Ermenistan Pes Etti! Türk Dünyası Zangezur Koridoru ile Birbirine Bağlanıyor

Bölgede kalıcı barış istediklerini ifade eden Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Türkiye ve Azerbaycan arasında doğrudan kara bağlantısı sağlayacak olan Zengezur Koridoru'nun açılmasına olumlu yaklaştığını söyledi.

16.10.2021-14:47 - (Son Güncelleme: 16.10.2021-14:47) Ermenistan Pes Etti! Türk Dünyası Zangezur Koridoru ile Birbirine Bağlanıyor

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Türkiye ve Azerbaycan arasında doğrudan kara bağlantısı sağlayacak olan Zengezur Koridoru'nun açılmasına artık daha olumlu bakıyor. Paşinyan, açılması planlanan Zengezur Koridoru  için, ‘İlişkilerimizi normalleştirmeye yönelik bir görüşmenin başlamasının da bu konuda katalizör rolü oynayabilecek bir diğer unsur olduğunu belirtmeliyim’ ifadelerini kullandı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, çevrimiçi olarak gerçekleştirilen Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri liderler toplantısında yaptığı konuşma esnasında, Karabağ meselesine ilişkin ılımlı mesajlar verdi. Ermenistan ve Azerbaycan arasında yakın gelecekte sağlıklı iletişimin ve güvenli bir ulaşım rotasının açılması konusunda umutlu olduğunu dile getirdi. Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan'ın başbakan yardımcıları tarafından oluşan üçlü grubun ulaşım yollarının açılması için özverili bir şekilde çalıştığını ve yakın gelecekte somut sonuçlar elde etmeyi beklediklerini ifade etti.

ERMENİSTAN CUMHURBAŞKANI NİKOL PAŞİNYAN: ULAŞIM BAĞLANTISI AÇMA SENARYOLARINI DESTEKLİYORUM

Oldukça olumlu mesajlar veren Paşinyan, ‘Bu, Azerbaycan toprakları üzerinden Rusya ile kara yolu ve demir yolu bağlantısı, İran ile demir yolu bağlantısı sağlayacağımız anlamına geliyor. Azerbaycan da Nahçıvan ile bizim topraklarımız üzerinden demir yolu ve kara yolu bağlantısı sağlayacak’ dedi. Paşınyan yaptığı açıklamada, Ermenistan’ın bölgesel barış ve güvenliğin sembolü olacak bu tarz ulaşım projelerini desteklediğini ifade etti. Ermenistan olarak bölgede barışı sürdürecek her türlü girişimin destekçisi ve yürütücüsü olmaya hazır olduklarını dil getiren Paşinyan, Karabağ konusunda varılan anlaşmalarda taraf ülkelere yüklenen sorumlulukların yerine getirilmesini bölgede kalıcı barış tesis etmek için elzem olduğunu belirtti. 

PAŞİNYAN’IN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Konuşma esnasında Türkiye ile ilgili açıklamalara da yer veren Paşinyan, ‘Türkiye ile ilişkilerimizi normalleştirmeye yönelik bir görüşmenin başlamasının da bu konuda katalizör rolü oynayabilecek bir diğer unsur olduğunu belirtmeliyim’ ifadelerini kullandı.

ZENGEZUR KORİDORU NEDEN ÖNEMLİ?

Zengezur, bir dönemler Müslüman Türk nüfusun ağırlıklı olarak yaşadığı tarihi Azerbaycan toprağı olsa da 1920'li yıllarda Sovyetler Birliği tarafından muhtemel Türk bütünleşmesini önlemek adına Ermenistan Sovyeti’ne bağlanmıştı. Zengezur'un Ermenistan'a verilmesiyle birlikte Azerbaycan kendi toprağı olan Nahçıvan bölgesiyle kara bağlantısını kaybetmişti. Zengezur, halen daha Ermenistan sınırları içinde yer alıyor.

Nahçıvan ve Azerbaycan arasında doğrudan bir kara bağlantısının olmaması Bakü yönetimine her zaman zorluk yaşatmıştı. 44 günlük 2.Karabağ Savaşı’nda Ermenistan'ın yenilgiye uğratılmasıyla birlikte imzalanan ateşkesin 9. maddesi bölgede Azerbaycan’la Nahcivanı birbirine bağlayacak bir ulaşım koridorlarıyla ilgiliydi. Azerbaycan, kara ve demir yolu ulaşımının gerçekleşeceği Zengezur koridorunu hayata geçirmek adına kendi toprakları içindeki projeleri hızlı bir şekilde gerçekleştirmeye başladı. 

YENİ BİR DEMİR YOLU HATTI İNŞA EDİLİYOR

Azerbaycan'ın, başkenti Bakü'den Fuzuli ilinin Horadiz kasabasına kadar olan bölgedeki demir yolu hattı zaten işlek durumda. Bu hattın Horadiz'den Ermenistan sınırına kadar uzanan kısmının bazı bölümleri Ermenistan işgali döneminde tahrip edilmişti, tren yolunun bazı bölümleri ise baraj yapımı sonrası sular altında kalmıştı. 

Dolayısı ile Horadiz'den Nahçıvan'ın Ordubad iline kadar olan bölgede 166 kilometrelik yeni bir demir yolu hattı inşa edilmesi gerekiyor. İnşa edilecek hattın Zengezur kısmında yer alan 43 kilometrelik hattın inşaatı için Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya görüşmeler yapacak. Bakü yönetiminin Ermenistan ile değil de Rusya ile görüşecek olmasının nedeni, Ermenistan demir yollarının mülkiyet hakkının Rusya'ya ait olmasından kaynaklanıyor.

TÜRK DÜNYASI BİRBİRİNE BAĞLANACAK

Öte yandan gerçekleştirilmesi beklenen bu kapsamlı ulaşım projesi içinde Türkiye ve Azerbaycan'ı, Kars ve Nahçıvan arasında kurulacak doğrudan bağlantı ile birbirine bağlayacak demir yolu hattı projesi de yer alıyor. Bu projeler tamamen hayata geçirildiğinde Türkiye ve Azerbaycan arasında yeni bir ulaşım bağlantısı sağlanmış olacak. Aynı zamanda Türkiye ile Rusya arasında da Azerbaycan üzerinden kesintisiz kara ve demir yolu bağlantısı kurulmuş olacak. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal