Giyilebilir Teknoloji Nedir?

Giyilebilir teknoloji ürünleri, 2010’lu yıllardan itibaren hayatlarımızda büyük yer almış durumda. Kullanıcıları açısından birçok kolaylık sağlayan giyilebilir teknoloji ürünleri birtakım riskleri de beraberinde getiriyor. Giyilebilir teknoloji nedir? Giyilebilir teknoloji tehlikeli mi?

03.03.2021-09:12 - (Son Güncelleme: 09.04.2021-12:17) Giyilebilir Teknoloji Nedir?

Donanımı herhangi bir aksesuar ya da giydiğimiz kıyafetlerin bir parçası olarak eklenen teknolojik ürünlere giyilebilir teknoloji deniyor. Pek çok giyilebilir teknoloji ürünleri olsa da bunlar içerisinde en sık tercih edilenler akıllı saatler ve akıllı bileklikler oluyor. Giyilebilir teknolojilerle birlikte kullanıcılar aksesuarlarındaki donanım sayesinde çevrimiçi ağa bağlanıp bir dizi çevrimiçi işlemi zahmete girmeden yapabiliyor. Peki, giyilebilir teknoloji nedir? Detaylar haberimizde.

GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ NEDİR?

Nesnelerin interneti kavramıyla birlikte hayatlarımıza giren giyilebilir teknoloji daha şimdiden moda dünyasının bir parçası oldu. Bu ürünler, kullanışlı olmasının yanında şıklığı ve tamamlayıcılığı nedeniyle de tercih ediliyor.

Aslında giyilebilir teknoloji, hayatlarımıza girmeden çok önce bilim kurgu dünyasında yer almaya başladı. 1930 yılında Dick Tracy'nin yer aldığı çizgi romanda telsiz bileklik donanımının gösterilmesi bu alanda ilk olarak bilinmektedir.

GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİNİN İLK ZAMANLARI

Bugün, hemen herkesin kolunda bulunan saatler giyilebilir teknolojinin ilk örnekleri olarak gösterilebilir. Zira daha öncesinde büyüklüğü ile ön plana çıkan saatler bir aksesuar olarak kullanılmıyordu. 1970'li yıllarda ise Pulsar tarafından üzerinde hesap makinesi bulunan ve veri saklayabilen ilk akıllı saat piyasaya sunuldu ve giyilebilir teknolojinin sıçrayış adımı bu saat ile atıldı. Söz konusu teknoloji ürünleri yirmi birinci yüzyıl itibariyle her yerdeler. ingly, Levis ICD+, Quell, Apple Watch, Bluetooth Kulaklık, bPay, Nike+ Oculus Rift, Google Glass Fitbit Classic, Samsung Gear gibi giyilebilir teknoloji ürünleri bu alanda başı çekmekte.

EN SIK KULLANILAN GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ NELERDİR?

Günümüzde giyilebilir teknoloji denildiğinde akla gelen ilk ürün akıllı saatlerdir. Samsung, Apple, Sony, LG gibi dev teknoloji şirketlerinin başı çektiği bu teknolojide akıllı saatler; kullandıkları sensör, teknoloji, donanım ve yazılım sayesinde lokasyon, sağlık, fitness gibi kişisel veri takibi yapabiliyor. Ayrıca akıllı saatler, sesli mesaj, sesli Google araması, telefon görüşmesi ve müzik dinleme gibi pek çok işlemi birkaç dokunuş ile gerçekleştirebiliyor.

Giyilebilir gözlükler ve sanal gerçeklik gözlükleri de giyilebilir teknolojide öne çıkan ürünlerden. Bu gözlükler, bakış açısına göre fotoğraf çekip video kaydı yapabiliyor. Sanal gerçeklik gözlükleri ise sanal dünyayı oldukça gerçek bir şekilde gerçek dünyaya yaklaştırabiliyor.

GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ RİSK TAŞIYOR MU?

Her teknolojik donanımlar gibi giyilebilir teknoloji ürünleri de birtakım riskleri beraberinde getiriyor. Bu risklerden en öne çıkanı ise siber saldırılar oluyor. Öte yandan, çalınma durumlarına karşı savunmasız olan giyilebilir teknolojiler veri koruma ve gizlilik konusunda birtakım şüphelere neden oluyor. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal