İktisap Nedir?

İktisap ne demektir? İktisap Nedir? İktisap kelimesinin anlamı nedir? İktisap bedeli nedir? İşte merak edilen soruların yanıtı...

06.02.2019-16:17 - (Son Güncelleme: 06.02.2019-16:26) İktisap Nedir?

Kazanmak, elde etmek anlamını taşıyan iktisap hukuki bir terim olarak hak sahibi olan kişinin bir şeyin mülkiyetine sahip olma yollarını kapsar. Medeni Kanunu’nda yer alan ilgili bilgilere göre, bir hak doğrudan doğruya ya da devir ile iktisap edilebilir. Bir hakkın direkt olarak ilk sahibine iktisap etmesine aslen iktisap, bir hakkın bir kişiden diğerine geçmesine ise devren iktisap denilmektedir.

İKTİSAP BEDELİ NEDİR? 

Taşınmaz mallardan elde edilen kazançlarda iktisap bedeli üzerinden hesaplamalar planlanır. Gelir Vergisi Kanunu’nun 80. maddesine göre iktisap şekline bakılmaksızın 70. maddede ifade edilmiş mal ve haklar, iktisap tarihinden sonraki 5 senelik zaman içinde satma, devir, takas, kamulaştırma ya da sermaye olarak kullanılmaları durumunda değer artışı kazancı yaşanır. Elden çıkarma zamanında iktisap bedeli, mal ya da hakkın satıldığı ay hesaba katılmadan toptan eşya fiyat endeksi (TEFE) artış oranı hesaplanır. Artışın ya da üzerinde olmaması halinde endeksleme olmaz.

Son Dakika Emlak Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal