Üretimi Yapıldı, Dünya Sıraya Girdi!

Eskişehir’deki TUSAŞ Motor Sanayi A.Ş. TEI, Türk havacılık sektörünün gurur kaynağı olmakta. Dünyada uçan her iki uçaktan birisi bu fabrikada üretilen parçaları kullanıyor.

06.11.2018-11:06 - (Son Güncelleme: 06.11.2018-10:58) Üretimi Yapıldı, Dünya Sıraya Girdi!

Eskişehir’deki TUSAŞ Motor Sanayi A.Ş. TEI, Türk havacılık sektörünün gurur kaynağı olmakta. Dünyada uçan her iki uçaktan birisi bu fabrikada üretilen parçaları kullanıyor. 500 dönümlük bir alana kurulu fabrikada 2 bin 500 çalışan bulunmakta. Fabrika dünyaca ünlü uçak firmalarının en önemli motor parçalarını üretiyor. Müşterileri arasında dünya havacılığının öncüleri GE Aviation, MTU, ITP, Rollys Royce, Safran gibi firmalar bulunmakta. Aralarında F-16’lar, erken uyarı uçakları Avacs’ların da dahil olduğu farklı uçakların motor bakımları da yapılıyor.

YERLİ MOTOR

TEI, Türkiye’nin savunma sektöründe yurt dışı bağımlılığı azaltacak çok mühim projelere de imza atmakta. Türkiye’nin ilk turbo dizel uçak motoru PD170, tamamı yerli ve milli şartlarla TEI’de üretildi. 3 bin saati aşan motor testi başarıyla sonuçlandırıldı. İnsansız hava aracı Anka, PD170 motoru ile ilk uçuşunu yapmaya hazırlanıyor.

TÜRKİYE HAVACILIKTA BOYUT ATLADI

TEI’nin gururlandırıcı bir başka projesi de ilk milli turboşaft helikopter motoru TS1400. Motorun İlk ateşlemesi başarıyla tamamlandı ve Türkiye havacılıkta boyut atladı. TS1400, TAI’nin geliştirdiği T625 helikopterine takılacak. Test çalışmalarının tamamlanmasının sonunda ilk milli helikopter, yerli motorla uçmaya başlayacak. Bu motorun teknolojisi yerli askeri uçak için kullanılacak motor için de temel oluşturacak.

300 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, motor üretimine tedarik yapan dünyanın bir numaralı firması olduklarını bildirdi. 2018 yılı net satış hedefi 429 milyon dolar olan TEI’nin ihracat hedefi ise yaklaşık 300 milyon dolar. Fabrikanın yüzde 50.5’i TAI’ye yüzde 46.2’si ABD firması General Electric’e, yüzde 3.3’ü ise Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve Türk Hava Kurumuna ait bulunmakta.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşayığa kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal