Emekli Olacaklar Bu Kurala Dikkat Etsin, Hizmet Birleştirmesi Yolu İle Erken Emekli Olunabiliyor!

Yapılan son düzenlemelere göre, 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olanlar son 1261 gün içinde hizmet birleştirmesi yaparak erken emekli olabilir.

29.11.2021-10:41 - (Son Güncelleme: 29.11.2021-10:41) Emekli Olacaklar Bu Kurala Dikkat Etsin, Hizmet Birleştirmesi Yolu İle Erken Emekli Olunabiliyor!

Yapılan son emeklilik düzenlemelerine göre, 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olanlar son 1261 gün içinde hangi kuruma prim ödediler ise o kurumdan emekli olabiliyor.

Emeklilikte, birden fazla sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak çalışanların, ileriki yıllarda bu kurumları birleştirmesi hayati önem taşıyor. Son gelen düzenlemeler ile birlikte ise, hizmetlerin birleştirilmesi değil toplanması isteniyor. Buna göre, Son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde en fazla prim ödenen Kurum'dan aylık bağlanıyor.

HİZMET BİRLEŞTİRMESİ NASIL YAPILIR?

Hizmet birleştirme işlemi farklı iş kollarında çalışanların toplam çalışma sürelerini birleştirmesi olarak geçiyor. SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı hizmetlerinin birleştirme işlemi e-Devlet üzerinden yapılıyor. Kamu çalışanlarının ise bu hizmetten yararlanmak için,  memuriyete başlamadan önce çalıştığı süreleri de ekletmeleri gerekiyor.

HİZMET BİRLEŞTİRMESİNE NE ZAMAN BAŞVURULUR?

Hizmet birleştirmesine farklı sigorta kollarında çalışmış emeklilik adayları, emeklilikten 6 ila 1 yıl önce başvurmaları gerekiyor. Emekli aylığı alan kişiler ise hizmet birleştirmesinden yararlanamıyor.

HİZMET BİRLEŞTİRMESİ ZORUNLU MU?

Yapılan son açıklamalara göre hizmet birleştirmesi şimdilik zorunlu değil. Yargıtay konu ile ilgili yaptığı açıklamada, hizmet birleştirmesi yapmayı kişinin kendisine bırakarak konu ile ilgili şu açıklamayı yapmıştı; “ Sigortalının ya da hak sahibinin iradesinin bu yönde olması koşuluyla hizmet birleştirmesi yapılabilir.”

HİZMET BİRLEŞTİRMESİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

Hizmet birleştirmesinden SGK'ya prim ödeenler, Emekli Sandığı'na bağlı olanlar  ve Bağ-Kur'lu esnaf, sanatçı ve bağımsız çalışan vatandaşlar yararlanabilir.

HİZMET BİRLEŞTİRMESİ YOLU İLE ERKEN EMEKLİ OLUNABİLİR Mİ?

Hizmet birleştirmesi istisnai durumlar haricinde genelde emekliliği erkene çekmez. Ancak tek bir sigorta kuruluşunda olan emeklilik süresi diğer kuruluşlar ile birleştirildiği emeklilik günü erkene çekilebilir.

HİZMET BİRLEŞTİRMESİ HİZMET PUANINI ETKİLER Mİ?

Birden fazla kurumda çalışmış vatandaşlar emekli olmadan önce hizmet birleştirmesi yaparlar ise hizmet puanları artar. Bu durum, kademe ve prim kesintilerinden bağımsızdır dolayısıyla etkisi olmaz.

HİZMET BİRLEŞTİRMESİNDE NELERE DİKKAT EDİLİR?

Hizmet birleştirmesinde çalışılan gün değil, sadece prim ödenen gün sayılır. Sigorta yapmış kişilerin prim günleri 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren 1261 olarak kabul edilmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal