Vergi İndiriminden Yararlanmak İsteyenlere 'Borcu Olmaması' Şartı

Mükelleflerinin vergi indiriminden faydalanabilmeleri için indirimin hesaplanacağı sene ile önceki son iki seneye ait vergi beyannamelerinin kanuni süresi içerisinde verilmiş ile beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenmiş olması gerekecek.

27.05.2020-11:08 - (Son Güncelleme: 27.05.2020-11:07) Vergi İndiriminden Yararlanmak İsteyenlere 'Borcu Olmaması' Şartı

Mükelleflerinin vergi indiriminden faydalanabilmeleri için indirimin hesaplanacağı sene ile önceki son iki seneye ait vergi beyannamelerinin kanuni süresi içerisinde verilmiş ile beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenmiş olması gerekecek.

Vergi indiriminden faydalanmak isteyen gelir ile kurumlar vergisi sorumluları için indirimin belirleneceği beyannamenin ait olduğu sene ile bu seneden önceki son iki seneye ait vergi beyannamelerini kanuni zamanı içerisinde vermiş olmaları ve beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenmesi koşulu istenecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığının Gelir Vergisi Genel Tebliği'nde (Seri no: 301) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği (Seri no: 312), Resmi Gazete'de yayımlanarak, 1 Ocak itibariyle geçerli olmak üzere, uygulamaya alındı.

Ticari, zirai veya mesleki etkinlikleri sebebiyle gelir vergisi mükellefi olanlar ve kurumlar vergisi sorumlularından (finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ile reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları dışında üzere), tebliğde ifade edilen koşulları taşıyanların senelik kazanç ya da kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin % 5'i ödenmesi gereken gelir ya da kurumlar vergisinden düşülecek.

İndirimden yararlanabilmek için indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu sene ve bu seneden önceki son iki seneye ait vergi beyannamelerinin kanuni zamanında verilmiş (Kanuni süresinde verilen bir beyannameyle ilgili olarak olarak kanuni zamanından sonra düzeltmek için ya da  pişmanlıkla verilen beyannameler bu koşulun ihlali sayılmaz) olması gerekli.

Konu olan süre içinde haklarında beyana tabi vergi çeşitleri itibariyle ikmalen, re'sen ya da idare tarafından yapılmış bir tarhiyat olmaması (Yapılan tarhiyatların kesinleşmiş yargı kararlarıyla veya 213 sayılı Vergi Usul Kanununun uzlaşma ya da düzeltme hükümlerine göre tamamen ortadan kaldırılmış olması durumunda bu şart ihlal edilmiş sayılmaz) koşulu istenecek.

İndirimin düzenleneceği beyannamenin verildiği tarih itibariyle, vergi beyannameleri üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenmiş olması istenecek. Vergi aslı (vergi cezaları ve fer'i alacaklar dahil) 1000 TL'nin üstünde süresi geçmiş borç olmayacak.

Anılan beyannamenin ait olduğu sene ve önceki dört dört takvim senesinde Vergi Usul Kanununun alakalı maddesinde sayılan fiilleri yaptığı belirlenenler bu haktan faydalanamayacaklar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal