Ücretsiz İzin Nedir?

Belli bir yerde 1 yıldan fazla süredir çalışanlar yıllık izin kullanmaya hak kazanır. Bu yıllık izinler ücretli izin olmaktadır. Yani sizin bir yerde 1 ile 5 arasında kıdeminiz varsa yıllık 14 günlük ücretli izin hakkı elde ederseniz.

25.03.2020-16:52 - (Son Güncelleme: 25.03.2020-18:45) Ücretsiz İzin Nedir?

Bu izin süresi boyunca işe gitmezsiniz ama işe gitmiş gibi paranızı tam olarak alabilirisiniz. Kıdeminiz 5 yıldan fazla olduğu durumlarda izin sürenizde artmaktadır. Ücretsiz izin ise yıllık izninizi kullanmadan aldığınız izindir. Genellikle doktora gitmek için alınmaktadır ve kıdemi henüz 1 yıl olmamış kişiler tarafından alınmaktadır.

Tüm Çalışanlar Ücretsiz İzin Kullanabilir Mi?

Tüm çalışanlar ücretsiz izin kullanabilir fakat öncelikle işveren iznini almaları gerekir. İşveren istediği zaman izin vermeyebilir. Kanunda, işverenler her zaman izin vermelidir diye bir zorunluluk yoktur. Ücretsiz izinler kıdemli, yıllık izni olan çalışanlar tarafından da kullanılır.

Ücretsiz İzin Nasıl Kullanılır?

İş kanunu uzun süreli olan doktor raporlarının sadece ilk 2 gününü ücretli izin saymaktadır. Daha uzun süreli raporlarda ücretsiz izin olmaktadır. Yıllık iznini harcamak istemeyen işçiler rapor aldığı dönemlerde ücretsiz izin kullanmaktadır.

Ücretsiz İzinin Yıllık İzinden Farkı Nedir?

Yıllık izin işveren izin verirse toplu bir şekilde kullanılabilir. Fakat Kanuna göre sadece 1 günlük yıllık izin alınamaz. En az 2 gün olacak şekilde yıllık izin kullanılabilir. Ücretsiz izin böyle değildir. İşvereniniz izin verdiği takdirde istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Kanunda herhangi bir bağlayıcı madde bulunmaktadır. Yıllık iznini doldurmuş ve hasta olmadığı halde rapor alıp ücretsiz izin kullanmak isteyen kişiler tespit edilirse işveren İş Kanununa göre Haklı sebeplerle sözleşmeyi fesih edebilir ve kıdem ve ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğünden kurtulur. Bu nedenle ücretli ve yıllık izinlerin kanuna uygun şekilde uygulanması gerekmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal