Çalışan Emekliye Müjde! İkinci Tazminat Geliyor

Emekli olduktan sonra çalışanlar için iki ayrı tazminat alma imkanı doğdu. Aynı yerde çalışıyorlarsa ise durum farklı oluyor. Diğer hakları ise çalışanlardan farklı değildir.

24.02.2018-11:05 - (Son Güncelleme: 24.02.2018-10:43) Çalışan Emekliye Müjde! İkinci Tazminat Geliyor

Türkiye'de emekli maaşı alan vatandaşların bir kısmı çalışmaya devam ediyor. Bunların bazıları kendi işyerlerinde çalışırken bir kısmı da başka şirketlerde çalışıyor. Emekliler için de sigorta yapılıyor ve prim yatırılıyor. Çalışan emeklilerin diğer çalışanlardan özlük hakları bakımından bir farkı bulunmuyor.

Faruk Erdem'in yazısına göre; Dolayısıyla tazminat konusunda da aynı şartlar geçerli., Yani aynı işyerinde en az 1 yıl çalışmış olması gerekiyor.

Ayrıca kendi istek ve kusuru dışında çıkmış olması lazım. Yani istifa ederse diğer çalışanlar gibi emekli çalışanlar da tazminat alamıyor. Babanızda kendi istek ve kusuru dışında çıkartılırsa 10 yıllık tazminatını alabilir.

İŞYERİ ÖNEM KAZANIYOR

Emekli olurken ise çıkartılmasına gerek yok. Emeklilik için ayrılınca o firmada çalıştığı kadar kıdem tazminatı alabiliyor.

Böylece ikinci bir işe giren emekliler çalıştıkları süre kadar iki kere tazminat alabiliyorlar.
Emekli olduktan sonra aynı firmada çalışmaya devam edenlerin durumu ise farklı.
Onlar için istifa etse de tazminat alma imkanı bulunuyor.
Bu kişiler için emekli olduğu tarihte tazminat hakkı doğar ve kıdemi sıfırlanarak çalışmaya devam ederler. Eğer tazminatını almadan çalışmayı sürdürürse kıdem hakkı baki kalır. Eğer tazminatınızı alarak ayrılıp yeni bir işyerinde başlamışsanız istifa ederseniz tazminat alamazsınız.

DEVAM EDENLER DİKKAT!

Aynı işyerinde emekli olduktan sonra tazminat alarak devam ediyorsanız kıdeminiz sıfırlanır ve bir yılı doldurmadan tazminat alamazsınız. Tazminatınızı almadan aynı işyerinde devam ediyorsanız yeni sözleşme yapmadığınızdan kendiniz de ayrılsanız işveren de çıkarsa tazminatınızın tamamını alıyorsunuz. Yani fiilen emekliye ayrılma sayıldığından (haklı fesih) ödenecek tutar son maaş üzerinden oluyor. Bu konuda Yargıtay kararları da bulunuyor.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal