Hazine Borçlanmaları Sağlama Alınıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yabancı merkezi saklama kuruluşu Euroclear Bank ile iş birliği gerçekleştirdi. Bu gelişmenin ardından, yabancı yatırımcıların Türkiye'de ihraç edilen ve işlem gören devlet iç borçlanma senetlerine ulaşmasını ve yatırım yapmasını kolaylaştıracak.

09.06.2020-11:42 - (Son Güncelleme: 09.06.2020-11:57) Hazine Borçlanmaları Sağlama Alınıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, devlet iç borçlanma senetlerine (DİBS) takas ve saklama hizmeti verilmesi hususunda yabancı merkezi saklama kuruluşu (YMSK) Euroclear Bank ile iş birliği yaptı. Konuyla ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada, DİBS'lere takas ve saklama hizmeti verilmesiyle ilgili olarak Euroclear Bank ile mutabakata varıldığı duyuruldu ve "Euroclear Bank saklama özelliğiyle yurt dışı yerleşiklerin Türk lirası, dolar, avro ve altın cinsi Türk tahvillerine erişim sağlayabilme kabiliyetleri artacaktır." denildi.

TÜRK TAHVİLLERİNİN TEMİNAT KABUL EDİLME KABİLİYETİ ARTACAK

Bu gelimeyle birlikte yabancı yatırımcılar, yurt içinde banka hesabına sahip olmasa biler mevcut Euroclear hesapları, her türlü DİBS'e erişmesi için yeterli olacak. Bununla birlikte, Türk tahvillerinin farklı uluslararası piyasalarda teminat kabul edilme kabiliyeti artacak ve yabancı yatırımcılar küresel standartlara uyumlu operasyonel süreçlerle işlemlerinde DİBS yatırımlarını gerçekleştirebilecek.

EKONOMİYE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK

Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan analistler ise fonlarda yaşanacak artışın finansman maliyetlerinin düşürülmesinde etkili olacağı görüşünde. Uluslararası bağımsız denetim şirketi olan PwC'nin yaptığı araştırmalarda son yıllarda Euroclear ile takas ve saklama hizmeti konusunda iş birliği yapan ülkelerin finansman maliyetlerinde düşüş yaşandığını ve 10 yılda gayrisafi yurt içi hasılalarına 3,8 milyar dolar katkı sağladığı görüldü.

Bakanlığı attığı bu adım da uzmanlar tarafından olumlu olarak nitelendirildi ve yapılan anlaşmanın katkı sağlayacağı bildirildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal