Turşu Dış Satımında Yüzde 28 Artış

Türkiye'nin turşu dış satımı, yılbaşından 24 Mart'a kadar olan dönem içerisinde, önceki senenin aynı dönemine kıyasla % 28 artışla 54 milyon dolara ulaştı.

27.03.2020-12:33 - (Son Güncelleme: 27.03.2020-12:22) Turşu Dış Satımında Yüzde 28 Artış
Türkiye'nin turşu dış satımı, yılbaşından 24 Mart'a kadar olan dönem içerisinde, önceki senenin aynı dönemine kıyasla % 28 artışla 54 milyon dolara ulaştı.

Avrupa genelinde coronavirüs salgınının akabinden evlerde tüketimin artması Türkiye'nin turşu dış satımında da artışa sebep oldu.

Ege İhracatçı Birlikleri verilerinden derlenen bilgilere bakıldığında, geçtiğimiz sene 1 Ocak-24 Mart döneminde 42 milyon dolarlık turşu dış satımı yapan Türkiye, 2020 yılının aynı döneminde bu rakamı % 28'lik artarak 54 milyon dolara yükseltti.

Turşu ihracıtında 26 milyon dolarla biber türleri ilk sırada yer aldı. Bunu 19 milyon dolar ile kornişon ve 8 milyon dolar ile karışık sebze turşuları takip etti.

Ülke bazında da 12 milyon dolar ile Almanya ve 6,3 milyon dolar ile Hollanda ilk sıralarda yer aldı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak'ın açıklamasında, gıda dış satımında son haftalarda dikkati çekici artışlar olduğunu belirtti.

Dış satımla alakalı gerek Ticaret Bakanlığı gerekse Tarım ve Orman Bakanlığının gerekli önlemleri aldığını ifade eden Uçak, "Bizler ihracatçılarımız ile bakanlıklar arasında bir bağ kuruyoruz. Sahadaki sıkıntıları anında bakanlıklarımıza iletiyoruz. Onlar da ellerinden geldiğince hızlı çözüm buluyorlar. Örneğin son olarak Kapıkule sınır kapısında bir sıkıntı vardı. Hemen çözüme kavuştu." diye konuştu.

Son meydana gelen gelişmelerle gıdanın öneminin bir defa daha anlaşıldığını belirten Uçak, bu kapsamda üreticilere verilen desteklerin daha da artırılması gerektiğini ifade etti.

Coronavirüs salgınının Avrupa'da da yayılmasının akabinden gıda dış satımında artış olduğunu belirten Uçak, "Coronavirüs odaklı süreçte yaş meyve sebze ihracatımızda hızlı bir artış söz konusu. Yaş meyve sebze mamullerinde de turşudaki yüzde 28'lik artış dikkati çekiyor. Turşuda son bir haftada ise yüzde 50'lik bir artış trendi var." şeklinde konuştu..

Gıda dış satımındaki artışa sevinirken coronavirüs kaynaklı öteki ekonomik gelişmeleri kaygıyla takip ettiklerini ifade eden Uçak, bu süreç sonrası için de beklenti halinde olduklarını dile getirdi

Uçak, şu ifadeleri kullandı:

"Salgın nedeniyle tüm dünyanın ekonomik sisteminde sıkıntılar söz konusu. Bizler de süreci yakından takip ediyoruz. Gerekli önlemlerin yerinde ve zamanında alınmasıyla, süreçten etkilenenlerin desteklenmesiyle bu süreci az sıkıntıyla atlatabiliriz. Bundan sonraki süreçte de salgının bitmesiyle tez zamanda yerimizden daha güçlü kalkacağımıza inancım tam. Yeter ki bu süreci atlatalım."

Uçak, bu süreçte fedakarlık göstererek çalışan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve sağlık personellerine de teşekkür etti.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal