Metrekare Nasıl Hesaplanır

Metrekare nasıl hesaplanır? Duvar metrekare hesaplama, Metrekare fiyat hesaplama, Tapuda evin metrekaresi nasıl hesaplanır? Metrekare nasıl hesaplanır diye merak ediyorsanız işte cevabı.

01.05.2018-15:52 - (Son Güncelleme: 01.05.2018-15:47) Metrekare Nasıl Hesaplanır

Gerek ev alırken gerekse de ev satarken en dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de, metrekare hesabının doğru bir şekilde yapılması konusudur. Çünkü metrekare hesaplaması, aynı taktirde evinizin alan hesaplaması anlamı taşımaktadır. Peki, metrekare nasıl hesaplanır?

EVİNİZİN YAŞAM ALANINI DOĞRU BİR ŞEKİLDE HESAPLAYIN

Satışa çıkardığınız ya da almayı düşündüğünüz evin metrekare ölçüsü, aslında bu evin asıl yaşam alanını tam olarak ortaya koymayabilir. Özellikle de tüm alanın hesaplandığı durumlar en önemli noktadır. Brüt ve net metrekare hesaplamasını doğru bir şekilde ayırabilmek gerekir. Çünkü brüt metrekare hesabında; duvar kalınlıkları, merdiven ve asansör boşlukları, elektrik şaftları gibi yaşam alanı olarak kullanılmayan alanlar da, hesaplamaya dahil edilmektedir.

Bu sebeple özellikle evin yaşam alanını yani asıl alanını hesaplamak istiyorsanız, evin her bir odasının ayrı ayrı hesaplanması ve bu değerlerin toplanması gerekmektedir. Yaşam alanınızın net değerlerini çıkardığınız zaman ise mobilyalarınız ve aksesuarlarınız için doğru bölümlendirmeyi çok daha kolay ve doğru bir şekilde yapabilirsiniz.

HER BİR ODA İÇİN METREKARE NASIL HESAPLANIR?

Evinizde bulunan bir odanın metrekaresini ölçmek istemişseniz, yapmanız gereken işlem oldukça basittir. Fakat bir odanın metrekaresini ölçmek için o odanın dikdörtgen şeklinde olması, her zaman daha doğru sonuçlar çıkarmanızı sağlayacaktır. İki kenarın uzunluklarını birbiri ile çarptığınızda ise, o oda için metrekare cinsinden alan hesaplaması yapmış olunur

Yine de her zaman dikdörtgen bir odaya sahip olmayabilirsiniz ya da böyle bir oda denk gelmemiş olabilir. Bu gibi durumlarda ise evin ya da odanın imar planı ile ölçümleme yapmanız daha doğru sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Bu sebeple özellikle bombeli ya da yuvarlak yapıda köşelere sahip bir odayı ölçmek istediğiniz zaman, odanın bombeli kısımlarını dik üçgenlere ayırmanız lazım, en yakın sonucu elde etmenizi kolaylaştıracak bir durumdur. Bir dik üçgenin alanı, birbirine dik olan iki kenarın çarpımının yarısına eşit olacağından dolayı, çıkan sonuçları birbiri ile topladığınız zaman alanınızın metrekaresini rahatlıkla hesaplamış olacaksınız.

DİKDÖRTGEN M2 HESABINA BİR ÖRNEK

Mesela, iki farklı kenar uzunluğu bulunan bir odanın alan hesabını birlikte yapalım. Duvarlardan biri 200 cm, diğeri ise 150 cm uzunluğundaysa, yapacağınız işlem bu iki uzunluğu birbiri ile cm ya da metre cinsinden çarpmanız olacaktır.

200 Cm X 150 Cm = 3 M²

Kısaca bu örnekte olduğu gibi odanın yaşam alanı 3 metrekare olarak belirlenmiş olacaktır. Bu alan, net değeri verdiğinden dolayı da, tamamı yaşam alanınız için kullanılabilir anlamı taşımaktadır. Bu nedenle özellikle ev satın almayı düşünen biri iseniz, satıcı ile iletişime geçtiğiniz anda net alan bilgisini mutlaka ediniz gerekiyor.

Artık metrekare nasıl hesaplanır öğrendiğinize göre hayalinizde kurduğunuz büyüklükte bir evi satın alabilir ya da kiralayabilirsiniz.

Son Dakika Emlak Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal