05.10.2021-10:15 (Son Güncelleme:07.02.2022-12:06)


1

MARK ZUCKERBERG KİMDİR?

MARK ZUCKERBERG KİMDİR?

Başarılı lise yıllarını bilim ve teknoloji ödülleriyle süsleyen milyarder, dünyanın en saygın ve en bilinen üniversitelerinden Harvard'a kayıt oldu. Bilgisayar bölümünde okuyan Zuckerberg, yaptığı sitelerle üniversitede adından söz ettirdi. İlk senesinde, üniversitenin en yakışıklı ve en güzelleri öğrencilerinin seçildiği facemash.com adlı siteyi kurdu. Sitede tüm öğrencilerinin fotoğrafı bulunması için Harvard'ın veri tabanını hackledi. Sitede iki öğrencinin fotoğrafı karşınıza çıkıyor, ikisinden birini güzellik açısından seçiyordunuz. Veri tabanının hacklendiği haberi duyulduktan sonra disipline verilen Zuckerberg, bu olaydan sonra okulu bıraktı.



2

FACEBOOK'UN KURULUŞ HİKAYESİ

FACEBOOK'UN KURULUŞ HİKAYESİ

Disiplin kurulu sonrası okulu bırakan girişimci, facemash.com yerine üniversitede öğrencilerin tek bir merkezden iletişime geçebileceği bir site fikri doğrultusunda Facebook’u kurar. İlk başta Harvard öğrencileri için kurulan Facebook, daha söner Amerika’nın diğer üniversiteleri için de genişletildi. 2006 yılında tüm dünyada hizmete açılan Facebook, o zamandan beri çılgınlarcasına büyüyor. Kurulduğundan andan itibaren en büyük arkadaşlık sitelerinden biri olarak adından söz ettiren Facebook’un şu an 3 milyara yakın kullanıcısı bulunuyor. Daha da etkileyici olanı, günde 1.8 milyar kullanıcı Facebook’u kullanıyor. Facebook’un net değerinin 527 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.



3

FACEBOOK, WHATSAPP’I VE INSTAGRAMI SATIN ALDI

FACEBOOK, WHATSAPP’I VE INSTAGRAMI SATIN ALDI

Facebook’un büyümesinin yavaşlaması sonucu yeni girişimlere kollarını sıvayan Zuckerberg, rekabet ettiği rakiplerini kendi şirketine katarak servetini yükseltti. Şirket, 2021 yılında Instagram’ı 1 milyar dolar karşılığında satın aldı ve en büyük rakiplerinden birini kendi çatısı altına aldı. 2014 yılındaysa Zuckerberg, Whatsapp’ı 4 milyar dolar nakit para, 12 milyar dolar hisse senedi, 3 milyar dolar da sınırlandırılmış hisse senedi karşılığında satın aldı. Whatsapp’ı şu an 1 milyar kullanıcıya sahip olduğu biliniyor.



4

MARK ZUCKERBERG EVLİ Mİ?

MARK ZUCKERBERG EVLİ Mİ?

Dünyanın en zengin insanlarından biri olan Mark Zuckerberg’ün evli olup olmadığı her zaman büyük bir merak konusu oldu. 2012 yılında sevgilisi Çin asıllı Priscilla Chan ile evlendiklerini açıkladılar. İkilinin iki kızı var. Mark ve Priscilla çifti yardım çalışmalarıyla biliniyor. İkili, dünyada eğitim çalışmaları ve genç girişimciler yardım çalışmalarında bulunuyorlar. 2014 yılında Ebola virüsü dolasıyla 25 milyon dolar Afrika’ya yardım ettiler. İkili, hisselerinin %99’unu Zuckerberg yardım kuruluşuna aktardılar.



5

MARK ZUCKERBERG SERVETİ VE EVİ

MARK ZUCKERBERG SERVETİ VE EVİ

3 ekim 2021 tarihinde 127 milyar dolar olan serveti, 4 ekim 2021 tarihli 7 saat süren kesinti dolasıyla 7 milyar azalarak 120 milyar dolara gerilemişti. 3 Şubat 2022 tarihinde 30 milyar dolardan fazla para kaybetti ve dünyanın en zengin insanları listesinde 6. sıradan 13. sıraya geriledi. Facebook’un kurucusunun eviyse gözleri kamaştırıyor. 1903 yılında yapılan ev, California Palo Alto’da bulunuyor. Zuckerberg’ün evlerinin değerlerinin toplamı 320 milyon dolar ediyor. Ünlü milyarderin toplam 10 evi bulunduğu bilinmekte.



6

MARK ZUCKERBERG KULLANICI BİLGİLERİNİ SATMAKLA SUÇLANMIŞTI

MARK ZUCKERBERG KULLANICI BİLGİLERİNİ SATMAKLA SUÇLANMIŞTI

2018 yılında Mark Zuckerberg, Facebook kullanıcı bilgilerini satmakla ABD senatosunda tanık olmuştu. Kişisel bilgilerin reklam firmalarına satılarak siyasi kampanyalarda kullanıldığı ortaya çıkmıştı. Donald Trump’ın satın alınan kişisel bilgiler sonucu yaptığı siyasi kampanyayla ABD seçimlerini kazandığı düşünülüyor. 4 Ekim 2021 tarihli 7 saatlik Facebook çökmesinin ardından insanlar yine kullanıcı bilgisi satıldı mı sorularını sormaya başladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR