Geçmişten Günümüze Türkiye'nin Orman Yangınlarıyla Mücadelesi

Türkiye son 5 gündür peş peşe çıkan orman yangınları ile mücadele ediyor. Türkiye geçmişten bugüne çıkan orman yangınları ile mücadele ediyor. İşte dün ve bugün yaşanan orman yangınları, Orman yangınlarına müdahale ve Türkiye’de ki orman varlıkları…

02.08.2021-16:01 - (Son Güncelleme: 02.08.2021-17:31) Geçmişten Günümüze Türkiye'nin Orman Yangınlarıyla Mücadelesi

Türkiye geçmiş yıllardan bugüne art arda çıkan orman yangınlarıyla canla başla mücadele diyor. son 5 gündür peş peşe çıkan orman yangınları ciğerlerimizi yaktı. Antalya, Mersin, Adana, Osmaniye, Maraş, Muğla, Kütahya, Kocaeli, Aydın, Hatay, Kayseri ve Kilis'te yangınlar çıktı. Art arda başlayan bu yangınlar sonrası sabotaj iddiası araştırılıyor. 

GEÇMİŞTE YAŞANAN ORMAN YANGINLARI 

1990'lardan itibaren orman sabotajlarını bir terör eylemi olarak benimseyen PKK, yıllar içinde çok sayıda yangın çıkarttı. Terör örgütü PKK bağlantılı grup, 2019,2020 yılında birçok yangının da sorumluluğunu üstlenmişti.

1995 YILINDA ORMANLAR PKK TARAFINDAN YAKILDI

1990 yılından beri sistematik olarak ormanları yakan ve Yunanistan'daki kamplarda eğitim gören PKK'lı teröristler, özellikle turistik bölgeleri hedef aldılar. Sadece 1995'te 950 hektar orman PKK tarafından yakıldı.

Bu açıklamanın hemen ardından, 11 Temmuz'da Fethiye'de orman yakıldı. 2019 ve 2020'de Ankara'da bir kargo şirketi, Ümraniye'de bir geri dönüşüm deposu ile Kozan, Kocaeli, Edirne ve Bağcılar'da çıkan otomobil yangınlarını 'Ateşin Çocukları İnisiyatifi' üstlendi.


2000’li YILLARDA DA PKK ORMAN SABOTAJLARI SÜRDÜ

PKK orman sabotajlarını 2000'li yıllarda da sürdürdü. 2006 Ağustos'ta Bodrum, Kaş, Nazilli, Kuşadası, Selçuk ve Adana'da art arda yangınlar çıktı. Bu yangınlarda 4 milyon ağaç yok oldu, 2 bin hektarlık ormanlık alan zarar gördü.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ 2019 YILINDA DA ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELE EDİYOR

2019 yılında ise PKK terör örgütünün yayınlarından Raperina-Gel'de 'Ateşin çocukları inisiyatifinin' kurulduğu belirtildi. Terör örgütünün üst düzey yöneticilerine dayandırılarak verilen bilgide, örgütlü ve eğitimli olmaya gerek olmadan Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı 'çakmak' veya 'kibritle' mücadeleye başlandığı ilan ediliyordu.

TÜRKİYE ORMAN YANGINLARIYLA TOPYEKÜN MÜCADELE EDİYOR!

Türkiye orman yangınlarıyla canla başla savaşıyor. Son 5 günde 32 ilde 119 orman yangını kontrol altına alındı. 13 su atar, 3 idari uçak 9 İHA 45 helikopter 6 yönetim helikopteri 1 insansız helikopter 708 arazöz ve su tankeri 120 iş makinası 4800 kullanıldı. 


SON 5 GÜNDE YAŞANAN ORMAN YANGINLARI;

28.07.2021 İLK ORMAN YANGINI ANTALYA MANVGAT; 

Ülkemizde 28.07.2021 tarihi itibari ile eş zamanlı onlarca Orman Yangını başladı.  Önce Antalya Manavgat saat:12.05 de yangın çıktı. 1 uçak, 19 Helikopter, 17 dozer, 103 arazöz, 427 personel ile anında müdahale edildi.

02:15 -  Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde ormanlık alanda yangın meydana geldi. Küçüklü ve İnceiz Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın başladı. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın geniş bir alana yayıldı. Ekipler, yangını kontrol altına almak için karadan müdahale ediyor.

 01:08 - Antalya'nın Alanya ilçesinde, ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü. Konaklı bölgesi Yeniköy Mahallesi'ndeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle dün başlayan yangına, 2 yangın söndürme helikopteri, çok sayıda arazöz ve personelle müdahale edildi.


DİKMEN'DE YANGIN BÜYÜDÜ

Dikmen Mahallesi'ndeki yangın, Sarılar Mahallesi'ne doğru hızla ilerliyor. Yangında evlerini kaybettiğini belirten anne ve kızı, uzun süre gözyaşı döküp, yoldan geçen itfaiye ve orman araçlarından evlerini kurtarmaları için yardım istedi. Dikmen Mahallesi'nde büyüyen ve Sarılar'a doğru ilerleyen yangın, Sarılar Öğrenci Yurdu'na ulaştı. İtfaiye ve orman ekipleri, yangının ilerlemesini durdurmak için yoğun mücadele veriyor. Yangının daha da ilerlemesi durumunda Manavgat ilçe merkezini tehdit edeceği belirtildi.

AKSEKİ İLÇESİNDE YANGIN

Akseki ilçesi Kepezbeleni Mahallesi'nde orman yangını çıktı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın Manavgat ilçesi Oymapınar Barajı çevresine kadar geldi. Yangın nedeniyle Akseki'nin Kepezbeleni Mahallesi ile Manavgat ilçesine bağlı Karavca, Güzelyalı, Saraçlı, Çeltikçi ve Ulukapı Mahalleri'ndeki bazı evler boşaltıldı. Ekipler, yangını kontrol altına almak için müdahalesini sürdürüyor.

 BAŞSAVCILIK; 'SORUŞTURMA BAŞLATILDI'

Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı, ilçede 4 farklı noktada meydana gelen yangınla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, "Manavgat ilçesinde 28/07/2021 günü öğle saatlerinde ilçenin farklı noktalarında başlayan orman yangınlarının yerleşim yerlerine sıçraması, bazı evlerin zarar görmesi ve birçok vatandaşımızın yaralanması üzerine Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığımızca olayın tüm yönleriyle araştırılması amacıyla derhal soruşturma işlemlerine başlanılmıştır.


ADANA KOZAN İLÇESİNDE İKİNCİ YANGIN 

00:49 - Adana'nın Kozan ilçesinde çıkan ikinci orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor. İhbar üzerine Kozan Orman İşletme Müdürlüğünce bölgeye 3 arazöz, bir su tankı, 3 ilk müdahale aracı ve 15 orman işçisi sevk edildi.

00.45 - Türk Hava Kurumu (THK) tarafından operasyonları yönetilen 20 hava aracının Manavgat'taki dahil ülkenin her bölgesinde devam eden yangınlara ara vermeden müdahalede bulunduğu bildirildi.


‘MANİSA SOMA KONTROL ALTINA ALINDI’

00.00 - Bakan Pakdemirli, ‘Manisa soma yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor.’ açıklamasında bulundu.

MUĞLA MİLSA YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI

23.26 - Muğla'nın Milas ilçesinde çıkan orman yangınının kontrol altına alındığı belirtildi. Yangında 80 hektar ormanlık alan zarar gördü.

22.23 - Bakan Pakdemirli yaptığı açıklamada ‘Bu savaşta başta orman kahramanlarımız, kamu kurumlarımız ve tüm halkımız; cansiparene, özenle, tüm gücümüzle geleceğimiz için savaşıyoruz. Tüm Türkiye'nin duaları bizimle. Canımız yanıyor. Söndüreceğiz.’ifadelerini kullandı.

 22.57 - Manisa'nın Soma ilçesindeki ormanlık alanda yangın çıktı. İlçeye bağlı Darkale Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alandan alevler yükseldi. Rüzgarın etikili olduğu bölgedeki yangına 8 arazözle müdahale edildiği belirtildi.


MERSİNDE YANGIN

22.52 - Mersin'in Aydıncık ilçesinde başlayan orman yangını, ikinci günün akşamında halen devam ediyor. Rüzgarın şiddetini artırmasıyla yangın, ilçe merkezine yaklaştı. Havanın kararması nedeniyle havadan müdahale yapılamazken, ekipler karadan söndürme çalışmasını sürdürüyor.

 22.50 - Türk Hava Yolları (THY), yangın bölgelerine uçuşu olanlara ücretsiz değişiklik ve iade hakkı tanındığını duyurdu.

Hemen arkasından Mersin Gülnar Saat:13:09’da (1 uçak, 1 helikopter, 40 arazöz,3 dozer) ve Adana Sarıçam Saat: 15:08’de (1 uçak, 5 helikopter, 2 iş makinası ve 20 arasöz)başlayan yangınlara müdahale edildi. 

MOTOSİKLETYİLE YANGININ İÇİNDE KALDI 

22.06 - Bakan Pakdemirli yaptığı son açıklamada, "Marmaris’te maalesef bir canı, vatandaşımızı kaybettik. Başımız sağ olsun. Ailesine ve sevenlerine sabır diliyorum." açıklamasında bulundu.

 22.06 - Muğla'nın Marmaris ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangından motosikletiyle uzaklaşırken kaza yapan bir kişi alevlerin arasında kalarak hayatını kaybetti. 


AFAD AÇIKLAMADA BULUNDU

22.32 - AFAD tarafından yapılan açıklamada, ‘112 Acil Çağrı Merkezine gelen ihbar üzerine Adana Kozan ilçesi Salmanlı mahallesine ulaşan AFAD, ANDA ve YAKUT ekiplerimiz, 85 yaşındaki anne ile 61 yaşındaki kızını görüntüdeki alevlerin içinden kurtardı. Büyük bir özveriyle çalışan tüm ekiplerimize sonsuz teşekkürler.’ ifadeleri yer aldı.

21:26 - Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'na, Türkiye'deki orman yangınları nedeniyle geçmiş olsun dileğinde bulunduğunu açıkladı.

21: 25 - Kütahya'nın Emet ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı. Kütahya Valisi Ali Çelik ‘Çok şükür şu anda sadece 4 hektarlık bir alanda zarar meydana geldi. Yangın şu an için kontrol altına alındı ve soğutma çalışmaları sürüyor' açıklamasında bulundu. Bakan Pakdemirli yaptığı açıklamada, ‘Kütahya Emet yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor.’ dedi.

21:17 - Mersin'in Silifke ilçesindeki orman yangınlarını kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor. Havanın kararması nedeniyle yangına havadan müdahaleye ara verildi. Silifke Kaymakamı Namık Kemal Nazlı "Boğsak'ın deniz tarafında yangını büyük oranda kontrol altına aldık. Yüksek kesimlerinde ise devam ediyor. Burası ile diğer 2 noktadaki yangınlarımızı kontrol altına almak için ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor." açıklamasında bulundu.

 21:16 - Bakan Kurum, yangının etkili olduğu Manavgat'ın Kalemler Mahallesi'nde incelemede bulundu.

 20:24 - Muğla'nın Köyceğiz ilçesindeki makilik alanda çıkan yangına 1 helikopter, 3 arazöz, 2 iş makinesi ve 27 orman işçisi takviye olarak gönderildi. Helikopterin devreye girmesiyle sarp arazideki alevlere etkili şekilde müdahalede bulunuldu. Alevler, karadan ve havadan müdahale ile yaklaşık 6 saatte kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VATANDAŞLARIN YANINDA OLDUĞUNU SÖYLEDİ

20:07 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, orman yangınlarının kontrol altına alınması ve tamamen söndürülmesi için devletin tüm imkanlarıyla seferber olduğunu bildirdi. Yangın bölgesinde bulunan bakanlardan bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaraların sarılması için vatandaşların yanında olduklarını ifade etti.

19:51 - Adana'nın Aladağ ilçesinde çıkan orman yangınına karadan müdahale ediliyor. Tedbir amaçlı bazı evler boşaltıldı, yangında mahsur kalan 10 kişi kurtarıldı. Havanın kararmasıyla uçak ve helikopter müdahalesine ara verildi.

19:46 - Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Manavgat'taki orman yangınlarına 213 araç ve 481 personelle destek verdiklerini, şu ana kadar 34 mahallenin zarar gördüğünü söyledi.

 19:45 - Kilis'in Musabeyli ilçesinde çıkan orman yangını söndürüldü. Yaklaşık 5 buçuk saatlik çalışma sonucu yangın kontrol atına alınırken, bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Kilis yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

ORMANLIK ALANLARIN YILLARA GÖRE BÜYÜKLÜĞÜ 

Türkiye 78 milyon hektarlık alanıyla, zengin bir çeşitliliğe sahipti. Bu zenginlik içerisinde ormanlarımız önemli bir yer tutmaktadır. 2020 yılı itibarıyla yapılan tespitlere göre ağaçlı ormanlık alanlar, ülke alanının %29,4’ ünü kapIıyordu.

Ormanlık alanların büyüklüğü ve değişimleri bugüne kadar gerçekleştirilen orman envanter değerlendirme sonuçlarına ve yıllara göre; 

• 1973 :20.199.296 hektar alan  (Ülke genelinin%26,1’i),

 • 1999 :20.763.248 hektar alan  (Ülke genelinin%26,7’si), 

• 2004 :21.188.747 hektar alan  (Ülke genelinin%27,2’si)

• 2012 :21.678.134 hektar alan (Ülke genelinin%27,7’si), 

• 2015 :22.342.935 hektar alan  (Ülke genelinin%28,6’sı), 

• 2020 :22.933.000 hektar alan  (Ülke genelinin%29,4’ü) olarak tespit edildi. Bu sonuçlara göre; ormanlık alanda 47 yılda yaklaşık 2,7 milyon hektarlık artış olduğu görüldü.


SON 47 YILLIK ORMAN VARLIĞI ŞÖYLE;

Türkiye’de sanılanın aksine her dönem orman varlığımız artmış, son 20 yılda bu artış hızı pik yapmıştır. Aşağıda son 47 yıllık orman varlığı alan, servet ve artım durumunu gösteren veriler…

FRA RAPORUNDA TÜRKİYE ORMANLIK ARTIMI İLE DÜNYA DA 6. SIRADA YERİNİ ALDI

Ülkemiz; BM’ye bağlı FAO’nun (Gıda ve Tarım Örgütü) hazırladığı, FRA 2020 (Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi) raporuna göre; ormanlık alan bakımında 2015 yılında dünyada 46. sırada yer alırken, 2020 yılında 27. sırada yer almıştır.

Ayrıca FRA 2020 raporunda; 2010-2020 yılları arasında ormanlık alanda yıllık net kazanç bakımından ülkemiz yıllık ortalama 114.000 hektar alan ormanlık alan artımı ile dünyada 6. sırada yer aldı. 

İLK 10 ÜLKE ŞÖYLE SIRALANDI;

Ülkemiz FRA 2020 raporuna göre 2015-2020 yılları arasında bir yeri sıfırdan yerine orman dışı alanlarda yapılan ağaçlandırma sıralamasında dünyada 4. sırada yer aldı. Yeniden ağaçlandırma çalışmaları kapsamında ise ülkemiz dünyada 12. sırada yer aldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal