Esnafı Rahatlatacak Yol Haritası Belli Oldu!

Koronavirüs (kovid-19) salgınıyla mücadelede normalleşme süreci başladı. Fakat vakalar da artmayı sürdürerek görevlileri zorluyor. Restoran ile kafelerde normalleşme süreci başladı. Sektör yetkilileri bu hafta Sağlık, Turizm ve İçişleri Bakanlıkları ile toplanacak.

25.02.2021-08:28 - (Son Güncelleme: 25.02.2021-08:28) Esnafı Rahatlatacak Yol Haritası Belli Oldu!

Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta açıkladığı, 1 Mart tarihinden itibaren başlayacak kademeli normalleşme hamlelerini merakla bekliyor. 

Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu, kentlerdeki alakalı kurumlar çalışma yaparken, yedi aydır kapalı olan restoran ile kafelerde de normalleşme sürecine geçildi.

Bütün Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) ile Turizm, Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) bakanlıklar ile müzakerelerde yol haritasını kesinleştirecek. 

Şehir bazında gerçekleştirilecek değerlendirmelerin ardından sağlık bakımından riskli olmayan şehirlerde restoran ile kafelerin açılması hedefleniyor. Bunun olması için de restoran ile kafelere otellerde uygulandığı gibi 'Güvenilir İşletme Belgesi' verilecek. 

TÜRES ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) belge hususunda iş ortaklığına gitti. Gereken koşulları temin eden restoran ile kafelere bu belge sağlanacak. Gelecek günlerde belge için müracaatların başlaması tahmin ediliyor.

Önceki hafta yapılan kabine toplantısının akabinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, kademeli normalleşme sürecine başlanacağını ifade ederek, "İllerimizi Sağlık Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre 4 gruba ayırarak normalleşme sürecini başlatıyoruz..

Vaka ve aşı oranları gibi kriterlere göre illerimizi düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak sınıflandıracağız. Salgın tedbirleriyle sebebiyle işine ara vermek zorunda kalan restoran, kafe, kıraathane vb. esnaflarımızı rahatlatacak yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacaktır" dedi. Gelecek hafta normalleşme hamlelerinin açıklanması tahmin ediliyor.

TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, restoranların açılması ile alakalı tahminlerini daha önce de söylediklerini ifade ederek, "Restoranların açılışında personelin aşılanmasını istiyoruz. Müşteriler HES kodu ile giriş yapsın.

Saat sınırı olmasın, belirli bir kapasite sınırı olabilir. Sıkı denetim yapılsın. Zaten restoranlar 'Güvenilir İşletme Belgesi' ile çok ciddi standartları uygulamaya alacaklar" diye konuştu. 

Bu hafta alakalı bakanlıklarla bir araya geldikten sonra yol haritasının oluşturulacağını belirten Bingöl, "Restoranlar bölge bölge açılabilir. Buna İl Hıfzısıhha kurulları arar verecek. Biz de onlara görüşlerimizi açıklayacağız" dedi.

TURİZM, Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer de kademeli  normalleşmede açılış için beklediklerini ifade ederek, güvenilir işletme belgesine ilişkin uyarı yaptı:

"Güvenli Turizm Belgesi için Bilim Kurulu, Turizm, Sağlık, Tarım Bakanlıkları çalıştı. Bu belge uluslararası onay aldı.

QR kod oluşturuldu ve herkes bu kodla gönül rahatlığıyla giriş yapabiliyor. Bu belgenin maliyeti metrekare başına 1.5 TL. 500 metrekare bir yer için aylık 750 TL ödeme yapılıyor. Esnaf da bu maliyeti karşılar.

Tek bir belge olmalı, kafa karışıklığına yol açılmamalı.".

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal