Yurtdışı Marka Tescili

Türkiye’de başvurusu yapılan bütün ürünlerin marka tescili sadece Türkiye toprakları üzerinde korunmaktadır. Bu demektir ki markanızı yurtdışında kullanabilirler. Ya da siz yurtdışında markanızı tescil ederek bu durumun önüne geçersiniz.

10.04.2020-14:36 - (Son Güncelleme: 10.04.2020-14:35) Yurtdışı Marka Tescili

Yurtdışı Marka Tescili

Türkiye’de başvurusu yapılan bütün ürünlerin marka tescili sadece Türkiye toprakları üzerinde korunmaktadır. Bu demektir ki markanızı yurtdışında kullanabilirler. Ya da siz yurtdışında markanızı tescil ederek bu durumun önüne geçersiniz. Marka sahipleri ihracat, fuar katılımları, yurtdışına bayilik vermek istediği zaman yurtdışı marka tescili yolunu izlemek zorundadır. Ülke dışına çıkarmak istedikleri hizmet ya da ürünün ait olduğu markalarca ilgili ülke ya da ülkelere tescili gerekmektedir.

Yurtdışında marka tescili için 4 farklı sistem vardır. Bunlar; uluslararası marka tescili yani Madrid protokolü sistemi, topluluk marka tescil sistemi, ulusak marka tescili, bölgesel marka tescili şeklindedir. İlki olan uluslararası marka tescili Türkiye’nin 1999 yılında Madrid protokolüne üye olması ile birlikte tek başvuru yapılarak Avrupa birliği de dâhil birden fazla ülkede ya da tüm ülkelerde marka korunmasını sağlayan bir sistemdir. Bu işlemlerde yetkili İsviçre Cenevre’de bulunan Dünya Fikri Haklar Örgütüdür.  Yurtdışında marka tescili için seçilecek en akılcı yöntemdir. Yurtdışında marka tescilinin ikincisi topluluk marka tescil sistemidir. Bu tescil sistemi; Avrupa topluluğuna üye ülkelerde başvuru ile koruma sağlayan ve ülkelerin tümünde geçerli olan bir sistem türüdür. Yetkili ofisi ispanyadadır. İç pazarda ise bu ofis Uyum Ofisi olarak adlandırılmaktadır.

Yurtdışı marka tescilinde 3. Ulusal marka tescilidir. Bu tescil sisteminde Avrupa birliğine üye olmayan ülkeler içindir. Tek tek müracaat yapılarak koruma talebi alınır ve sağlanır. Ulusal marka tescil işlemlerinde ülkeler arasındaki diyaloglarda oldukça öne arz etmektedir. Eğer yurt dışına açılmayı planlayan bir markaysanız bu işlemleri yapmanız gerekmektedir. Son olarak yurtdışı marka tescil sistemi bölgesel olarak yapılandır. Bu tescil sisteminde birden fazla ülkenin bir araya gelmesi ile üye olan ülkelere bölgelerinde geçerli olan koruma vermesidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal