Türkiye'nin Buğday Rekoltesi Artıyor

Buğday rekoltesinin 2020’de, 1,5 milyon ton artarak 20,5 milyon tona ulaşması bekleniyor.

Türkiye'nin Buğday Rekoltesi Artıyor

2019 yılında 19 milyon ton olarak gerçekleşen buğday rekoltesinin, 2020 yılında 1,5 milyon tonluk artışla 20,5 milyon tona ulaşması bekleniyor.

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Ulusoy, buğday alım fiyatlarındaki artışa işaret etti.

Günhan Ulusoy, alım fiyatlarının 2019 yılıyla karşılaştırıldığında ekmeklik buğdayda, yüzde 22,2 artarak, bin 650 TL’ye çıktığını söyledi.

Ulusoy, makarnalık buğdayın ise yüzde 24,4 artışla bin 800 TL’ye çıktığını kaydetti. 2 binlerin başından itibaren, buğday ekim alanlarının gerilediğini belirten Ulusoy, son iki yılda alım rakamlardaki artışın, yaklaşık yüzde 50’ye ulaştığını kaydetti.

YÜZDE 10’LUK VERİM ARTIŞI GERÇEKLEŞECEK
Ulusoy, ekim alanlarında daralma yaşandığını buna karşın, verimliliğin yüzde 10 düzeyinde arttığını, Çukorova ve Güneydoğu Anadolu’dan gelen verimlilik rakamlarının olumlu olduğunu söyledi.

PANDEMİNİN İHRACATA ZARARI KAPATILACAK
Ulusoy, 2020 yılının, Ocak-Mayıs döneminde unun dış satımında, geçen yıla kıyasla, pandemi sürecinde lojistik zincirindeki aksamalara bağlı olarak, yüzde 14'lük azalma olduğunu söyledi. Özellikle yüzde 10’luk dış satım kaybı yaşanan Irak’ta yıl sonuna kadar kaybın tolere edileceğini vurguladı.

10 MİLYON TONLUK STOK 6 AY YETER
Ulusoy, yine Suriye ve Yemen pazarında da, pandemi kaynaklı, Ocak-Mayıs dönemindeki 200 tonluk kaybın önemli kısmının telafi edileceğini ve 1 milyar dolar gelir hesaplandığını söyledi.

Ulusoy, pandeminin ilk günlerinde başta un olmak üzere yüzde 700’lere çıkan artışlara işaret ederek, gıda ürünlerinin önemine dikkat çekti. Türkiye’nin 6 aylık buğday ihtiyacı olan 10 milyon tonun stoklanması durumunda, ülkenin daha rahat edeceğini kaydetti.

Yorum Yaz

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

EN ÇOK OKUNANLAR