Elektrikte Sanayi ve Ticarethane Abonelerine Müjde!

Elektrik alanında sanayi ile ticarethane aboneleri yatırım maliyeti ödemeden çatılarına güneş santrali kurulumu yapabilecek.

01.06.2021-12:22 - (Son Güncelleme: 01.06.2021-12:47) Elektrikte Sanayi ve Ticarethane Abonelerine Müjde!

Çatı üzeri güneş enerjisi santrallerinin kurulumunu çoğaltmak adına geliştirilen iş ortaklığı modeli çerçevesinde özel bir enerji firması, elektrik abonelerinin yatırım maliyeti ödemeden elektrik üretiminden kazanç elde etmesini sağlayacak.

Türkiye’de lisanssız elektrik üretimi çerçevesinde yapılabilen çatı üstü güneş enerjisi santrallerinde (GES), en fazla beş megavata kadar kapasiteye sahip.

Kullanıcılar çatı santraller ile hem elektrik üreticisi olurken hem de ihtiyacı olandan çok olan elektrik üretiminin satışını şebekeye yapabiliyor.

Kolen Enerji Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt, açıklamasında Türkiye’de çatı GES kurulumlarını çoğaltılmasını temin etmek için Türkiye’de ilk olma niteliğine sahip bir iş ortaklığı modeli geliştirdiklerini ifade etti.

Bu iş ortaklığı çerçevesinde abonelerle müzakereler yaptıktan sonra çatı türü güneş enerjisi santrali yatırımının nasıl yapılacağına ilişkin karar aldıklarını belirten Karayurt, şu açıklamada bulundu:

''3 BİN ABONEYLE GÖRÜŞÜYORUZ''

"Şu anda sanayi ve ticarethane olmak üzere yaklaşık 3 bin aboneyle görüşüyoruz. Abonelerin alanlarındaki ölçümleri yaptıktan sonra yatırımla ilgili opsiyonlar sunuyoruz. Abone bu noktada isterse yatırımın belirli kısmını kendi yapabilir, belirli bir kısmını bize bırakabilir ya da tüm yatırımı bizim yapmamızı isteyebilir. Buna göre biz de abonenin tükettiği enerji ve sahip olduğu alana kurulabilecek GES ile ne kadar enerji üretebileceğine bakarak bir finansal hazırlıyoruz. Bunun sonucunda da abonenin enerji maliyeti ne kadar azalabilir ve ne kadar sürede sistem kendini ödeyebilir bunu söylüyoruz.

''ABONELER HİÇ ÖDEME YAPMADAN BU SİSTEME SAHİP OLABİLİYORLAR''

Aboneler, bu modelle hiç para harcamadan, yatırım maliyeti olmadan çatı GES sistemine sahip oluyor ve 5-6 yıl sonra da bu sistem tamamen aboneye kalıyor. Bu süre sonucunda abonenin belki de hiçbir elektrik maliyeti kalmayacak ve bu sistemden kazanç sağlamaya başlayacak. Ya da tüketiminin büyük bir çoğunluğunu çatı GES’ten karşılayarak enerji maliyetlerini ciddi oranda düşürecek. Ayrıca, maliyetleri azaldığı için abonenin rekabet gücü de artmış olacak."

YATIRIM MALİYETİ YAKLAŞIK 500 BİN DOLAR

Kolen Enerji Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt, yatırım maliyetinin bir megavat kurulu güç başına hemen hemen 500-550 bin dolar bandında olduğunu ve bu kapasitenin pek çok sanayi kurumunun tüketimini rahatl bir şekilde karşılayabileceğini dile getirdi.

Yatırımın kendini geri ödeme müddetinin 4-7 sene arasında olduğunu ve bu projeye göre farklılık gösterebileceğini belirten Karayurt, "Sermayeyi (CAPEX) çıktıktan sonra bu aboneler kurdukları çatı GES’lerle yılda 1-2 milyon lirayı bulabilecek kazançlar sağlayabilecek çünkü ihtiyacından fazla olan üretimi piyasa fiyatları üzerinden şebekeye satabilecek." şeklinde konuştu.

Uğur Karayurt, firma olarak bu yatırım çeşidinde iş ortağı gibi ilerlediklerini belirterek, "GES maliyetinin yüzde 30’u, 50’si, 80’ini hatta tamamını üstlenebiliyor, kurulum sonrası elde edilen elektriğin işletme ihtiyacı dışında kalan fazla kısmının değerlendirilmesi, bir anlamda üretim ve tüketimin yönetilmesi ve kar ortaklığı üzerine kurulu bir iş modeli öneriyoruz. Kurulum maliyeti karşılandıktan sonra isterse artık şirket kendi santraliyle yoluna devam edebilir ya da bizimle iş ortaklığını devam ettirebilir." dedi.

Binası, alanı ve işletmesi uygun olanların bir şekilde GES yatırımı yaptırmasının bilhassa sanayi ve ticarethane abonelerine ciddi oranda katkı sağlayacağına vurgu yapan Karayurt, güneş enerjisinin Türkiye’nin en ucuz enerji kaynağı olma yolunda hareket ettiğini söyledi. Karayurt, Türkiye’nin cari açığını düşürmek ve çevresel faktörleri de minimuma çekmek için yenilenebilir enerjinin oldukça önemli olduğunu açıklamalarına ekledi.

Türkiye'nin güneş enerjisindeki var olan gücü yedi bin megavat düzeyinde yer alırken, her sene bin megavatlık kapasite artırımı isteniyor.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal