Elektronik Kelepçe Nedir? E-Kelepçe Nerelerde Kullanılır?

Son dönemde elektronik kelepçe hakkında birçok detay merak konusu olmaktadır. Peki, Elektronik kelepçe nedir? E-kelepçe nerelerde kullanılır? Elektronik kelepçe sistemi nedir? E-kelepçe nedir? Elektronik kelepçe mesafesi ne kadar? Elektronik kelepçe ne işe yarar? E-kelepçe nasıl çalışır?

08.03.2021-12:47 - (Son Güncelleme: 08.03.2021-12:47) Elektronik Kelepçe Nedir? E-Kelepçe Nerelerde Kullanılır?

İlk olarak kadın cinayetlerinin önlenmesi için geliştirilen ve 15 ilde pilot uygulamasına geçilen elektronik kelepçe takip sistemi ile öncelikli olarak kadınların güvenliği sağlanmaya çalışılıyor. Ancak kullanım alanları sadece bununla sınırlı değildir. Zira geniş bir kullanım alanına sahiptir. İzleme ve takip sistemi olarak kullanılması planlanan elektronik kelepçe, hüküm giymiş kişinin toplum içinde takibini ve denetimini sağlar. Bu şekilde hükümlüler sürekli takip altında kalır ve bu kişilerin suç işlemesinin önüne geçilir.

E-KELEPÇE NEDİR?

E-kelepçe, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde başarıyla kullanılan anlık ve elektronik izleme kelepçesidir. Elektronik izleme uygulamaları farklı sistemleri bünyesinde bulundurmaktadır. Bu anlamda kelepçenin alan izleme, alkol testi, ses, doğrulama gibi çeşitli özellikleri vardır.

ELEKTRONİK İZLEME SİSTEMİ NE İŞE YARAR?

Alkol ölçümü: Gerekli olan sistem hükümlülerin evlerine yerleştirilir ve takip merkezinin video üzerinden izlediği nefesten alkol ölçer üniteler aracılığıyla alkol izlenimi yapılır. Hükümlünün alkol aldığı durumlarda sistem ilgili birimlere uyarı gönderir.

Ses doğrulama: Sabit ya da kablosuz hatlar vasıtasıyla RF izleme aracılığıyla gerçekleştirilir. Kişinin ses kaydı sisteme tanıtılır ya da sisteme kayıt örneği yüklenir. Kişi durum kontrolü amacıyla arandığında ses ile eşleştirme yapılır.

Konutta infaz: Hükümlünün evi hakkındaki bütün konum bilgileri alınarak bileğine kelepçe takılır ve anlık olarak hükümlünün konumu takip edilir. Bu sayede kişi ev hapsinden kaçamaz.

ELEKTRONİK KELEPÇE NASIL ÇALIŞIR?

Hükümlünün durumuna ve infaz oranına göre uygun kelepçe belirlenir ve kişiye takılır. Kurcalandığında ya da kişinin infaz sınırları dışına çıktığı tespit edildiğinde izleme merkezine alarm verilir. İzleme merkezi hükümlüye ulaşarak durumu değerlendirir ve bu durumda kişinin sokağa çıkıp çıkmadığı kontrol edilir.

ELEKTRONİK KELEPÇE NERELERDE KULLANILIR?

Adli kontrol kararları, kamu yararına çalışma cezaları, açık infaz kurumlarındaki hükümlülerin takibi, ev hapsi cezaları, şartlı salıverme kararları, mağdur koruma ve cinsel suçlar gibi durumlar elektronik kelepçe kapsamında değerlendirilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal