Vergi Müfettişliği

Vergi müfettişliği maaşı? Vergi müfettişliği nasıl olunur? Vergi müfettişliği nedir? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

23.05.2018-21:32 - (Son Güncelleme: 23.05.2018-21:32) Vergi Müfettişliği

Kariyer meslek grupları içinde bir zamanlar en fazla ilgi çeken unvanlar hiç şüphesiz hesap uzmanlığı, maliye müfettişliği, gelirler kontrolörlüğü ve vergi denetmenliği unvanlarıydı. İsimlerine kurslar açılan, bir çok kitaplar olan ve ciddi manada vermesi zor olan sınavlara sahip bu unvanlar İİBF mezunlarının çoğunun rüyalarını süslemiştir. Fakat bu unvanlar 10.07.2011 tarih ve 27990 sayılı resmi gazetede yayımlanan kanun hükmünde kararname ile “Vergi Müfettişi” unvanı adı altında bir araya getirildi. Kararnameye göre yeni kurulan Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı vazife ve yetkileri de aşağıdaki şekilde tespit edildi:

*Vergi Usul Kanunu ve diğer gelir kanunları çerçevesinde vergi incelemeleri gerçekleştirmek.

*Her türlü bilgi, veri ve istatistiği derleyerek meydana getirilecek Risk Analiz Sistemi üstünden mükelleflerin işlemlerini gruplar ve sektörler çapında analiz etmek, karşılaştırmalar yapmak ve bu yönde risk alanlarını belirlemek.

*Vergi sorumlulukları ile alakalı ihbar ve şikayetleri kontrol etmek.

*Vergi incelemelerinde Gelir İdaresi Başkanlığı ile lazım olan eşgüdümü ve işbirliğini tesis etmek.

*Araştırma ve denetim neticelerini takip etmek, değerlendirmek ve istatistikler hazırlamak.

*Vergi inceleme ve denetimleri ile raporlama ile alakalı standart, ilke, yöntem ve teknikleri iyileştirmek, araştırma ve denetim rehberleri oluşturmak, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların tabi olacakları etik kuralları tespit etmek.

Bu kapsamda vergi müfettişlerinin görevleri:

*Vergi Usul Kanunu ve diğer gelir kanunları çerçevesinde vergi incelemeleri gerçekleştirmek.

*Bakanlık ve bağlı, alakalı ve ilişkili kurumlarında, Bakan tarafından Kurula gönderilen araştırma, teftiş, denetim ve soruşturmaları gerçekleştirmek.

*1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun, karar ve tebliğler ile 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ve alakalı mevzuat çerçevesinde incelemeler gerçekleştirmek.

*492 sayılı Harçlar Kanununa göre harçları almaya görevli memurların hesaplarını kontrol etmek, teftiş ettikleri birim personeli hakkında görüş açıklamak.

*Refakatlerine tahsis edilecek Vergi Müfettiş Yardımcılarının meslekte gelişmesini sağlamak; liyakat, temsil, çalışma hırsı ve başarıları konusunda düşüncelerini Başkanlığa göndermek.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal