Türkiye'den Körfez Ülkelerine Aylık 4 Milyon Dolarlık Yumurta İhracatı

Yumurta ihracatında geçtiğimiz sene Irak pazarında meydana gelen problemlerin akabinden Körfez bölgesine yönelen üreticiler, Katar, BAE ve Umman'a satışlarını çoğlattı.

20.03.2020-13:18 - (Son Güncelleme: 20.03.2020-13:09) Türkiye'den Körfez Ülkelerine Aylık 4 Milyon Dolarlık Yumurta İhracatı
Yumurta ihracatında geçtiğimiz sene Irak pazarında meydana gelen problemlerin akabinden Körfez bölgesine yönelen üreticiler, Katar, BAE ve Umman'a satışlarını çoğlattı.

Türkiye yumurta sektöründe çalışma yapan ihracatçılar, Irak pazarında meydana gelen problemleri aşmak için yöneldikleri Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Umman benzeri Körfez ülkelerine aylık ortalama 4 milyon dolarlık satış yapıyor.

Balıkesir Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Rahmi Kula'nın açıklamasında, Balıkesir'in, Türkiye'nin ciddi yumurta ihracat merkezlerinden olduğunu belirtti.

Irak pazarında meydana gelen problemlerin yumurta ihracatçılarını negatif etkilediğini ifade eden Kula, Türkiye'de üretilen yumurtaların % 20-25'inin ihraç edildiği bilgisini aktardı.

Yurt dışında başka pazar arayışlarının olduğunu belirten Kula, şu ifadeleri kullandı:

"Irak'ta geçen yıl yaşanan olumsuz sonuçlardan dolayı bu ülkeye ihracatımız sekteye uğradı. Biz de bunun üzerine başka ülkelere yönelmeye çalıştık. Katar, BAE, Umman gibi çeşitli pazarlara zaten ürün gönderiyorduk ama biraz daha genişletmek, pazar payımızı artırmak için çalışmalara başladık. Şu anda Körfez ülkelerine haftada 60 tır yani 1 milyon dolarlık yumurta ihraç ediyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde bu ülkelerin dışında başka pazarlara da farklı bir modelle yumurta ihracatımızı artırmayı düşünüyoruz."

Kula, yumurta ihracatını çoğlatmak ve tek elden yapmak için firma kurmayı planladıklarını belirtti.

Yumurtada KDV'nin yılbaşında % 8'den % 1'e çekilmesinin sektöre nefes aldırdığının altını çizen Kula, "Hem üretici hem de tüketici bazında bu uygulamanın olumlu sinyallerini bu yıl alıyoruz. Üretim planlamasını doğru yaparak hem iç piyasadaki tüketimin hem de ihracatın rutine girmesini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Kula, problem yaşamamaları için yumurtanın üreticiden çıkış fiyatının 35-40 kuruşun altına düşmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Kula, son dönemde "gezen tavuk" veya "köy tavuğu" yumurtası denilerek yapılan satışların, kavram karmaşasına sebep olduğunu belirtti.

Tüketicilere, Tarım ve Orman Bakanlığına kayıtlı çiftliklerin yumurtalarını almalarını öneren Kula, şu ifadeleri kullandı:

"Üstünde kayıt numarası, onaylı işletme numarası olmayan hiçbir ürünü almasınlar. O ürünlerde üretim ve son kullanma tarihi belli değil, bundan dolayı bir anlam karmaşası var. Lütfen veteriner kontrolünde biyogüvenliği olan onaylı işletmelerin yumurtalarını tüketsinler. Pazarlardan işletme numarası belli olmayan yumurtaları almasınlar çünkü tavuğun köyde hangi şartlarda, hangi ortamlarda dolaştığını, hastalığının olup olmadığını bilmiyorsunuz. Veteriner kontrolü yok, riske açık. Ben çocuklarıma 'köy yumurtası' diye satılan yumurtaları yedirmem."
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal