Emsal niteliğinde bir karar verildi: Kanser tedavisi için alınan ilacı SGK karşıladı!

Ankara'da akciğer kanseri tanısı konan Z.A., yurt dışından getirttiği ve bir kürü 24 bin lira maliyetinde olan 'atezolizumab' etken maddeli ilacı Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) karşılamadığını öğrenince idare mahkemesine başvuru yaptı.

15.04.2022-14:02 - (Son Güncelleme: 15.04.2022-14:02) Emsal niteliğinde bir karar verildi: Kanser tedavisi için alınan ilacı SGK karşıladı!

Ankara 4’üncü İdare Mahkemesi, ilacı SGK’nın karşılanmasına, şimdiye kadar hastanın ödemiş olduğu paranın iade edilmesine hükmederek, SGK’ya da savunma ve ara kararı yanıtlaması amacıyla 30 günlük bir zaman tanıdı.

Emsal niteliğinde bir karar verildi: Kanser tedavisi için alınan ilacı SGK karşıladı!

Memur emeklisi Z.A'ya, 2021 yılının Aralık ayında evinde bayılmasının ardından ambulansla kaldırıldığı Ankara Şehir Hastanesi’nde ileri derecede akciğer kanseri haslığı olduğu saptandı. Teşhisin ardından tedavi altına alınan hastaya doktor, her zamanki tedavi yöntemlerinin işe yaramayacağını, etken maddesi atezolizumab’ olan akıllı ilaç tedavisi uygulanması gerektiğini belirtti. Z.A., söz konusu ilacı yurt dışından getirtti ve bu ilacın bedeli 24 bin lira olarak açıklandı. Fakat tedavi olan kişi bu maliyeti SGK’nın karşılamadığını öğrendi. Söz konusu tedavi sebebiyle kısa bir süre içerisinde yaklaşın 80 bin lira civarında para ödemek durumunda kalan Z.A. 21 günde bir damar yoluyla aldığı ilacın masraflarının karşılanması talebiyle SGK’ya başvuruda bulundu. Kurum ise ilacın ödeme listesinde olmaması sebebiyle yapılan başvuruyu kabul etmedi. 

Mahkemeye başvuru

Z.A., aldığı yanıttan sonra avukatı Eliz Atlı vasıtasıyla 30 Mart'ta, Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması ve ilacın ödeme çerçevesine alınması ve şimdiye kadar yapılmış olan ödemelerin geri iadesi talebiyle başvuruda bulundu. Söz konusu dilekçede, SGK’nın kararının idari bir işlem olduğu, bu işlemin sosyal devlet ilkesi uyarınca hastanın sağlık hakkını yok hükmünde saydığı ve hukuka aykırı olduğu ifade edildi. Dilekçeyi değerlendiren Ankara 4’üncü İdare Mahkemesi, başvuru yapıldıktan bir zaman sonra hasta lehine yürütmenin durdurulması kararına hükmetti. Mahkeme, kararında dava konusu işlemin davacının sağlık hakkına ilişkin olduğu ve uygulanması halinde davacı açısından telafisi güç zararlar doğurabilecek özellikte olduğunun altını çizerek, SGK’ya savunma ve ara karara cevap vermesi amacıyla 30 günlük bir süre tanıdı. Bu kararda, hasta yönünden ilaç giderinin SGK’nın karşılanmasına karar verilerek, hastanın şimdiye dek ödediği paranın da iadesinin yapılmasına karar verildi.

Emsal niteliğinde bir karar verildi: Kanser tedavisi için alınan ilacı SGK karşıladı!

Avukat: Emsal bir karar

Avukat Eliz Atlı, kararın benzer durumdaki kanser hastaları için büyük önem arz ettiğini belirtti. Atlı, müvekkile ileri derece akciğer kanseri hastalığı teşhisi konulduğunu anımsatarak şu açıklamaları yaptı:

"Hekim, standart tedavi yöntemleri olan kemoterapi ve radyoterapi uygulanamayacağını bildirdi. Tek çare olarak 'akıllı ilaç' dediğimiz yeni nesil tedavi önerildi. Bu tedavinin uygulanabilmesi için de kişilerin önce çeşitli gen testlerine girmesi gerekiyor. Test sonucuna göre de piyasadaki hangi etken maddeli ilacın hasta açısından tam ya da tama yakın sonuç alınacağı tespit ediliyor. Bu ilaçlar yurt dışından getiriliyor ve maalesef SGK kapsamında değil. Ancak Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, bu ilaçların kullanılması için onay veriyor.

Müvekkilimin başvurusu reddedilince biz sosyal devlet ilkesi gereği, yaşam ve sağlık hakkı ile sigortalardan yararlandırma hakkı bağlamında ilacın tedavi boyunca SGK tarafından karşılanması ve ödediğimiz paranın iadesi için İdare Mahkemesi’ne başvuru yaptık. Mahkeme 6 gün içerisinde talebimizi haklı buldu. Mahkeme kararında, hukuka aykırı olarak iddia ettiğimiz işlemin yaşam hakkına yönelik olduğunu, işlemin uygulanması halinde sağlık açısından telafisi imkansız sonuçlar doğuracağını belirtti. Bu karar ara karar niteliğindedir; bizim kendi açımızdan emsal bir karardır. Mahkeme nihai karar verene kadar müvekkilim cebinden para ödemenden tedavisini almaya devam edecek."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal