TCMB'den 9 Toplantıda 1575 Baz Puanlık İndirim

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz 2019'dan başlayan politika faiz indirim sürecine art arda 9 toplantıda devam etti. Politika faizi toplamda 1575 temel puanlık düşüş ile % 24'ten % 8,25'e geriledi.

21.05.2020-17:43 - (Son Güncelleme: 21.05.2020-17:28) TCMB'den 9 Toplantıda 1575 Baz Puanlık İndirim
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz 2019'dan başlayan politika faiz indirim sürecine art arda 9 toplantıda devam etti. Politika faizi toplamda 1575 temel puanlık düşüş ile % 24'ten % 8,25'e geriledi.

TCMB, bugünkü mayıs toplantısında 50 temel puanlık ölçülü faiz indirimi yaptı.

Ekonomistler, enflasyon beklentilerinde iyileşme olması halinde politika faizinde ölçülü indirimlerin sürebileğini bildirdi.

AA Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi, konuyla alakalı açıklamasında, Merkez Bankasının politika faizi piyasa tahminleri doğrultusunda 50 temel puan indirdiğini bildirdi.

Böylelikle bir hafta süreli repo faizi % 8,25 düzeyine çekilirken, gecelik borçlanma ve borç verme oranlarının sırasıyla % 6,75 ve % 9,75, piyasa yapıcısı fonlama oranının % 7,25, geç likidite borç verme oranının da % 11,25 düzeyine gerilediğini belirten Bürümcekçi, "TCMB ölçülü indirim dönemine geçti, mevcut duruşun yıl sonu tahminiyle uyumlu olduğunu söyledi." diye konuştu.

Bürümcekçi, Merkez Bankası'nın para politikası duruşunun sene sonu beklentisiyle uyumlu olduğunu dile getirse de ölçülü indirimlere kapının açık bırakıldığını belirtti.

Merkez Bankası'nın bu indirimle birlikte politika faizini 2019'un temmuz ayından beri toplam 1575 baz puan düşürmüş olduğunu aktaran Bürümcekçi, şu açıklamalarda bulundu:

"Politika faizinin düşürülmesi ile önümüzdeki dönemde ortalama fonlama maliyeti haftalık repo faizi ile yakın seyredecek, para ve repo piyasasında gecelik faiz ise ortalama olarak piyasa yapıcı oranına daha yakın olmak üzere yüzde 6,75-8,25 aralığında bankaların likidite durumuna bağlı olarak dar bir alanda dalgalanacaktır.

Merkez Bankası, faiz indirimini 'ölçülü' olarak nitelendirerek, mevcut para politikası duruşu altında enflasyon görünümünün yıl sonu tahminiyle uyumlu olduğu mesajını vererek ve 'parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir' şeklindeki cümlesini tekrarlayarak, enflasyon trendinde ve gelecek enflasyon beklentilerinde iyileşme olması durumunda politika faizinde ölçülü indirimlere devam edebileceği sinyalini vermiştir."

Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan da Merkez Bankası'nın piyasa tahminleriyle uyumlu olarak geçen sene temmuz ayından itibaren başladığı gevşeme döngüsünün sürdüğünü kaydetti.

Merkez Bankası'nın olan enflasyon yönlendirmesi ve reel ekonomiyi destekleme önceliği çerçevesinde hafifleme döngüsünün devam etmesini beklediklerini söyleyen Erkan, şu ifadeleri kullandı:

"Enflasyonun düşeceğine dayanak oluşturan etmenlerin en başında ekonomideki düşük talep etkisi ve düşen emtia/enerji fiyatları gelirken, maliyet kalemlerinden sıkıntı oluşturabilecek olan Türk lirasındaki değer kaybının hafifletilmesi ve TL'nin son günlerde değer kazanması da TCMB'nin bu toplantıda daha rahat hareket edebilmesine olanak vermiştir. Bir başka unsur da, para politikalarında şu anda genel trendin merkez bankaları açısından ekonomiyi destekleme rotasında olmasıdır.

Küresel merkez bankaları, faizleri indirerek ve parasal genişleme yaparak ekonomiye destek verme yoluna giderken hem gelişmiş ülkelerde düşen faizler hem de ekonominin desteklenmesinin öncelik sırasında öne gelmesi Merkez Bankasının da bu trendin içinde yer almasını sağlamaktadır. Türkiye’de ilk Kovid-19 vakası açıklandıktan sonra, 17 Mart’ta erken bir toplantı yaparak 100 baz puan faiz indirimine giden TCMB, Nisan toplantısında da 100 baz puan indirim yapmıştı. Böylece salgın sürecinde de toplamda 250 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirilmiş oldu. Merkez Bankasının sonraki toplantılarında da parasal gevşeme döngüsünü devam ettirmesini bekleriz."
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal