Vatandaşın Dikkatine! Yeni Yılda Neler Değişecek?

KOBİ alacaklarına devlet destekli alacak sigortası, plastik alışveriş poşetlerinin ücretli satılması ve internet reklamlarının vergiye tabi olması gibi bir takım düzenlemeler 2019 yılında uygulamaya geçirilecek.

01.01.2019-11:59 - (Son Güncelleme: 01.01.2019-12:47) Vatandaşın Dikkatine! Yeni Yılda Neler Değişecek?

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin alacaklarını tazmin edememeleri halinde hasarlarını karşılamak amacı ile oluşturulan 'Devlet Destekli Alacak Sigortası' bugünden itibaren uygulamaya geçirilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından oluşturulacak yeni sigorta modelinde KOBİ'lerin alacakları garanti altına alınacak, Bakanlıkça milli bir sistem olan Devlet Destekli Alacak Sigortası Havuzu oluşturulacak. Bu sigortayla KOBİ'lerin alacaklarını tahsil edememeleri halinde, alacaklarının büyül bir kısmı havuz tarafından sağlanacak.

Sigorta modelinin işletilmesine ilişkin operasyonel süreçler Halk Sigorta AŞ tarafından yürütülecek. Primlerin taksitli ödenmesi desağlanacak. Peşin ödeme durumunda ise yüzde 10 indirim yapılacak.

Bununla birlikte 2018 yılının son üç ayında bekleyen KDV iadelerinin ödenme sürecinin hızlandırılması da 2019'da şirketleri rahatlatacak, yeni yılın başlarından itibaren, iade başvuru tarihini takiben 10 iş günü içinde iade talebinin yüzde 50’si, incelemenin bitmesini beklemeden mükellefe verilecek.

Kayıtlı ekonomiye geçişine hız vermek ve vergi güvenliğinin sağlanması için de 2019'da birtakım düzenlemeler uygulamaya geçirilecek. Mükellef olup olmadığına bakılmaksızın internet ortamında reklam hizmeti veren veya aracılık eden tam veya dar mükellef gerçek kişiler ile dar mükellef kurumlara gerçekleşecek ödemelerden yüzde 15 gelir/kurumlar vergisi stopajı yapılacak.

Diğer yandan üç sene içinde ölümlü veya devamlı iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen, 10'dan fazla çalışanı olan ve 'çok tehlikeli' sınıfta bulunan  işyerlerinde, çalışan başına ödenmekte olan işsizlik sigorta prim oranının (yüzde 2'den yüzde 1'e) yüzde 50 azaltılmasıyla alakalı destek 1 Ocak 2019 itibarıyla uygulamaya geçirilecek.

2019'da KDV, elektronik kitap, gazete ve dergiler için yüzde 18 olarak uygulanacak.

İNTERNETTE SINIRSIZ, POŞETTE SINIRLI DÖNEM

İnternet kullanıcıları için de sınırsız döneme girilecek, kullanıcıların belirli bir kotayı aşması durumunda internet hızının yavaşlamasına sebep olan Adil Kullanım Noktası (AKN) uygulaması yarından itibaren kaldırılacak.

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun'da bulunan düzenleme gereğince, 2019'dan itibaren plastik alışveriş poşetleri en az 25 kuruş karşılığında verilecek. Plastik poşetleri ücretsiz veren satış noktalarına, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası uygulanacak.

Yeni imar planlarında 1 Haziran 2019 tarihinden itibaren bisiklet yollarıyla bisiklet park istasyonları zorunlu olacak. Topografya ve arazi eğimi nedeniyle bisiklet yolu yapılamayan yerlerde ise yaya yolları düzenlenecek.

Evlenmeye hazırlanan gençlere yardımcı olmak için başlatılan ve azami devlet katkısı oranı 7 bin 500 liraya yükseltilen 'Çeyiz Hesabı' uygulamasında ilk ödemesi 2019 yılında yapılacak.

SİGARA PAKETLERİ TEK TİP OLACAK

Tütün ürünleri paketleri ile nargile şişelerinin üzerine, zararlarını ifade eden resimli ve Türkçe yazılı uyarı veya mesajların yer alacağı alan yüzde 65'den yüzde 85'e yükseltilecek. Bütün tütün ürünlerinin üzerindeki yazı ve şekiller aynı olacak.

Türkiye'de üretilen veya ithal edilen tütün ürünleri, markanın yazım şekli, yazı karakteri, punto boyutu, paket üzerindeki konumu, paketlerin rengi, diğer yazı, ibare ve şekiller dahil olmak üzere, aynı şekilde yapılan düz ve standart paket biçiminde piyasaya sunulacak. Paketlerin üzerine markanın logosu, simgesi veya sair işaretler olamyacak.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal