Filizlenen Patatesin Zararları

Birçoğumuzun mutfağından eksik etmediği besinlerin başında lezzetiyle patates yer alıyor. Peki filizlenen patateslerin sağlınızı nasıl etkilediğini biliyor musunuz?

14.04.2021-09:54 - (Son Güncelleme: 14.04.2021-09:54) Filizlenen Patatesin Zararları

İnsan sağlığına oldukça faydası bulunan patatesin doğru koşullarda saklanmadığı zaman çok ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Özellikle yeşillenip filizlendiği zaman oldukça tehlikeli olan filizlenmiş patatesin ne gibi zararlarını Diyetisyen Beyza Köse, merak edenler için anlattı.

FİLİZLENEN PATATESİN ZARARLARI

Yanlış tüketimi Hayati Önem Taşıyor 

Mutfağımızın vazgeçilmez sebzesi olan patates, lif/ posa içeriği sayesinde tokluk hissine katkı sağlayarak sindirim sistemin sistemini destekler; C ve B vitaminleri, potasyum minerali ile de enerji verir. Ancak patatesin faydaları kadar yanlış kullanıldığında zararları da hayati önem taşıyor. Konuyla ilgili risklerin altını çizen Diyetisyen Beyza Köse, ‘İnsan sağlığı üzerinde birçok olumlu etkileri olan patates, hasadından önce ve sonra depolanma sırasında yapılan hatalar sebebiyle besin zehirlenmelerine hatta bunlara bağlı ölümlere yol açabilir. Bitkiler; mantarlar, böcekler gibi dış faktörlerden kendilerini korumak için bazı toksik maddeler üretir. Hasat ve depolanmasında yapılan hatalarda (depolama sıcaklığı, hasat ve taşıma sırasında mekanik yaralanma, nem, havalandırma ve zararlı böcekler) bu toksik maddelerin artmasına sebep olur ve insan hayatını tehlikeye sokar. Patates içeriğinde de bu kimyasallardan solanin bulunur’ diye konuştu.

Baş Dönmesi ve Baş Ağrısı Varsa Dikkat

Depolama ve hasat sırasındaki yanlışlardan dolayı solanin miktarının artabildiği belirtendiyetisyen Köse, şunları söyledi: ‘Güneş altında ya da yüksek neme sahip ortamda bekletilen patateste solanin miktarı artar. Solaninin artması, klorofil sentezini uyararak patatesin sarıdan yeşil renge dönmesine sebep olur. Solanin miktarı arttıkça yeşillenmeyle birlikte zehirlenme etkisi de oluşur. Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler/ filizler oluşan patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Nemsiz, ışık olmayan serin yerlerde saklanmalıdır. Solanin zehirlenmelerinin belirtileri mide bulantısı, kusma, ishal, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesidir’ dedi.

Ciddi Zehirlenmeler Ölümle Sonuçlanabilir 

‘Ciddi zehirlenmeler, ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle patatesleri güneş altında çok uzun süre bırakmamaya, yeşillenme gördüğünüzde tüketmemeye, pazarda, markette alışveriş yaparken aldığınız patatesleri tek tek kontrol edip yeşillenmiş olanları asla satın almamaya dikkat etmelisiniz. Eğer farkında olmadan yeşillenmiş patates tükettiyseniz ve bahsettiğimiz belirtileri görmeye başladıysanız acilen doktora başvurun. Ramazan sofraları açısından değerlendirdiğimizde de patatesli pişmiş yemeklerin ortalama 3-4 günden fazla tüketilmemesi önem arz ediyor.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal