Tüm Çalışanları İlgilendiriyor! Tazminatınızı Kaybedebilirsiniz

İşten çıkarılan veya ayrılmak isteyen işçi, alacaklarına yönelik işverene ihtarname çekerken hukuki yardım almalı.

20.12.2018-09:30 - (Son Güncelleme: 20.12.2018-09:24)

İşten çıkarılan  veya ayrılmak isteyen işçi, alacaklarına yönelik işverene ihtarname çekerken hukuki yardım almalı. İhtarnamede ifade edilen beyanlar bağlayıcı olduğu için kimi durumlarda işçinin aleyhine sonuç doğurabiliyor. Bunun bedeli de bazen 20 senelik emeğin karşılığı kıdem tazminatı olabiliyor.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 10 Nisan 2018 tarihinde verdiği 2015/24623 Esas ve 2018/8335 sayılı kararı, bu konuda tüm çalışanlar bakımından uyarıcı nitelikte. Karar konusu dava, işveren tarafından iş akdi feshedilen işçi tarafından açıldı.

YEREL MAHKEME 129 BİN LİRA ÖDENMESİNİ KARARLAŞTIRDI

1993-2013 seneleri arasında 20 yıl çalıştığı iş yerinden çıkarılan işçi, alacaklarının ödenmesi için noterden ihtarname çekti. İhtarnamenin "Talep konusu" bölümünde "Kullandırılmayan son 5 senelik izin ücretlerimin ödenmesi talepli ihtarımdır" diyen işçi, ihtarnamenin içeriğinde ise 20 senelik çalışmasının karşılığını oluşturan kıdem tazminatının ödenmediğini ifade etti fakat talepleri arasında saymadı. İşçi, 2010'dan itibaren ödenmeyen 40 bin lira primi bulunduğunu öne sürerek, bunu da talep etti.

Yerel mahkeme, kıdem tazminatı talebini kabul ederken, kullanılmadığı belirten izin süresini takdiren yarıya düşürdü. Ödenmeyen prim alacaklarına karşılık da 129 bin lira ödenmesini kararlaştırdı.

BEYANLAR BAĞLAYICI

Yargıtay kararında, davacı işçinin, iş akdinin feshinin ardından işverene gönderdiği ihtarnamenin "Talep konusu" bölümünde "Kullandırılmayan son 5 senelik izin ücretlerimin ödenmesi talepli ihtarımdır" şeklinde açıklama yaptığı belirtildi. İhtarnamenin içeriğinde ise "… 20 yıllık çalışmamın karşılığını oluşturan kıdem tazminatı ve son 5 yıllık izin ücretim tarafıma ödenmemiştir… Beş senelik ücretli izin alacağımın tarafıma ödenmesi…" denildiği kaydedildi. Yargıtay kararında, davacının açık ve kesin bu beyanlarının kendisini bağladığı, bu durumda yerel mahkemenin sadece kullanılmayan izin parası talebini dikkate alması gerektiği ifade edildi.

Elde edilen bilgilere göre; Yargıtay, davacı işçi ihtarnamede 2010'dan itibaren ödenmeyen 40 bin lira primi bulunduğunu ifade etmesine karşın, yerel mahkemenin 129 bin lira prime hükmetmesini de hukuka aykırı buldu. Yargıtay, davacının bakiye prim alacağının 40 bin lira olduğuna yönelik  beyanının kendisini bağladığını, yerel mahkemenin daha yüksek miktarda prim ödenmesi kararının hatalı olduğunu belirtildi.

Yargıtay ayrıca, senelik ücretli izin alacağının takdiri indirime tabi bir alacak kalemi olmadığını, bu alacağa indirim uygulanmasının hatalı olduğunu belirtti, fakat davacı bu noktada temyizde bulunmadığı için bu hususu bozma sebebi yapmadı.

KIDEM YAZISI İSTİFADAN ÖNCE İŞVERENE SUNULMALI

Daha önce verilen çeşitli Yargıtay kararlarında da kıdem tazminatı yazısının iş akdi feshedilmeden işverene sunulması gerektiğinin altı çizildi.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal