Türkiye'nin En Yüksek Köprüsüyle 5 Saatlik Yol 2 Saate İnecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Van-Tatvan-Bitlis ve Siirt-Mardin-Batman hattını birleştiren Botan Çayı Beğendik Köprüsü’nün hizmete açılacağını duyurdu.

09.07.2020-17:33 - (Son Güncelleme: 09.07.2020-17:21) Türkiye'nin En Yüksek Köprüsüyle 5 Saatlik Yol 2 Saate İnecek

Bakan Karaismailoğlu, 450 metre uzunluk ile 165 metre yüksekliğindeki köprünün 11 Temmuz tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katılacağı merasimle hizmete açılacağını duyurdu.

Bakan Karaismailoğlu, konu olan proje ile Van’dan Siirt-Pervari arasındaki seyahat zamanının 5 saatten 2 saate ineceğini belirterek, projenin terör örgütünün bölgede çalışma yapmasının önüne geçeğini için terör örgütü aracılığıyla  tehditlerle önüne geçilmeye çalışıldığını belirtti. Bakan Karaismailoğlu, “Yol, ticaret yapmak için olduğu kadar insanları birleştirmek için, kardeşliği, birliği, beraberliği pekiştirmek için yapılır. Yol, medeniyet için yapılır, gelecek nesiller için yapılır. Terör örgütleri de bu birliği, bu kardeşliği, daha medeni güçlü bir Türkiye’yi istemedikleri için bu projenin hayata geçmesine engel olmak istiyor. Çünkü, yolunuz yoksa, eliniz kolunuz bağlı demektir. Yolunuz yoksa; ulaşamıyorsanız, erişemiyorsanız muasır medeniyetten bahsedemezsiniz. Turizmden, ticaretten bahsedemezsiniz. Bırakın küresel ölçekte rekabet etmeyi, kendi insanınızın refahını bile sağlayamazsınız. 11 Temmuz’da hizmete girecek bu proje de bölgede hem ekonomik kalkınmayı sağlayacak hem de birliği beraberliği artıracak” diye konuştu.

Bitlis’in Hizan ve Siirt’in Pervari ilçeleri arasındaki Türkiye’nin en yüksek köprüsü olma niteliğine sahip Beğendik Köprüsü açılış töreni için gün sayıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Beğendik Köprüsü’nün 120 metrelik 2 tane kenar açıklığıyla toplam 450 metre uzunluğunda ve 14 metre büyüklüğünde olduğunu ifade ederken, 165 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek köprüsü olduğunu dile getirdi.

Bakan Karaismailoğlu, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Siirt’in Pervari ilçesinin; Şırnak, Bitlis ile Van arasında köprü olduğunu ve Beğendik Köprüsü’nün inşasının bu sebeple oldukça önem taşıdığını belirtti. Beğendik Köprüsü’nü de kapsayan 72 kilometre uzunluğundaki Küçüksu-Hizan Ayrımı - Pervari İl Yolu’nun 11 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katılacağı merasimle hizmete açılacağını belirten Bakan Karaismailoğlu, proje ile Pervari’nin ulaşım standardının artacağının ve etraf şehirlere yüksek standartlı bir yolla bağlantı kurulacağınını altını çizdi. Karaismailoğlu, 2014 senesinde yapım faaliyetlerine başlanan Beğendik Köprüsü’nün 210 metre orta açıklığıyla Dengeli Konsol sistemiyle Türkiye’nin en uzun orta açıklıklı kutu kesitli ard germeli köprüsü olduğuna da vurgu yaptı.

1 MİLYAR 510 MİLYAR TL'LİK PROJE

Projenin Küçüksu-Pervari Yolu’nun kapasitesini çoğaltacağının ve trafik güvenliğini temin edeceğini belirten Karaismailoğlu, projenin bitmesiyle bölgenin sosyo-ekonomik iyileşmesinin hızlanacağına vurgu yaptı. Projenin 1998 senesinde inşasına başlandığını ve 1 milyar 510 milyar TL yatırımla sonlandırıldığını aktaran Karaismailoğlu, “Bu proje bölge halkı için büyük öneme sahip. Mevcut yolun çok büyük bir bölümü stabilize yol ve çok büyük bir rakımda dağları dolaşarak gidiyor. Hem çok tehlikeli hem de çok uzun bir yol. Projeyi mevcut yolun daha aşağısında tamamladık ve köprülerle tünellerle yolun güvenliğini ve konforunu artırdık. Proje sayesinde Van’da Pervari’ye 5 saati bulan seyahat süresini 2 saate kadar düşürmüş olduk” dedi. Karaismailoğlu, 1998'den itibaren yapımına başlanan yol ve köprü yapımının, özellikle terör örgütlerinin bu projenin tamamlanmaması amacıyla gerçekleştirdikleri eylemler nedeniyle ağır ilerlediğini açıkladı. Karaismailoğlu, “Söz konusu proje, terör örgütünün bölgede faaliyet göstermesini engelleyeceği ve bölgede önemli bir ekonomik bir ivme sağlayacağı için proje şantiyelerinde işçilerimizi tehdit ettiler. Bu nedenle bölge halkımız için canla başla çalıştık ve bu projeyi tamamladık. İnanıyorum ki bu projenin bölgede sağlayacağı ekonomik ivme ile hem yatırım artıracak” diye konuştu.

Bakan Karaismailoğlu, Beğendik Köprüsü ve Beğendik-Pervari arasının 8 kilometre azalacağını da belirterek projenin tasarımından inşasına kadar tamamıyla Türk mühendis ve işçilerinin emeğiyle yapıldığına vurgu yaptı. Köprünün inşasında da 0 yerli malzeme kullanıldığının altını çizen Karaismailoğlu, son olarak şu ifadeleri kullandı:

“Yapım çalışmaları boyunca 255’i Beğendik Köprüsü’nde olmak üzere toplam bin 25 personel istihdam edildi. Yapımı dahi bölge insanımız için önemli bir iş kapısı oldu”.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal