Ev Alacakları Sevindiren Haber: Tapu Harcı Muafiyeti Meclis Gündemine Alındı

Ev alacakların en çok merak ettiği tapu harcı hakkında düzenlenen kanun teklifi görüşmeye alındı. Peki tapu harcı uygulaması nedir? İşte tapu harcına dair merak edilenler….

09.10.2021-15:54 - (Son Güncelleme: 09.10.2021-16:45) Ev Alacakları Sevindiren Haber: Tapu Harcı Muafiyeti Meclis Gündemine Alındı

Son dönemlerin en merak edilen başlıklarından biri tapu harcı uygulaması. Ev almayı düşünenlerin sıklıkla problem yaşadığı harçları hakkında ki, mülkün bedelinin yüzde 4'ü kadar ödenen tapu harcının alınmaması ile ilgili kanun teklifi görüşmeye açıldı.

TABU HARCIYLA İLGİLİ KANUN TEKLİFİ GÜNDEME ALINDI

Son dönemlerde kiraların fahiş fiyatlara yükselmesi, beraberinde ev fiyatlarına da yansırken, bu artışlardan inşaat sektörü de nasibini aldı. Gayrimenkul sektörünün yara almasına neden olan bu durumun önüne geçilmesi için hazırlanan tapu harcı kanun teklifi görüşmeye alındı. Yapılan görüşmede yeni alınan mülkün bedelinin yüzde 4'ü kadar ödenen tapu harcının alınmaması ele alındı. 

Gündeme alınan tapu harcı teklifinde, temel güncelleme tapu harcı alınmadığında konutun maliyetinde düşüş yaşanması. Fakat konutun fiyatında yapılan bu indirim aynı konut 5 yıl içinde el değiştirirse zamanında alınmayan harç tutarının gecikme faizi ile birlikte kişiden alınması planlanıyor.

TAPU HARCINDA EBEVEYN BAŞINA 300 BİN LİRA, ÇOCUK BAŞINA İSE 150 BİN TL MUAF TUTULACAK

Düzenlenen ve TBMM’ye sunulan yeni tapu harcı düzenlemesinde, kişinin kendine aldığı evde ebeveyn başına 300 bin TL, her çocuk başına ise 150 bin TL bölümün tapu harcından düşürülmesi planlanıyor. 

TAPU MASRAFLARI SATIŞLARI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

Son dönemlerde gayrimenkul sektörünün oldukça zorlu bir süreçten geçtiğini dile getiren Özkan Aydemir, tapu masraflarının konut satışlarını doğrudan etkilediğini ve bu kapsamda yeni düzenlemeler ve teşvikler sağlanmasının hem alıcılar hem de satıcılar acısından oldukça önemli olduğunu belirtti. 

TAPU HARCI UYGULAMASI NEDİR?

Bir diğer merak edilen sorulardan biri tapu harcı uygulaması. Peki tapu harcı uygulaması nedir? 

Tapu harcı denilen şey, mülkün bedelinin yüzde 4'ü kadar ödeniyor. Ödenecek toplam tutarın yüzde 2'sini alıcı yüzde 2'sini satıcı tarafından karşılanıyor. Yani 250 bin liralık bir ev için 5'er bin liradan toplam 10 bin lira toplam harç ödeniyor.  Sadece hibelerde ve belirli kurum, kuruluş ve kişilerde muafiyet devreye giriyor. Ancak bu muafiyetten yararlanmak için tapu işlemi sırasında muafiyete ilişkin belgeleri yanında bulundurmaları gerekiyor. Kentsel dönüşümde de dönüşüm yasası kapsamında yapılan bir projeden ev alındığında tapu harcı ödenmiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal