Türkiye'den Stratejik Hamle: 100 Milyarlık Brexit Barışı

Türkiye, Brexit kararıyla dağılma sürecine giren AB’den sermaye çıkışının başladığı bir dönemde stratejik bir hamle yaptı. Vergisiz varlık barışında hedef büyüten Hükümet, Avrupa ülkelerinden 100 milyar lira çekmeyi hedefliyor.

26.06.2016-13:40 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Türkiye'den Stratejik Hamle: 100 Milyarlık Brexit Barışı

Birleşik Krallık’taki referandumda halkın AB’ye ‘hayır’ demesinin ardından oluşan belirsiz ortam hemen hemen tüm ülkeleri tedirgin etti. Belirsizliği sevmeyen para da yön arayışına girerken, bu dönemde yurt dışında milyarlarca dolar parası olan Türk Vatandaşı’na ‘Varlık Barışı’ imkanı çıktı.

Brexit ile Türk vatandaşlarının yurt dışında bulunan varlıklarının ülke ekonomisine kazandırılmasında hedef büyüdü. Ekonomi yönetimi ‘Varlık Barışı’ndan rekor başvuru bekliyor. Maliye Bakanlığı’na yakın kaynaklar 100 milyar liralık beyanın üzerine çıkılabileceğini hesaplıyor.

60 milyar doları İsviçre’de olmak üzere yurt dışında Türkler’e ait toplam 100 milyar doların üzerinde birikim olduğu hesaplanıyor.

REKOR BAŞVURU

Varlık barışının 2008, 2011 ve 2013 yıllarında da yapıldığına dikkat çeken bir ekonomi yetkilisi, “Türkiye küresel tüm olumsuz gelişmelere rağmen güvenli liman olma özelliğini koruyor.

Meclise gönderilen son düzenleme ile yeni bir model getiriliyor. Herhangi bir şekilde vergi alınmayacak. Bunun için de rekor başvuru olabilir. Avrupa’nın ekonomik ve siyasi sorunlar yaşadığı bir dönemde birikimler Türkiye’ye kayabilir” dedi.  

TÜRKİYE GÜVENLİ LİMAN

SETA Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl: Avrupa bankalarında yeni finansal sistemde kısa vadeli şoklar ve dalgalanma olacak. Orta ve uzun vadede küresel finans sistemi sorgulanmaya başlanacak. Brexit değişimin somut olarak olacağının göstergesi.

Yeni dönemde ekonomik güç dengesiyle birlikte Türkiye gibi ülkelere yükselen ekonomilere bir anlamda çok daha farklı bir bakış olacak. Varlık barışı kapsamında Türk işadamları da parasını daha fazla getirir.  

Gelir İdaresi eski Başkanı

Osman Arıoğlu: Daha önceki varlık barışında yüzde 2 alınıyordu. Bunda vergi alınmaması bankalara da başvuru imkanı olması talebin daha fazla olabilmesine imkan sağlayabilir. AB’nin yavaş yavaş İngiltere’nin çıkışıyla birlikte tartışılır gelme ihtimalinin de etkisi olur. Esas para getirmeye neden olacak olaylardan biri de vergi cennetleri dahil vergi anlaşmalarıyla her geçen gün farklı yerlerden bilgi alınabiliyor olması. İş dünyası bunu fırsat olarak değerlendirip kendi durumunu güvenceye almak isteyebilir.

Yeminli Mali Müşavir Yılmaz

Sezer: Yeni varlık barışı eskisinden daha kapsamlı. Ekonomiyi finans açısından da rahatlatacaktır. Yurt dışında risk almaktansa bu dönemde Türkiye’de risk almak mantıklı. Avrupa’da güvenli limanlarda bile gereğinden fazla risk var.

VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ YOK

Meclise gönderilen düzenlemenin önceki varlık barışından farkları bulunuyor. Geçmişteki barışta birikim sahipleri yurt dışından kendi adına parayı ülkeye getirebiliyordu. Yeni düzenlemede ise para ülkeye başka kişi adına da getirilebilecek. Buradan Veraset ve İntikal Vergisi de istenmeyecek. Kendi adına para getirilen kişi de bu para nedeniyle vergi incelemesine tabi tutulmama olanağından yararlanabilecek.

Vatandaşların, şirketlerin yurt dışında farklı şekilde varlıkları, mevduatları, hisse senetleri, menkul kıymetleri, taşınmazları, alacakları ülke ekonomisine kazandırılacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal