Evcil Hayvanlar Coronavirüs'ten Etkilenir mi ?

Yeni tip Coronavirüsle mücadelede vatandaşın merak ettiği bir diğer konu evcil hayvanların da bu vakadan etkilenip etkilenmediği oldu.

24.03.2020-12:49 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-12:42) Evcil Hayvanlar Coronavirüs'ten Etkilenir mi ?

Yeni tip Coronavirüsün insan hastalığı yönüyle bilim insanlarınca yoğun bir şekilde araştırılıyor. Bu araştırmalarda merak edilen bir diğer konu evcil hayvanların etkilenip etkilenmediği oldu. Prof. Dr. Mehmet Çalıcıoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün evcil hayvanların Coronavirüsün bulaşmasında bir rolü olmadığını açıklayarak  "Evcil hayvan sahibi hasta olsa, hayvanının üzerine aksırsa dahi hayvanın hiçbir şekilde hastalanması söz konusu değildir. Bugünkü bilgiler ışığında böyle bir durum yok. Tabi virüslerin tamamı için geçerli bir kural var, bunlar dışarıda çoğalmazlar. Yani suya, masaya, köpeğe de bulaşsa bunların dışarıda çoğalması söz konusu değildir. Köpeğin tüyü, derisi zaten enfektif değil, çoğalmazlar." dedi.

'HAYVANLARIMIZI KALABALIK YERLERE GÖTÜRMEMELİYİZ'

Prof. Dr. Mehmet Çalıcıoğlu, dünyayı teyakkuza geçiren Coronavirüsten korunmak için insanların kendisi için uyguladığı hijyen kurallarını evcil hayvanları için de uygulaması gerektiğine işaret etti. Coronavirüsün evcil hayvanı hasta etmemesinin ya da evcil hayvanın vücudunda üreyememesinin onun bu hastalığı bir kapı kolu gibi mekanik olarak iletmeyeceği anlamına gelmediğini vurgulayan Çalıcıoğlu, "Bir hasta aksırarak, öksürerek evcil köpeğine hastalığı bulaştırabilir. Bundan hayvan hastalanmaz ancak daha sonra o köpek hastalığı diğer insanlara taşıyabilir. Nasıl ki masaya, kapının koluna, asansöre dokunan kişi hastalığı alıyor ise köpeğe dokunan da alabilir. Bunun haricinde kedinin, köpeğin, kuşun hastalığın nakliyle ilgili rolü yoktur, bu açık ve nettir." dedi.

Bu açıdan evcil hayvanlarda da hijyene dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Çalıcıoğlu, "Bu kritik süreçte hayvanına dokunmadan önce ve dokunduktan sonra eller sabunla iyice yıkanmalı. Hayvanlarımızı kalabalık yerlere götürmememiz gerekir, sadece mekanik bir taşıma söz konusu. Gerekirse onların ayaklarını eve getirdiğimizde dezenfektan mendillerle temizlemeliyiz. Köpeklere maske takılması önerdiğimiz bir yöntem değil çünkü köpek maskeyi kabul etmeyecektir. Maske köpeği strese sokar, agresifleştirebilir, etkili bir yöntem de değil." uyarısında bulundu.

'TEDBİRLERİMİZİ EN ÜST DÜZEYDE TUTMALIYIZ'

Coronavirüs hastalığı insanların hastalığıdır, köpeklere, kedilere veya kuşlara zarar vermez diyen Çalıcıoğlu, "Akut mikrobiyal bir hastalık geçiren hayvan sahipleri, genel olarak bir kere hayvanlarıyla aralarına bir sınır koymalıdır. En doğru yapılması gereken, iyileşinceye kadar hayvanın güvenli bir yere taşınmasıdır. Eğer bunu yapamıyorsanız hayvanınızın size sokulmasına, sizin de onu okşamanıza ara vermenizi tavsiye ediyoruz." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal