Etkili CV nasıl hazırlanır? CV hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler

İş başvurusunda bulunurken etkili bir şekilde CV hazırlamanız son derece önemlidir. Peki etkili CV nasıl hazırlanır? İşte CV hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler ve daha fazlası...

26.06.2022-01:18 - (Son Güncelleme: 26.06.2022-01:18) Etkili CV nasıl hazırlanır? CV hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler

Hazırladığınız CV, başvuracağınız işler için son derece etkili olmaktadır. Özellikle de yeni iş başvurusunda bulunurken dikkat etmeniz gereken en önemli faktörlerden birisi hazırladığınız CV’dir. CV’nizin düzeninin güzel olması ve yaratıcı bir görünümde olması mülakata çağırılma olasılığınızı bir hayli artırabilir.

Günümüzde de pek çok kişi iş başvurusunda bulunduğunda iş yerlerine CV verir ve iş veren tarafından bunlar incelenir. Günümüzde çoğu zaman word dosyalı CV’lerin değeri bulunmuyor. Görselliği ve içeriği daha fazla ön planda olan CV’ler hazırlamayı tercih edebileceğiniz gibi iş tanımınız ve eğitiminizle ilgili güzel videolar da hazırlamanız mümkündür. Eğer böyle yaparsanız iş başvurusuna bir adım daha önce başlayabilirsiniz.

İş tanımınız ve eğitiminizle ilgili kolaylıkla düzenleme yapabileceğiniz video kurgu programları bulunuyor. Örneğin bunlardan iMovie ile kizoa video parçalayıp birleştirme konusunda size yardımcı olacaktır.

Etkili bir CV nasıl hazırlanır?

Etkili CV hazırlarken öncelikle kariyer hedeflerinizi gerçekçi bir şekilde belirlemeniz gerekmektedir. Belirlemiş olduğunuz kariyer hedefi doğrultusunda kişinin başvuracağı pozisyona uygun kişisel ve mesleki özelliklerini tanıtması, başvuru amacını belirtmesi son derece önem arz ediyor. CV içerisine; kişisel, eğitim bilgileri, iş ve staj deneyimleri, beceriler, eğitim ve sertifikalar ile referans bilgisine yer verilmesi önemlidir.

İş ve staj deneyimlerinizi yazarken, ters kronolojik sırayla yazmalısınız. Çalışmış olduğunuz yerlerdeki pozisyonunuzu, aldığınız sorumluluklar ve yaptığınız işleri sıralamanız gerekmektedir. Tüm bunlara ek olarak işlerde elde ettiğiniz başarıları da vurgulamalısınız.

Becerilerinizi eksiksiz olarak doldurun

Bildiğiniz yabancı dilleri, kullanabildiğiniz programları seviyeleriyle yazmalısınız. Tüm bunlara ek olarak başvuruda bulunacağınız pozisyon için spesifik bilgi ve becerilerinizi de mutlaka doldurun. İlgi alanlarınızı doldurmalı ve söz konusu ilgi alanlarının özellikle de başvurduğunuz iş dalına ilişkili olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

Eğitim bilgilerine detaylandırın

Mezun olduğunuz okul ve bölümler de tıpkı iş ve staj deneyimleri gibi ters kronolojik sırayla yazılmalıdır. Yani en son bitirdiğiniz okulu en üste yazmalısınız. Okul bilgilerini doldururken giriş ve mezuniyet yılınız yazın. Eğitim-öğretim hayatınız boyunca elde ettiğiniz becerileri, başarıları ve genel not ortalamasına CV’nizde mutlaka yer verin.

Zeynel Abidin Barut
zeynelbarut@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal