Yumurta Üreticilerine Bir 'Kapı' Kapandı Başka Kapılar Açılıyor

Coronavirüs tedbirleri sebebiyle İran üzerinden dış satım yapamayan yumurta üreticileri, yeni pazarlara açıldı.

02.04.2020-11:55 - (Son Güncelleme: 02.04.2020-11:54) Yumurta Üreticilerine Bir 'Kapı' Kapandı Başka Kapılar Açılıyor

Coronavirüs tedbirleri sebebiyle İran üzerinden dış satım yapamayan yumurta üreticileri, yeni pazarlara açıldı.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon'un açıklamasında coronavirüs salgınına karşı tüm dünyada alınan önlemlerin sektöre yansımalarıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Coronavirüsün Türkiye'de görülmesiyle vatandaşların stok için fazla mal aldığına dikkat çeken Afyon, şimdi de talebin daha stabil devam ettiğini dile getirdi.

Afyon, sektörün talebe yetişecek malı reyona sunma gücü olduğunun altını çizerek, sınır kapılarındaki coronavirüs tedbirleri sebebiyle ihraç edilemeyen ürünlerin de etkisiyle fiyatlarda düşüş meydana geldiğini belirtti. Üreticinin elinde malın fazla olması sebebiyle marketlere zararına yumurta verecek duruma geldiklerini belirten Afyon, şu ifadeleri kullandı:

"Biz istiyoruz ki herkes haklı karını alsın ama üretici de zarar etmesin. Marketler, üretici maliyetini gözeterek alım yapsın. Marketler satarken yüzde 25 kar koyuyor ürüne, bu dönemde geçiş sürecinde makul kar alsınlar. Marketler biraz fedakarlık yaparsa hem vatandaş yumurtayı hesaplı yer hem de üretici batmaz. Marketler ayrıca yumurtayı hızlıca nakde çevirirken, bize ödemeler vadeyle yapılıyor. Finans kaynağı olarak görülmek istemiyoruz."

MÜCBIR NEDEN LİSTESİ TALEBİ

Bu süreçte devletten bir takım talepleri olduğunun altını çizen Afyon, şu ifadeleri kullandı:

"Hükümetin belirlediği mücbir sebepten etkilenen sektörler listesi var. Bu listede yumurtacılık sektörü yer almıyor. Çok farklı sektörler yer alıyor ancak biz neden yer almıyoruz? İleride bu listeye eklenen sektörlere yeni haklar tanınırsa biz de bunlardan mahrum kalmamalıyız. Ayrıca yumurtanın da süt ve buğday gibi taban fiyatının olmasını istiyoruz. Üreticinin zarar etmeyeceği bir taban fiyat belirlenmeli ve marketler üretici maliyet fiyatını gözeterek buna riayet etmeli. Yem desteği talep ediyoruz. Çok zor durumda olan yumurta üreticilerine özel faizsiz kredi desteği istiyoruz. Dubai pazarına girmek için yumurtacılara özel ihracat desteği bekliyoruz. Aksi halde o pazardaki fiyatlarla rekabet edemiyoruz."

İran'dan Doğu ve Körfez ülkelerine göndermek istedikleri yumurtalar için kapanan sınır kapılarını kullanamadıklarını hatırlatan Afyon, bu ülkeye yapılacak dış satımın için gündeme gelen tren yolunun da yumurtaların tekerlekli ve soğutmalı tır kasalarında taşınması sebebiyle uygun olmadığını dile getirdi.

Afyon, bu sebeple sektör olarak yeni pazar araştırmalarına devam ettikleri bilgisini aktararak, şu sözleri aktardı:

"Yeni pazar imkanları da doğdu. Suudi Arabistan ve İsrail mal talebinde bulunuyor. Şu anda resmi prosedür aşamasındayız. Bu ürünleri gemiyle sevk edeceğiz. Bu yeni ihracat pazarlarına ilişkin bağlantılar yapıldı, önümüzdeki hafta da mal yüklemeye başlarız. Covid-19'dan dolayı ekstra istenen bazı belgeler var, onlar tamamlanırsa sevkiyat başlar. İsrail ile de ticari heyet planlaması yapıyorduk ancak Covid-19 nedeniyle görüşmeler telekonferans yoluyla sürüyor. Covid-19 nedeniyle yumurta üretiminin aksadığı Avrupa'dan da yumurta talebi bekliyoruz."

Bunların yanında başka pazarlar için de faaliyet yürüttüklerini ifade eden Afyon, "Akdeniz İhracatçı Birlikleri bünyesinde kurduğumuz Dubai Gıda Deposu üzerinden de çevre ülkeler ve Afrika ülkelerine açılmayı planlıyoruz." diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal