Türk-İş Sendikası'ndan Asgari Ücret Açıklaması

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, doğrudan yedi milyona yakın personeli, dolaylı bir şekilde ise bütün vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret ile alakalı açıklamada bulundu. Atalay, ''İşveren ve hükümetin, tebessüm ettirecek, 'evet' diyeceğimiz bir rakam getireceğini umut ediyoruz.'' dedi.

03.12.2020-14:28 - (Son Güncelleme: 03.12.2020-14:27) Türk-İş Sendikası'ndan Asgari Ücret Açıklaması

Atalay, yarın başlayacak asgari ücret müzakelerine dair Türk-İş Genel Merkezi'nde gerçekleştirdiği basın toplantısında, taban ücret olan asgari ücretin, Türkiye'de "geçim ücreti" ne dönüştüğünü  dile getirdi.

Bugün yedi milyonun üzerinde insanın asgari ücret ile geçindiğini ifade eden Atalay, asgari ücretli personellerin % 99'unun sendikasız olduğuna işaret etti.

Asgari ücretin nasıl belirlendiğini toplumun geneli tarafından bilinmediğini söyleyen Atalay, şu ifadeleri kullandı:

"Asgari ücret, işçi, işveren ve hükümetten beşer kişinin olduğu 15 kişilik komisyon tarafından belirleniyor. İşveren ve hükümet, çoğunluğu sağlayıp istediği gibi asgari ücret rakamını belirliyor. Bu sene yönetimle 'Biz bu komisyona katılmasak mı?' diye de düşündük. Bu komisyon adaletli bir komisyon değil. Toplumun bir kısmı bunu anlamıyor. 'Sendikalar isterse belirli bir noktaya getirir.' diyor. Kamu sözleşmelerinde ya da özel sektör sözleşmesinde bir sürü yaptırım hakkımız var ama asgari ücrette böyle bir yaptırım hakkımız yok."

 

Asgari ücretin zamanlar "geçim ücreti" ne haline gelmesini eleştiren Atalay, "Bugün asgari ücret net 2 bin 324 lira. Bu ücretle değil bir ay 15 gün bile geçinilmez. Komisyonda işveren ve hükümeti temsil eden üyeler, bugünden itibaren başlasınlar bakalım 2 bin 324 lirayla kaç gün idare edebiliyorlar? Onun için işveren ve hükümetin, insanları tebessüm ettirecek, bizim de 'evet' diyeceğimiz bir rakam getireceğini bekliyor ve umut ediyoruz. Böyle bir rakamı getirirlerse masada onlarla birlikte hareket ederiz." diye konuştu.

Atalay, komisyondan talep edecekleri rakam hususunda Hak-İş ile DİSK'in de fikirlerini alacaklarına dikkat çekerek, şu bilgileri aktardı:

"Hak-İş ve DİSK'in temsilcileriyle pazartesi günü görüştük. Dün de arkadaşlarımız uzmanlarıyla görüştü. Asgari ücrete dair 7-8 maddeden oluşan ilkeler belirlendi. Bununla ilgili yarın ortak bir açıklama yapacağız. Kafamızdan geçen bir rakam var. Komisyon üyeleri, önümüzdeki günlerde Hak-İş ve DİSK'in kanaatini de alıp kamuoyuna bunu açıklayacak."

Bir takım siyasi partilerin yeni asgari ücrete ilişkin açıkladığı rakamlardan da söz eden Atalay, "Bir parti '3 bin lira' diyor, diğeri '3 bin 100 lira' diyor, öbürü '5 bin' diyor. Bu böyle devam ediyor. Neticede mevcut asgari ücretle geçinilmediğini asgari ücretli biliyor, biz biliyoruz, toplumun tamamı biliyor." şeklinde konuştu.

Bugünün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olduğunu anımsatan Atalay, bu sebepten bütün engellilerin gününü kutladı.

Atalay, bu sene Asgari Ücret Tespit Komisyonunun işçi kurulunda, Adalet Bakanlığında temizlik personeli olarak çalışan Koop-İş Sendikası mensubu engelli Özgül Yardımcı'nın da yer alacağını söyledi.

Toplantıda, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri ile Teksif Sendikası Genel Başkanı Nazmi Irgat, Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak ve Tarım-İş Sendikası Genel Başkanı İlhami Polat da katıldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal