Yıllardır Amerika'dan İthal Edilen Makine Çorum'da Üretildi

TPAO'nun doğalgazı sondaj faaliyetlerinde kullanmak için Amerika'dan ithal ettiği glikol ünitesini, Çorum'da bir firma yüzde 100 yerli imkanlarla üretti.

21.04.2018-18:44 - (Son Güncelleme: 21.04.2018-18:33) Yıllardır Amerika'dan İthal Edilen Makine Çorum'da Üretildi

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığınca (TPAO) doğalgaz sondaj faaliyetlerinde kullanılmak için ABD'den ithal edilen glikol ünitesi, Çorum'daki bir fabrika tarafından yerli imkanlarla imal edildi.

TPAO ile Çorum Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Cazgır İnşaat Isı Sistemleri AŞ arasında yapılan protokol kapsamında imal edilen glikol ünitesi TPAO'ya verildi.

Çıkartılan gazın sudan ayrıştırılarak saf hale gelmesine yarayan ünite, denemelerden başarıyla geçti. Bunun üzerine TPAO, Cazgır İnşaat Isı Sistemleri AŞ'ye 2 ünite daha sipariş etti.

TÜRKİYE'DE İLK KEZ ÜRETİLDİ

Şirketin genel müdürü Orhan Cazgır, AA muhabirine, yaptıkları glikol ünitesinin, ithal edilenlere oranla yarı yarıya daha ucuz olduğunu belirtti.

TPAO'nun doğalgaz çıkartmak için  kullandığı glikol ünitesini bugüne değin ABD'den ithal ettiğini söyeleyn Cazgır, "TPAO mühendisleri ihtiyaçları kapsamında bir dizayn yaptılar ve bunu bizimle paylaştılar. Biz de ilk cihazı yapıp yolladık. Sipariş üzerine iki cihaz daha imal ettik. Glikol ünitesi Türkiye'de ilk kez imal edildi. Amerika'dan ithal edildiği ücretin yarı fiyatına Çorum'da imal etmeyi başardık." dedi.

TPAO'nun desteğiyle glikol ünitesinin ihracatını da yapmayı istediklerini açıklayan Cazgır, seri üretime geçerek maliyeti düşürdükten sonra uluslararası pazarlara çıkacaklarını söyledi.

Ünitenin tasarımından imaline kadar her aşamada TPAO mühendisleriyle ortak çalıştıklarını söyleyen Cazgır, şunları aktardı:

"TPAO'nun mühendisinden, ustalarından üst düzey yöneticisine kadar sık sık fabrikamızı ziyaret ederek imalat aşamasını kontrol ettiler. Avrupa'daki, Amerika'daki fuarları sürekli izliyoruz. Bu mühendislik alanında Türkiye hayli iyi konumda, yeter ki yerli üretime daha fazla destek verilsin. Bir işi başarmak için önce bilinç oluşturulması lazım. Devletimiz son 15 senede bu bilinci güçlendirmeye uğraştı. Bununla birlikte desteklerini de artırdı. Yöneticiler artık gelip fabrikada neler imal edildiğini, nasıl imal edildiğini görüyorlar. Önümüzün nasıl daha fazla açılacağını merak ediyorlar. Bu çok önemli bir hamledir."

Şirketin üretim müdürü Salih Çalıcı da ilk üniteyi yaptıktan sonra diğer iki üniteyi 45 günde imal etmeyi başardıklarını duyurdu.

Glikol ünitesinin dışarıdan hiçbir bir güce ihtiyaç olmadan çalıştığını söyleyen Çalıcı, "Önce ayrıştırıcı ünite dediğimiz yerde glikolle çarpışarak sudan ayrılıyor. Sonra kazan ünitesinde glikolün içerisindeki sudan da ayrılıyor ve yüzde 100 saf doğalgaz halinde çıkıyor. Ünitenin en önemli özelliği, dışarıdan enerjiye ihtiyaç olmaksızın doğalgazla çalışıyor olması." ifadelerini kullandı.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal