Yenilenebilir Enerji Santrali Kurulumları 20 Sene Sonra İlk Defa Düşecek

Coronavirüs salgınının yansımasıyla bu sene devreye girecek ek yenilenebilir enerji kapasitesi 20 senenin peşinden ilk defa düşüş gösterdi. Ek küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin % 13 gerileyerek 167 gigavat olması bekleniyor.

20.05.2020-15:16 - (Son Güncelleme: 20.05.2020-14:57) Yenilenebilir Enerji Santrali Kurulumları 20 Sene Sonra İlk Defa Düşecek
Coronavirüs salgınının yansımasıyla bu sene devreye girecek ek yenilenebilir enerji kapasitesi 20 senenin peşinden ilk defa düşüş gösterdi. Ek küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin % 13 gerileyerek 167 gigavat olması bekleniyor.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) Yenilenebilir Enerji Piyasası Güncellemesi Raporu'na bakıldığında, dünya çapında yenilenebilir enerji kaynakları coronavirüs pandemisine karşı mukavemet gösterse de tedarik zincirindeki aksaklıklar, karantina tedbirleri ve sosyal mesafe kuralları yenilenebilir enerji yatırımlarına da yansıyor.

Bu kapsamda, coronavirüs pandemisinin etkisiyle bu sene devreye alınacak ek yenilenebilir enerji kapasitesinin 2019'a kıyasla % 13 azalarak 167 gigavat olması öngörülüyor. Konu olan düşüş, yenilenebilir enerji kapasitesi kurulumunda 20 sene sonra ilk defa görülecek.

Buna karşın, dünyadaki toplam yenilenebilir enerji kapasitesi bu sene % 6 büyüyerek 2 bin 860 gigavata çıkacak.

Diğer taraftan, devletlerin yenilenebilir enerji politikaları bu kaynaklardaki kapasite artışında ciddi rolü olacak.

IEA Başkanı Fatih Birol, raporla ilgili değerlendirmesinde, küresel salgına karşın ülkelerin yeni rüzgar ve güneş santralleri kurulduğunu ifade ederek, "Yatırımlar yavaş da olsa devam ediyor. Yenilenebilir enerji sektörünün salgına direnç gösterip büyümeye devam etmesi iyi bir haber ancak bu gelişmeyi kanıksamamalıyız. Salgından önce de temiz enerji dönüşümü için temel adımları atmak önemliydi, olağanüstü bir sağlık sorunu ve ekonomik zorlukta da hükümetlerin sürdürülebilir enerji için temiz kaynakları kullanmaya devam etmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Yenilenebilir enerjide son 20 senede yapılan başarılara işaret eden Birol, şu açıklamalarda bulundu:

"Başarı hikayeleri teknolojinin gelişmesiyle gelen yenilikler ve hükümetlerin uyguladığı doğru politikalarla gerçekleşti. Böylelikle yenilenebilir enerjinin maliyetlerinde düşüş ve kurulumlarda artış oldu. Ancak salgın dolayısıyla meydana gelen belirsizliklerin giderilmesinde temiz enerjideki maliyet düşüşleri tek başına yeterli olmayacaktır. Bu bağlamda, hükümetlerin teşvik paketleri ve salgın dolayısıyla geliştirecekleri akıllı politikalar sayesinde yatırımcıların bu sektöre güveni artacaktır."
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal