Ziraat Mühendislerinden 65 Yaş Üstü Çiftçilere Ekim Dikim İçin 'Özel İzin' Teklifi

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Suiçmez, "Bir aylık ekim dikim sezonu var. Çiftçi bunu kaçırırsa bir yıllık ürününü ekememiş olacak. 65 yaş üstü çiftçilerimizin tarlasına gidebilmesi lazım." ifadesin kullandı.

27.03.2020-14:07 - (Son Güncelleme: 27.03.2020-13:46) Ziraat Mühendislerinden 65 Yaş Üstü Çiftçilere Ekim Dikim İçin 'Özel İzin' Teklifi
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Suiçmez, "Bir aylık ekim dikim sezonu var. Çiftçi bunu kaçırırsa bir yıllık ürününü ekememiş olacak. 65 yaş üstü çiftçilerimizin tarlasına gidebilmesi lazım." ifadesin kullandı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, tarımda bir aylık ekim dikim sezonunun başladığını ifade ederek, coronavirüs (Covid-19) önlemleri kapsamında evden çıkışlarına sınırlama getirilen 65 yaş üstü çiftçilere özel izinle yalnızca tarlalarına gidiş imkanı verilmesi gerektiğini belirtti.

Suiçmez, covid-19 salgını sebebiyle yaşanan zor günlerde en önemli gereksinimlerin su ile gıda olduğunu dile getirdi.

Salgının tarımsal üretimi büyük oranda negatif etkileme potansiyeli olduğunu ifade eden Suiçmez, bunun önüne geçmek için bir takım hükümlerin alınmasının önem taşıdığını belirtti.

Suiçmez, 65 yaş üstünde pek çok çiftçi olduğunu ve coronavirüse karşı alınan önlemler kapsamında getirilen evden çıkış sınırlamasının ekim dikim zamanı onları çok etkilediğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"65 yaş üstüne sokağa çıkış kısıtlaması olması nedeniyle çiftçilerimiz üretim alanından uzaklaşıyor. Kural gereği güvenlik görevlileri gelip 'Şu an evden çıkmayın, tarlaya gidemezsiniz.' diyorlar. Oysa bir aylık ekim dikim sezonu var. Çiftçi bunu kaçırırsa bir yıllık ürününü ekememiş olacak. Sebzede ekim zamanı. Dolayısıyla çiftçilerimizin belirli şartlar altında bile olsa tarlasına gidebilmesi lazım. Çiftçilerimize 'Üretim İzin Belgesi' verilerek, sadece tarlasında çalışmasına olanak sağlanabilir. Bu belgeyi yetkililerden talep ediyoruz. Şehirler arası değil, eviyle tarlası arasında gidip gelmesine olanak sağlayan bir izin verilmesini istiyoruz."

"Fidelerin toprakla buluşması gerekiyor"
Çiftçilerin bu süreçte girdiye ulaşma problemi yaşadıklarına dikkati çeken Suiçmez, zirai ilaç ve gübre benzeri girdilerin temin edilmesinde problemlerin giderilmesi gerektiğini belirtti.

Suiçmez, bu tür süreçlerde gıda arzının önem taşıdığına dikkat çekerek, gıdada olabilecek azalmanın fiyatların yükselmesine sebep olacağının altını çizdi.

Gıda arzının azalması halinde ithalatın gündeme geleceğini anımsatan Suiçmez, şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemizde yeterli miktarda fide var ama toprakla buluşamıyor. Sebze üretimimizin gecikmemesi için önlemlerin alınması gerekiyor. Üretimimiz için şu anda fidelerin toprakla buluşması gerekiyor. Bu nedenle kolaylaştırıcı kararların alınmasını bekliyoruz. Avrupa Birliği, salgın sürecinde çiftçilere ek destekleri gündemine aldı. Türkiye'de de bu tür desteklerin verilmesi ve tarımsal desteklerin gayrisafi milli hasılanın yüzde 1'inden az olmaması gerekiyor."
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal