Tüm Çalışanlara Müjde, Kıdem Tazminatında Yeni Düzenlemeler!

Milyonların gözü kıdem tazminatı konusunda gerçekleştirilecek düzenlemede. 1 gün çalışan da istifa eden de firması kapatılan da yeni sistem sayesinde tazminat alabilecek.

06.11.2018-10:53 - (Son Güncelleme: 06.11.2018-10:50) Tüm Çalışanlara Müjde, Kıdem Tazminatında Yeni Düzenlemeler!

Milyonların gözü kıdem tazminatı konusunda gerçekleştirilecek düzenlemede. 1 gün çalışan da istifa eden de firması kapatılan da yeni sistem sayesinde tazminat alabilecek. Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren ve uzun yıllardır konuşulan kıdem tazminatı sistemine ile alakalı düzenleme çalışmaları Cumhurbaşkanlığı 2019 Programı'yla başladı. Programda, sosyal taraflarla diyalog içinde bütün işçilerin erişim sağlayabileceği, bireysel hesaba bağlı bir kıdem tazminatı sisteminin sözü verilirken, hem işçiye hem de işverene nefes aldıracak bir düzenleme çıkarılacak. Bugün iş sözleşmesi biten her 10 çalışandan sadece biri kıdem alırken, yeni sistemle bütün çalışanlar kıdemini alabilecek. Geçen yıl planı yapılan ve üzerinde çalışılacak yeni kıdem tazminatı düzenlemesinin önemli kısımlarını sağlayacak 10 başlık şu şekilde:

TAKİP EDİLEBİLEBİLİR

1 gün çalışan bile kıdemi olacak, kazanımlar korunacak. Çalışanların düşük kıdemle işten atılmasının önüne geçecek bir düzenleme meydana getirilecek. İş değiştirmek kolaylaşacak, geçişte kıdem yanmayacak. İşten ayrılma durumunda aynı hesap üzerinden kıdem devam edecek.

İşsizlik Fonu'nda olduğu gibi ortak bir hesap söz konusu olmayacak. Her çalışanın görebileceği bireysel bir kıdem hesabı açılacak. Çalışanlar her ayın sonunda birikimlerinin aşamasını takip edebilecek. Birikimler farklı araçlarda değerlendirilebilecek. Çalışanlara birikimlerini değerlendirmesi için yatırım araçları kapsamında seçenekler verilecek. Bu hesapta devlet de katkı sunacak.

İstifa eden de tazminat alabilecek. Çalışanın işyeri şirketi iflas ettiğinde çalışanın kıdem hakkı yanmayacak. Primi ödemeyen işverene yaptırımlar uygulanacak. Tüm işçilerin erişebilirliği güvence altında olacak. Kıdemde bir yıla karşılık 30 günlük ücret kuralı korunacak.

DEVLET KATKISI

Kıdem tazminatı düzenlemesinde fona yatırılacak prim oranı yüzde 8.33. Bir yıla karşılık 30 günlük ücret aynen korunacak. Devlet de bu sisteme katkı sağlayacak.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşayığa kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal