07.05.2018-11:52 (Son Güncelleme:19.04.2024-13:38)


1

British Shorthair

British Shorthair

Evcil hayvanlar evimizin en değerli üyelerinden ve ne zaman bir evcil hayvandan bahsedilse ilk olarak akla köpekler ve kediler geliyor. Hele bir de yalnız yaşıyorsanız, en sadık dostunuz, ev arkadaşınız ya da hayat arkadaşınız kesinlikle evcil hayvanınız oluyor. En güzel kendi cinslerinİ ve özelliklerini sıraladık. Acaba sizin kediniz hangisi olacak?



2

1-Ankara Kedisi

1-Ankara Kedisi

Ankara kedisi, dünyadaki en eski uzun tüylü kedi cinsidir. Çok akıllı, hareketli ve oyuncu olan Ankara kedisi, oldukça enerjik ve güçlüdür. Fakat kesinlikle hırçın, asabi hareketler göstererek evdeki kişilere ve eşyalara zarar vermez. Sahibine çok bağlı olan, sürekli onu takip eden Ankara kedisi, kar beyazı, gri ve siyah renkte olabilir. Çocuklu aileler için ideal olan Ankara kedisi, çocukları çok sever ve onlarla eğlenir. Alacağınız Ankara kedisi tamamen bembeyaz ise muhtemelen kulakları hiç duymuyordur, yani sağırdır, ancak çok küçük de olsa renk tonu değişikliği varsa kulakları duyuyordur.



3

2-Abyssinian

2-Abyssinian

Bir kediniz olsun, ama her daim kucağınızda değil, kendine ait bir özgürlük alını da olsun istiyorsanız Abyssinian, tam da size göre. Abyssinian, canı isterse, o an için içinde sevgi hissederse gelir ve size sokulur, koynunuza, kucağınıza gelir, formunda değilse çok da muhatap olmaz. Tıpkı bir insan gibi her daim kendisini meşgul edecek bir şeyler bulan, kolaylıkla eğitilebilecek kadar zeki ve algılama kapasitesi çok yüksek olan bu kediler, her eve lazım. Abyssinian’ın kafası üçgen şekilde, kulakları dik ve sivri, vücut hatları yumuşak, burnu ise hafif çukurludur. Tüm bunlardan dolayı hem karakteristik hem de fiziksel olarak çok kendine has bir hali vardır. İşte bu şahsına münhasır Abyssinian kedilerine sahip olursanız, altın rengi, bal rengi gözlerine de bakmaya doyamazsınız.



4

3-Van Kedisi

3-Van Kedisi

Zeki, ama çok zeki bir kedi sahibi olmak istiyorsanız işte size Van kedisi! Gözlerinin biri mavi, diğeri yeşil ya da kahverengi olan Van kedisi, ilk görüşte hemen herkesin dikkatini çeker. Bu kediciklerin en önemli özelliklerinden birisi çok aşırı temiz ve titiz olmalarıdır. İşte bu sayede evinizin de fazla kirlenmesi mümkün değil. Van kedilerinin her daim algıları açık ve yapıları enerjiktir. Zıp zıp zıplayan, yerinde duramayan Van kedileri, oyun oynamayı çok severler, hatta diğer kedilerin aksine suda oynamaya, yüzmeye, yıkanmaya bayılırlar. Bahçeli bir evde yaşıyorsanız, Van kedisinden daha iyi bir avcı da bulamazsınız.



5

4-Amerikan Bobtail

4-Amerikan Bobtail

Tüm özellikleri mükemmel bir kedim olsun diyenlerdenseniz, Amerikan Bontail hali hazırda sizi bekliyor. Pon pon gibi esnek, yumuşak kuyrukları ve oyuncu kişilikleriyle Amerikan Bobtail, tüm kedi sevenlerin edinmek isteyeceği bir cinstir. Her daim canlı, hareketli, tatlı, sempatik ve zeki Amerikan Bobtail’ler herkesin kalbini çalabilir. Güçlü bir çene, geniş bir kafa, kısa bacaklar, taş gibi kemiklerle Amerikan Bontail, sizin can dostunuz olacaklar.



6

5-Birman

5-Birman

Dünyadaki tüm kediler arasında göz yapısına sahip kedi olduğu düşünülen Birman; çok uslu ve duyarlı bir kedidir. Canlı, enerjik, edepli ve şefkatli bir yapıya sahip olan Birman, uzun tüylerinin düzenli olarak bakım istemesi, onu besleyecek olanlar için zaman zaman sorun teşkil edebiliyor. Çok duygusal, sadık ve sevecen olan Birman, o kadar güzel huyludur ki, Budist inancına göre kutsal kabul edilmektedir. Evdeyseniz bolca da zamanınız varsa, muhteşem gözlerine, çok güzel yüzüne hayran olacağınız, evde beslemek için en ideal kedi olan Birman, sizinle oyun oynamaktan keyif alacaktır.



7

6-Amerikan Curl

6-Amerikan Curl

Kedinizin asil, duyarlı, mantıklı ve sevecen bir kişiliğe sahip olmasını istiyorsanız, size en uygun seçeneklerden birisi kesinlikle Amerikan Curl olacaktır. Sizi gördüğü anda ruh halinizi anında analiz edip, akılcı bir duyarlılık gösterecek ve neşenizi yerine getirebilecek bir kedi cinsi olan Amerikan Curl, çok üstün sezgileriyle sizi kendisine hayran bırakır. Eğer pozitif düşünceli biriyseniz, oynamak, koşmak, yerlerde yuvarlanmak tam size göreyse bu kedicikleri alın derim. Çünkü Amerikan Bontail hiçbir ekstra bakım istemez, zahmetsizdir, sadece yumuşak, ipeksi tüylerinin orantılı olarak tıraş edilmesi yeterli olur.



8

7-Burmese

7-Burmese

Burmeseler, öyle güzel sesler çıkarır, o kadar çok cilveli sesler çıkarırlar ve ses oyunları yaparlar, işveli, zeki, meraklı ve oyuncudurlar ki, kısa süre içinde aşık olursunuz. Çok zeki olan, cin gibi meraklı olan, problem çözme yeteneği çok gelişmiş olan Burmese, başını belaya sokmadan çekinmeyecek kadar cesurdur. İşte bu sebeple hem siz hem de kediniz bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Bir de Burmese’nin tüyleri çok kısa olduğu için diğer kedi cinsleri gibi çok fazla ekstra bakım ya da tüy fırçalanması zahmetler gerekmez. Elbette hal böyle olunca yoğun saatler çalışan, evde kedisine fazla zaman ayıramayacak olanlar için Burmese gayet idealdir. Fakat haftada bir sentetik nemli bir bezle ya da bakım eldiveni ile tüyleri ovalamak gerekiyor.



9

8-Californian Spangled

8-Californian Spangled

Kediler içinde en zeki olanlar hangileri diye bir sorunuz varsa kesinlikle yanıtlardan birisi Californian Spangled olacaktır. Pek çok kedi cinsine göre inanılmaz zeki, anlayışlı, duyarlı hassas ve kolay algılayabilir bir yapıya sahiptir. Californian Spangled’in kaplan gibi bakışları, iri ve güçlü dişleri, kuvvetli çenesi olduğundan ilk görüşte sizi biraz korkutabilir. Hele bir de heykel gibi duruşları, çok keskin ve asi bakışları hem hayranlık hem de bir tık uzak durma hissi uyandırır. Fakat atletik yapıları, oyuncu ruhları ve kendini sevdirme özellikleri ile kolayca bağlanabilecek bir kedi türüdür. Yalnız düzenli olarak tüylerini fırçalamayı da unutmamak gerekiyor.



10

9-Chinchilla

9-Chinchilla

Uslu ve yumuşak huylu olmalarıyla bilinen Chinchilla; sahibine çok düşkündür, bağlıdır, onun kokusunu hemencik tanır. Tam anlamıyla bir ilgi, şefkat ve sevgi delisi olan Chinchilla, sakin ve huzurludur. Narin, yumuşak ve melodik sesi Chinchilla’ların hassas ve kırılgan olabilecekleri gibi bir izlenim uyandırmaktadır. Ancak Chinchillalar, doğru ve uygun ortamda yaşadıklarında kedi türleri arasında en sağlıklı ve dayanıklı olanlardandır. Eğer kedinizle ilgilenebilecek zamanınız varsa, çok yoğun bir iş yaşamı içinde değilseniz Chinchillalar, tam da size göre, fakat evde az zaman geçiriyorsanız sizin için pek de uygun olmayabilir. Çünkü eğer her gün en az 15 dakika boyunca kedinizin tüylerini taramazsanız, tüyleri birbirine dolaşacak, düğüm olacaktır.



11

10-Tiffanie Kedisi

10-Tiffanie Kedisi

Hem yumuşak tüylü hem de yumuşak huylu bir kedi olan Tiffanie kedisi; oyuncu, nazik, kendini sevdiren, sempatik bir kedi türüdür. Saldırgan özellik göstermeyen Tiffanie’ler evcil hayvan olarak kedi almak isteyenler için çok doğru bir seçenektir. Özellikle evinizde yalnız yaşıyor ve çocuk sahibi olmayı düşünmüyorsanız bu kedi sizin için diğer kedilerden çok daha uygun. Çünkü Tiffanie’ler her an kucaklanmak, sevgi, ilgi ister, sahibinin duygularına karşılık verir ve etrafta başkalarının sevilmesinden pek de hoşlanmayacak kadar kıskanç kedileridir.



12

11-British Shorthair

11-British Shorthair

Eğer değişken bir ev ortamınız, sürekli gelip giden misafirleriniz varsa, sizin için en uygun kedi cinsi British Shorthair’dır. Çünkü bu zeki ve sevimli kedi neredeyse her ortama ayak uydurabilir. Çok duygusal bir yapıya sahip olan British Shorthair, en küçük bir sorundan içine kapanabilir ya da sizin bir gülümsemenizle hemen koşmaya, oynamaya başlayabilir. İngiltere’de pek çok farklı türü olan bu kedilerin en değerli olanları kopkoyu, duman renginde olanlardır. Kedi sahibi olmak istiyorsanız evinizde bu sevimli İngiliz için de bir yer ayırın.



13

12-Exotic Shorthair

12-Exotic Shorthair

Uyumlu, mırıl mırıl, sakin bir ev arkadaşına ihtiyacınız var? İşte o zaman Exotic Shorthair tam da size göre diyebilirim. Her daim sahibinin peşinden koşan, canlı enerjik kedilerimiz, siz kızsanız bile buna alınmaz, yine sizi sevmeye devam eder. Diğer pek çok kedi türüne göre bakımı daha kolay olan Exotic Shorthair, sizi zekasıyla kendine hayran bırakabilecek kadar zekidir. Çocuklu, çocuksuz herkes, evde az zaman geçirebiliyorum diyenler, ev ortamına uyumlu bir arkadaş arayanlar için Exotic Shorthair çok doğru bir seçim olur.



14

13-İran kedisi

13-İran kedisi

Zeki, uyumlu, yumuşacık kedilerden birisi olan İran kedisi evde beslemek için gayet ideal bir seçimdir. Çünkü hem çocuklu ailelerde çocuğun arkadaş ihtiyacını karşılar hem de yalnız yaşayan kişilerin yalnızlığını giderir. Ancak İran kedisine bakabilmek için evde uzun zaman geçiriyor olmanız gerekiyor. Zira kendisinin tüyleri çok uzun olduğundan sürekli taranmalı ve bakımı yapılmalı, bir de İran kedilerinin gözleri çok sık aktığından sıklıkla temizlenmeleri gerekir. Eğer evde fazla zaman geçiremiyorsanız, İran kedisi almayın derim.



15

14-Scottish Fold

14-Scottish Fold

Kulaklarının kıvrık görüntüsüyle görür görmez sizi kendine hayran bırakacak olan Scottish Fold, hem çok zeki hem de oldukça sakindir. Tam anlamıyla ilgi ve şefkat delisi olan bu kedileri evde yalnız bırakmak hiç de doğru olmaz. Zira yalnızlığı sevmeyen Scottish Fold, hemen size küsebilir. Fakat onu yalnız bırakmazsanız her an bin bir çeşit oyunla sizi kendisine bağlar.



16

15-Bombay

15-Bombay

Sürekli hoplayıp zıplayan, koyununuzdan çıkmayan bir kedi değil de, daha kendine has tavrı olan, bir tık içine kapanık bir görüntüsü olan kedi isteyenler tercihlerini Bombay’dan yana kullansınlar. Ev ortamında çok mutlu, uyumlu ve ilgili olan Bombay, çok vıcık vıcık bir sevgili değildir, ancak sahibine sevdiğini hissettirir. Kısa, parlak, ipeksi tüyler, yuvarlak patiler, düz bir kuyruk ve çok anlamlı bakışlar Bombay’ın klasik özellikleridir. Bir Bombay’ınız varsa haftada bir yıkamayı ve tüylerini taramayı unutmayın.



17

Yum yumuşak bir kedi mi arıyorsunuz? İşte yumuşacık bir ses tonu, bir o kadar da yumuşacık kuyruğuyla Chartreux tam da size göre. Ancak bu yumuşaklığına aldanmayın sakın, tam da en enerjik oyununuzu oynarken size ani bir pençe ile karşılık verebilir. Çocuğunuz ve bahçeli bir eviniz varsa Chartreux alın ve kırlarda koşup oynasınlar. Bu kediciklerin tüylerini çok sık fırçalamak pek de hoşlarına gitmez, arada bir fırçalayın yeter. Chartreux sahiplenmek isteyenlerin bilmesi gereken en önemli hususlardan birisi beslenme konusudur. Chartreuxlar kesinlikle et ağırlıklı beslenmeli, aksi halde gelişimleri yavaşlayabilir.



18

17-Cymric

17-Cymric

Çok gelişmiş bir karakter yapısı olan Cymric, pek çok açıdan insanlara benzer. Dolayısıyla da insanlar tarafından çok sevilirler ve evde birlikte yaşamak için çok uygundur. Küçük ve içe doğru kıvrık kulaklar, yayvan ve üçgenimsi bir kafa ve sanki çok şaşırmış gibi bakan gözlerle Cymric çok sevimlidir. Keyfi yerindeyken öylesine hareketlidir ki, enerjisine hayran kalırsınız. Fakat pek çok kedi türünde olduğu gibi yine bir bakım ihtiyacı var. Zira Cymric’in tüyleri çok yoğun ve gürdür, karışmaması için sık sık taranması gerekir.



19

18-Devon Rex

18-Devon Rex

Devon Rex, tıpkı diğer Rex ırkları gibi kesinlikle capcanlı, sevecen, sempatik ve hareketlidir. Onun için oyun çok önemlidir. Yetişkinlerle, çocuklarla, diğer kediler, köpeklerle, hatta bulursa yemeden önce bir fareyle bile oynamayı sevebilir. Arkadaşları çok seven Devon Rex, yalnız kalınca mutsuz olur. İşte bu sebeple de tüm gün siz işteyseniz ve onunla ilgilenecek birisi yoksa kediniz yalnızlıktan depresyona girebilir. Devon Rex, doğduktan 6 ay sonrasında ergenliğe ulaşır ve size kısa sürede uyum sağlayıp yaşamınızın tam da ortasında kendine yer bulur. Sahibine çok bağlı ve sadık olan bu kediler için ille de bahçeli, balkonlu bir eve de ihtiyaç yoktur, küçücük bir apartman dairesi de onların yaşaması için idealdir. Evinizde her daim balığınız ve bifteğiniz varsa kediniz size hayran kalacak. Bir de bu kediyi istiyorsanız sık sık veterinere götürmeniz gerekiyor. Çünkü kulaklar büyük ve dışa doğru açık olduğundan enfeksiyon riski taşıyor.



20

19-Laperm kedisi

19-Laperm kedisi

Çok nazik, mırıl mırıl etrafınızda dönen, oldukça hareketli bir kedi türü olan Laperm, bir tek mırıltıyla her istediğini elde edebilir. Tıpkı bir çocuk, hatta bebek gibi sevilmek ister ve sahibini de tıpkı kendi annesi gibi sever, sahiplenir. Patileriyle sürekli size dokunur, sizi okşamak ister. Onu kucaklayın, bir bebek gibi evde kucağınızda gezdirin, öpün, okşayın, hatta omzunuzda bile gezdirin. İlgi Lapermlerin en çok sevdiği şeydir. Bunca yumuşak özellik sizde Lapermlerin tembel olduğu gibi bir izlenim uyandırmasın. Zira kendisi zorda kalırsa saatlerce yürüyebilir ya da merak ettiği bir şey varsa hiç yorulmadan arkasından gidebilir. Güçlü bir karakter ve yüksek algılama kabiliyetleriyle hem bahçeli evler hem de apartman dairelerinde yetiştirmek için uygundur.



21

20-Snowshoe

20-Snowshoe

Evde çocuğunuz, kuşunuz, köpeğiniz var ve bir de kediniz olmasını istiyorsanız işte sizin için en iyisi Snowshoe. Çünkü neredeyse tüm canlılarla çok iyi geçinen bir kedidir. Melodik sesi ve yumuşak, sevecen davranışlarıyla ev hayatı için en uygun kedi türlerinden birisi kesinlikle Snowshoe! Daha çok evcil köpeklerden aşina olduğumuz atılan bir nesneyi hemen yakalayıp geri getirme oyunu bu kedi ile çok eğlenceli bir şekilde oynanabilir. Çok bakım istemeyen, arada bir fırçalanmakla yetinen Snowshoe, diğer kedilerden çok daha az tüy döktüğü için de sahiplenmek için uygundur. İnsanlarla vakit geçirmekten, oynamaktan çok hoşlanan Snowshoe evinizin yeni üyesi olmaya hazır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr