Türk Tohumları 80 Ülkenin Topraklarında Yeşeriyor

TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, dünyanın çeşitli ülkelerinde Türk tohumlarının yeşerdiğini, 80 ülkeye 186 milyon dolarlık dış satım (ihracat) gerçekleştirileceğini belirtti.

06.07.2020-16:05 - (Son Güncelleme: 06.07.2020-15:45) Türk Tohumları 80 Ülkenin Topraklarında Yeşeriyor

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yılmaz, AA muhabirin açıklamasında, Türkiye'de tohum sektörünün 1980'li senelerden sonra özel sektörün de desteğiyle ivme sağladığını dile getirdi.

TSÜAB olarak 961 mensupla Türk tarımına hizmet verdiklerini aktaran Yılmaz, 2000 senesinde çıkartılan tohumculuk hükmünün sektöre destek verdiğini kaydetti.

Yılmaz, geçtiğimiz son 10 sene içerisinde de sertifikalı tohum üretiminin 3,5 katına çıkarıldığının altını çizerek, "Bugün ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı yüzde 85'lere geldi. Yani 200 milyon dolar civarında olan ithalatımıza karşı 186 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. Son 15 yıl içerisinde ihracatımızı 8 kat artırmış durumdayız." ifadelerini kullandı.

Tohumculuk sektörünün ulaştığı noktada devletin sağladığı desteklerin oldukça mühim olduğuna işaret eden Yılmaz, 2023 senesi hedeflerine varma hususunda sağlam adımlarla ilerlediklerine vurgu yaptı.

"500 milyon dolarlık ihracat yapan, dünyada ilk 5'te yer alan bir sektör olmayı hedefliyoruz." ifadesini kullanan Yılmaz, bu çerçevede ellerinden gelen çabayı sarf ettiklerini belirtti.

Dünyanın neredeyse her ülkesine Türk tohumlarının satıldığını söyleyen Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'de 'İsrail tohumu kullanıyoruz?' şeklinde şehir efsanesi var. İsrail ile olan tohum alışverişimiz bizim tohum yüzdemizin 5-6'sını oluşturuyor. Onlara tohum ihraç ediyoruz, onlardan ithal de ediyoruz. Bugün Türkiye bütün dünya ülkelerine sınırlarını kapatmış olsa bütün bitki türlerindeki tohum ihtiyacını kendi temin edebilecek durumda."

Yılmaz, tarımda ciddi miktarda Türk tohumu kullanıldığının altını çizerek, "Türk tarımında tahıllarda yüzde 99 oranında yerli tohumlar ekiliyor. Sebzede yüzde 60'ı geçtik. Mısır ve ayçiçeğinde açığımız var, onlar üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor. Dünyanın 80 ülkesine tohum ihraç ediyoruz. 30-35 yıl öncesinde dünyanın hiçbir ülkesine tohum ihracı söz konusu değilken, bugün dünyada 11'inci sırada yer alan bir tohum sektörümüz var." şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal