En Düşük İşsizlik Maaşı Bin 15 Lira Oldu

Asgari ücretin 2 bin 20 lira olarak açıklanmasının ardından işsizlik maaşı da belli oldu. Buna göre en düşük işsizlik maaşı bin 15 lira oldu.

25.12.2018-13:25 - (Son Güncelleme: 25.12.2018-13:14) En Düşük İşsizlik Maaşı Bin 15 Lira Oldu

Yüzde 26,05 ile gerçekleştirilen zammın sonrasında asgari ücretin net 2 bin 20 TL olmasının ardından yeni senede işsizlik maaşı da zamlandı. Buna göre 2019 senesinde en düşük işsizlik maaşı bin 15 lira, en yüksek 2 bin 30 lira olacak.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR?

İşsizlik maaşı almak için hizmet akdinin feshini takip eden 30 gün içinde başvuru yapılması lazım. Başvurular ise İŞKUR merkezlerinden, www.iskur.gov.tr adresinden ve e- Devlet üstünden yapılabilir. 30 günü aşan başvurular geçersiz sayılıyor.

KİMLER İŞSİZLİK MAAŞINDAN YARARLANABİLİR?

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu çerçevesinde sigortalı sayılanlardan hizmet akitleri aşağıda söylenen işsizlik maaşına hak kazanma koşullarından birisine dayalı olarak sona erenler, İş Kurumuna süresi içinde şahsen başvuru yaparak yeni bir iş almaya hazır olduklarını yazdırmaları ve gene bu kanunda olan prim ödeme şartlarını sağlamış olmaları koşulu ile işsizlik maaşı almaya hak kazanırlar.

İŞSİZLİK MAAŞINI ALMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NELER?

- Kendi istek ve hatası haricinde işsiz kalmak,

- Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içerisinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak,

- Hizmet akdinin feshinden önceki son üç sene içerisinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,

- Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içerisinde başvuru yapmak,

Yukarıda belirtilen koşulların tesis edilmesi durumunda işsizlik maaşından faydalanılmaktadır.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak tespit edilen günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40'ıdır. Bu biçimde hesaplanan işsizlik maaşı miktarı, 4857 sayılı İş Kanununun 39'uncu maddesine göre 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80'ini aşamaz.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal