TÜPRAŞ, Mevduatı Dolara Yatırdı!

Türkiye’nin sanayi devlerinden olan TÜPRAŞ'ın, 5,1 milyar TL’lik dolar aldığı öne sürüldü.

19.08.2020-12:03 - (Son Güncelleme: 19.08.2020-13:52) TÜPRAŞ, Mevduatı Dolara Yatırdı!
TÜPRAŞ’ın 2019 sonunda 8,7 milyar TL olan vadeli mevduat miktarı Haziran 2020 itibari ile 16 milyar TL’ye yükseldi. Ülkenin ileri gelen şirketlerinden Tüpraş'ın mevduatı dolara yatırdığı dile getirildi.

Aynı süreçte dolar mevduatı 1,1 milyar TL karşılığı dolar iken 6,2 milyar TL karşılığı dolara çıktı. Tüpraş bu dönemde 5,1 milyar TL’lik dolar aldı.

5,1 MİLYAR LİRALIK DOLAR ALIMI YAPTI
Tüpraş’ın döviz mevduatını alışılmadık yükselişi büyük dikkat çekti. Tüpraş’ın kredi çekerek döviz mevduatı almış olmasının muhtemel olduğu değerlendirilirken, asli işinden değil, döviz yükselişinden para kazanmaya çalıştığı öne sürüldü.

Türkiye’de petrol ve doğalgazdan alınan yıllık 55-60 milyar liralık verginin yüzde 60’tan fazlasını Tüpraş elde ediyor. Ülkedeki akaryakıt pazarının yaklaşık yüzde 65’ini elinde tutan Tüpraş, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu’na göre; rafineri çıkışında uygulanan vergiyi de topluyor.

Vergi Usul Kanunu’na göre; işletmelerin bir ayda yaptığı satışlar üzerinden elde ettiği vergiler için en geç bir sonraki ayın 26’sına kadar beyanname vermesi zorunlu.

Tüpraş topladığı vergileri ortalama 40 günlük periyotlar şeklinde devlete ödüyor. Akıllara gelen soru şu: Satışta vergiyi peşin alan Tüpraş, 40 gün boyunca bu parayı nasıl değerlendiriyor ve nerelerde kullanıyor? Bu konuda şeffaflık sergilemeyen Tüpraş’ın vergi ödemesini daha hızlı yapması için önünde herhangi bir engel bulunmuyor.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal