Türkiye, Suudi Arabistan’ı Dava Edebilir!

Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye yönelik boykotuna, iş dünyasından uzlaşı çağrısı gelmişti. Şimdi sıra Dışişleri Bakanlığı’nda. Müzakere edilemiyorsa, Türkiye, konuyu, DTÖ'ye taşıyabilir.

14.10.2020-11:31 - (Son Güncelleme: 14.10.2020-11:17) Türkiye, Suudi Arabistan’ı Dava Edebilir!

Haber365-Özel Dosya- Ekonomi Servisi

Eylül ayından bu yana, lojistik sektörü temsilcisi ve akademisyen Ali Çiçekli kaynaklı duyurduğumuz, Suudi Arabistan’ın Türk ürünlerine yönelik boykotu, halen medyada yansımasını bulmadı.

Suudi Kral Selman’ın resmi olarak açıklamayıp, aşağıdan gelen baskı ile ülkesindeki iş dünyası üzerinde baskı kurduğu, Türkiye boykotu, İspanyol moda devi Indigo gibi kurumların da üretimlerini Türkiye’den Bangladeş gibi ülkelere kaydırmalarına neden olabilir.

BOYKOTU SUUDİ GAZETECİ BAŞLATMIŞTI!

Önce, Suudi bir gazetecinin twitter mesajı ile ‘Türk ürünlerini boykot edin’ mesajından sonra, Suudi Arabistan Sanayi ve Ticaret Odası’nın ve en son bir Suudi Prens’in yine twitter üzerinden yaptığı, Türkiye ürünleri boykotu, tekstil sektörümüzü tehdit ediyor.

DTÖ KORKUSUYLA RESMEN REDDEDİYORLAR!

Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) dava açılmaması için, kapalı kapılar ardından ve sosyal medya üzerinden sürdürdüğü boykotta, uluslararası şirketlere de Türkiye ile çalışmayın baskısı kuruluyor.

Türkiye, dünyanın en büyük beş tekstil üreticisinden biri konumunda. Suudi Arabistan’ın, boykotuna süreç içerisinde, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Fas’ın da katılmasından sonra, dünyadaki moda devlerinin de, Türkiye’yi boykot etmesi yönünde baskı kuruluyor.

MODA DEVLERİ DE BASKIYA BOYUN EĞEBİLİR!

Fas, Türkiye’den gelen ürünlere ek vergi getirirken, İspanyol Mango, Türkiye’deki muhataplarına tek tek arayarak, Suudi Arabistan gümrüğünde, Türkiye'den gelen yüklere uygulanan gecikmelere, alternatif olacak yollar üzerinde çalıştığını açıkladı.

Mevcut durum, Türkiye’de üretip, Körfez Bölgesi’ne ihracat yapan tüm kurumları etkiliyor.

S. Arabistan, resmi ağızlardan, DTÖ’ye aykırı biçimde boykot uyguladığını reddetse de, Suudi Ticaret Odası ve Suudi Prens’in yazılı mesajları ortada.

TÜRK DIŞİŞLERİ UZLAŞAMAZSA, DAVA AÇABİLİR!

Tekstil ve lojistik sektörü temsilcileri, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın, Suudi yetkililerle, konuyu görüşerek anlaşmaya varmasını bekliyor.

İki ülke arasında bir anlaşma sağlanamaz ise Türkiye’nin konuyu DTÖ’ye taşımak için elinde yeterince veri bulunuyor.

Türkiye geçen yıl, S. Arabistan’a, 3,2 milyar dolar ihracat yaparken, ayrıca, Suudi Arabistan’ın Türkiye’de 11 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor.

S. Arabistan’dan sonra, Birleşik Arap Emirlikleri’nde de (BAE), Türk işçilerin işine son verildiği, Dubai’nin ise İstanbul uçuşlarını açmadığına dikkat çekiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal