16.01.2021-15:57 (Son Güncelleme:16.04.2024-22:43)


1

Fıstık Fiyatları Altınla Yarışacak! Kuraklık Onu da Etkileyebilir

Fıstık Fiyatları Altınla Yarışacak! Kuraklık Onu da Etkileyebilir

Mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıkların yaşanması ve yağmurların yeterince yağmaması, kuraklık tehlikesini gündeme getiriyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, 'yeşil altın' olarak bilinen Antep fıstığı ağaçları, kuraklık sebebiyle mevsimi olmamasına rağmen 'karagöz' adı verilen çiçek açmaya başladı.



2

Kuraklık tehlikesi tarımı olumsuz etkiliyor. Mevsiminde açmayan çiçekler, mevsiminden önce meyve veren ağaçlar orta ve uzun vadede endişe uyandırıyor.



3

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki antep fıstığı ağaçları, mevsiminden önce 'karagöz' adı verilen çiçek açmaya başladı.



4

Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, fıstık ağaçlarının kuraklık sebebiyle erken uyanmaya başladığını, bu durumun da rekolteyi etkileyip fıstık fiyatlarının yüzde 200 artması anlamına geleceğini ifade etti.



5

Altun, 'Kuraklık böyle devam ederse en çok Antep fıstığı etkilenecek. Bu mevsimde uyuması gereken ağaç dallarındaki karagözlere baktığımız zaman çiçek açtığını görüyoruz. Bunun bu mevsimde uyanması demek, önümüzdeki süreçte rekolte kaybı anlamına geliyor' açıklamasında bulundu.



6

Seydi Vakkas Kaya ise, 'Bu yılın kurak gitmesi ve yağışların olmaması fıstıkların erken uyanmasına neden oldu. Fıstıkların gözleri açıldığı zaman soğuk vuracak ve ağaçların üzerindeki karagözler kuruyacak. Karagözlerle birlikte ağacın ışkını da kuruyacak ve doğal olarak ağaç iki yıl ürün vermeyecek.



7

Bu ovanın umudu, yapılacak olan Çat Barajı'nda. Çat Barajı çalışmalarına başlanıp su verilirse Araban Ovası’nda önemli bir sorun ortadan kalkacak. Fıstık, zeytin ve sarımsak üreticimiz de sulu tarımdan faydalanabilecek' açıklamasında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR