Yıllık İzin Kullanmayanlar Dikkat; Bütün Çalışanları İlgilendiriyor

Yoğun iş temposu veya personel azlığı sebebi ile çoğu çalışan senelik izinlerini kullanamıyor. Bu izinler birikiyor. Fakat bu hak baki. İşveren sizi işten çıkarınca izinlerin ücretini ödemek durumunda.

20.11.2018-12:38 - (Son Güncelleme: 20.11.2018-16:51)

Çoğu personel senelik izinlerinin hepsini kullanamıyor. Hatta iş yoğunluğundan veya farklı sebeplerle hiç izin kullanamayanlar var. Fakat bu hak kaybolmuyor. İşçinin hakları 4857 sayılı İş Kanunu ile korunuyor. Buna göre; iş yerinde ilk gününden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir sene çalışmış olan işçi senelik izne hak kazanıyor.

5 SENEDE BİR ARTIŞ

Elde edilen bilgilere göre, işçiye verilecek izin çalışma süresi ve yaşa göre farklılık gösterebiliyor. İzin, hizmet süresi 1 seneden 5 seneye kadar (5 yıl dahil) olanların 14 gün; 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanların 20 gün; 15 yıl (dahil) ve daha fazla olanların 26 günden az olamaz. 18 ve daha küçük yaştaki işçiler ile 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek senelik ücretli izin süresi ise 20 günden az olamıyor.

İSPATI PATRONA AİT

Yasaya göre; izin zamanına denk gelen hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil günleri senelik izin süresinden düşülemiyor. Misal; 1 haftalık izin kullanan işçinin 3 günlük izni bayrama denk gelirse izin 4 gün sayılır. İşveren izni 1 hafta olarak yazsa da 4 gün olarak hesap edilir. Bunun yanında, iznin kullanıldığını imzalı defter ve belgeyle işveren ispat etmek durumunda.

FAİZİYLE ALINIYOR

İşveren izin parasını ödemezse arabulucu yolu açık. İzin ücretlerine yönelik zaman aşımı süresi iş sözleşmesinin sona ermesiyle başlıyor. 1 Temmuz 2012 tarihinden önce doğan senelik izin ücreti alacakları için zaman aşımı süresi 5 sene. 1 Temmuz 2012 tarihinden sonrası için ise işçi 10 sene içinde arabulucuya başvurabilir. Senelik izin ücretine yasal faiz de işletiliyor.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal