Gaz sıkışması nedir, neden olur, nasıl geçirilir? Gaz sıkışmasına çözüm olan besinler

Beslenme alışkanlıkları başta olmak üzere birçok durumun etkili olduğu gaz sıkışmaları, oldukça rahatsız edici bir durumdur. Bizde merak edenler için, gaz sancısı belirtileri neler? Gaz sancısı nasıl geçer? Sorularının detaylarını haberimizde bir araya getirdik…

08.04.2022-15:00 - (Son Güncelleme: 08.04.2022-15:16)

Gaz sıkışması toplum arasında en sık karşılaşılan sindirim problemlerinden biridir. Düzensiz ve sağlıksız beslenmeye dayanan gaz problemi oldukça rahatsız eden bir durumdur. Gaz sıkışması bazı kişilerde sancılı karın ağrısı olarak görülebilir. 

Karın şişkinliğiyle ortaya çıkıyor!

Gaz sıkışması belirtisi genellikle gaz geçişi, karın şişkinliği, ağrı ve geğirme ile birlikte ortaya çıkan bir belirtilerle kendini belli eden bir durumdur. Oldukça sancılı geçebilen bu durumun belli başlı belirtilerini sizler için hazırladık.

Gaz, yediklerimiz ve içtiklerimiz ya da dışarıdan hava yoluyla vücudumuza alabildiğimiz bir sindirim durumudur. Vücutta toplan gaz günün herhangi bir anında çıkabilir. Ancak vücuttan doğal yollarla çıkmayan gaz, mide gaz sıkışmasına neden olur ve bu durumda beraberinde şiddetli ağrılara neden olur. Ortalama sağlıklı bir insan günde 10 kez gaz çıkartmaktadır. 

Genellikle yemek yenildikten sonra midenin hazmetme sırasında geğirme oldukça normal hatta sağlıklı bir durumdur. Geğirmenin bir diğer nedeni ise hava yoluyla yutulan gazın dışarı çıkması durumudur. Ancak sıklıkla görülen geğirme bazı rahatsızlıklarında habercisi olabilir. Bu rahatsızlıkların başında ise kalp problemleri gelmektedir. 

Gaz sıkışmasına ne iyi gelir?

Geğirmenin çok olması durumu peptik ülser hastalığı, gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) veya gastroparezi gibi daha ciddi bir mide-bağırsak hastalığının bir belirtisi olarak da görülebilir. 

Midede oluşan gaz miktarı kişiden kişiye değişmektedir. Midede oluşan gaz ise karında şişkinlik oluşmasına neden olmaktadır. Yağlı besinlerin ağırlıkta olduğu beslenme düzenine sahip olanlarda mide, daha geç sindirime geçeceği için gaz sıkışması meydana gelir. Abdominal operasyon geçirmiş olan kişiler, gaz sıkışmasına daha yatkın olduğu için abdominal şişkinliği daha sık hissedebilmektedir.

Bazı insanlar gaz sıkışması nedeniyle şiddetli ağrılar çekmektedir. Bu ağrıların belirtisi kalp krizi belirtisine benzemektedir.  Kolun sol tarafında ortaya çıkar ve sırta doğru yayılabilir. Gaz sancısı nedeniyle gelişen ağrı, kolonun sağ tarafında hissediliyorsa, safra taşları ya da apandisit ağrısı gibi davranabilmektedir.

Hangi durumlarda doktora başvurulmalı?

Bazı gaz sancıları acil müdahale gerektirmektedir. Böyle durumlarla karşılaşıldığı takdirde hemen bir doktora başvurulması gerekmektedir. Bu belirtilerde aşağıdaki gibidir;

- Israrla devam eden karın ağrısı ve şişkinlik

- Tekrarlayan ishal veya kabızlık atakları

- Açıklanamayan kilo kaybı

- Bağırsak inkontinansı

- Dışkıda kan görme

Gaz sancısına ne iyi gelir?

Oldukça rahatsız edici olan gaz sancısını geçirmek için doktora gitmenize gerek yok. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi acil durumlarda doktora başvurup tedavi edilmesi gereken durumlar olabilir. Bu durumlar haricinde gaz sancısını doğal yollarla geçirmek için;

- Zencefil, mide bulantısı, hazımsızlık, gaz sıkışması ve mide nezlesine iyi gelir.

- Papatya çayı, rahatlatıcı etkisinin yanı sıra yatıştırıcı özelliğiyle gaz krampları engeller. İltihap giderici bir katkı sağlar.

Mide gazına ne iyi gelir?

- Nane limon çayı, midede meydana gelen gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır.

- Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir.

- Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.

- Yetişkinler ve sütle mamayla beslenen bebeklerin tedavi yöntemleri de farklılık gösterir.  

Çocuklarda ve bebeklerde gaz sancısına nasıl müdahale edilmeli?

Yetişkinlere kıyasla bebeklerde gaz sıkışması yaygın olarak meydana gelmektedir. Bu durumu ise bebeğin dış dünyaya uyum sağlaması süreci olarak tanımlayabiliriz.  Bebeklerde meydana gelen gaz oluşumu, annenin emzirme sürecinde nasıl beslendiği ile doğru orantılıdır. Annenin tüketeceği ve gaza neden olabilecek, sarımsak, soğan, asitli içecekler gibi besinler bebekte de gaza neden olmaktadır. 

Bebek gazı nasıl çıkarılır?

Bebekler de gaz sancısı meydana geldiği durumlarda, bacaklar karına doğu çekil ve yüzlerinde kızarma görülür. Böyle bir durumda karınları sert ve şişkindir. Yapılan araştırmalara göre anne sütü ile beslenen bebeklerde mama ile beslenenlere göre daha az gaz sancısı meydana gelmekte olduğu gözlemlenmiştir.  Bebeğin sancılanmasını beklemeden her beslenme sonunda gazı çıkarıldığı takdirde sancı oluşumunun önüne geçilebilir. Bunun için annenin beslenme düzeninden gaz yapabilecek yiyecekleri çıkartması gerekmektedir. 

Gaz sancısı yaşayan bebeklerde masaj yaparak gaz sancısını geçirmek mümkün bir durumdur. Özel yağlar kullanılarak bebeklerin karın ve sırt bölgesine uygulanan masaj gaz sancısının giderilmesinde etkili olur. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal