Türkiye'nin İran'dan Petrol İhracatını Kasım Ayında Sıfırlandı

ABD'nin İran'a uyguladığı petrol ambargosu Türkiye'nin de ihracatını vurdu. Zamanla gittikçe azalan İran'dan petrol ithalatı, geçtiğimiz senenin Kasım ayında sıfırlandı.

28.01.2019-11:55 - (Son Güncelleme: 28.01.2019-11:56) Türkiye'nin İran'dan Petrol İhracatını Kasım Ayında Sıfırlandı

Türkiye geçen sene Kasım ayında İran'dan ham petrol ithalatını sıfırladı. Geçen sene Kasım ayında İran'dan petrol alımını durduran Türkiye, ham petrol ihtiyacını sırasıyla Irak, Kazakistan, Rusya Federasyonu, Kuveyt, Nijerya, Suudi Arabistan ve Azerbaycan'dan temin etti.

ABD'nin geçen sene mayıs ayında İran'la nükleer anlaşmadan ayrıldığını ve Kasım'dan itibaren İran'ın petrol ticaretini hedefleyen yaptırımlar konacağını açıklamasıyla, Türkiye'nin İran'dan petrol alımında önemli düşüş oldu.

KASIM AYINDA TAMAMEN SIFIRLANDI

Aylık ortalama 1 milyon tonun üstünde seyreden ithalat geçen senenin Haziran ayında 285 bin tona düştü. Temmuz'da bu oran tekrar 800 bin tonlara çıksa de kademeli olarak düştü ve Kasım'da sıfırlandı.

Türkiye'nin İran'dan petrol alımı geçen sene Haziran-Kasım döneminde bir önceki senenin aynı dönemine oranla yüzde 50,59 düşerek 2 milyon 997 bin tona indi. 2017'nin Haziran-Kasım döneminde İran'dan 6 milyon 66 bin ton ham petrol ithal edilmişti.

İTHALATTA ANA ROTA IRAK OLDU

Söz hususu dönemde Türkiye İran'dan azalttığı ithalatını genelde Irak petrolü ile karşıladı. Irak'tan petrol alımı geçen sene Haziran-Kasım aylarında bir önceki senenin aynı dönemine oranla yüzde 67,85 artarak 4 milyon 671 bin tona çıktı. Bu miktar 2017 Haziran-Kasım döneminde 2 milyon 783 bin ton olarak kayıtlara yazılmıştı.

Bu dönemde petrol ithalatının geriye kalan bölümü genelde Kazakistan, Rusya ve Suudi Arabistan'dan temin edildi.

Geçen senenin aralık ayı ile alakalı Türkiye'nin petrol ithalatı gerçekleşmeleri şimdilik duyurulmadı fakat uluslararası gemi takip sistemlerine göre, geçen sene Aralık'ta İran'dan Türkiye'ye iki petrol tankerinin geldiği kayıtlara geçti.

Gelecek dönemde Türkiye'nin İran'dan petrol ithalatını bütünüyle sıfırlamayacağı ve aylık ortalama 250 bin ton gibi düşük miktarlı dahi olsa ithalata devam edeceği görüşü ağırlık kazandı.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal