TCMB Raporunun Kodları

Merkez Bankası Başkanı, yılın son raporunda, gerek 2020’nin, gerekse 2021’in enflasyon beklentisini yukarı çekti. Uysal, Merkez’in kur hedefi olmadığını açıkladı. Başkan Uysal'ın açıkladığı, Merkez’in kodları, ne anlama geliyor?

28.10.2020-12:12 - (Son Güncelleme: 28.10.2020-12:19) TCMB Raporunun Kodları

Haber365Özel-Ekonomi Servisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal 2020 enflasyon öngörüsünü, yüzde 12,1’e yükseltti. Geçen ay, 2020 yılı enflasyon beklentisi 8,9 olarak açıklanmıştı.

Merkez Bankası’nın, 2020 yılının son enflasyon raporunda, Başkan Uysal, 2021 yılı enflasyon beklentisinin, 6,2'den yüzde 9,4'e yükseltildiğini kaydetti.

 

ENFLASYON HEDEFİ, PANDEMİYLE TUTTURULAMADI

Uysal sunumunda, pandemiye atıfta bulunarak, Nisan’da dip yapan, küresel ekonominin bazı sektörlerde toparlandığını söyledi. Yine de, küresel ekonominin pandeminin altında kaldığını ve belirsizliklerin de devam ettiğini ifade etti.

DÜNYA PARA BASIYOR!

Genişleyici parasal duruşun, tüm dünyada olduğu gibi gelişmekte olan ülkelerde de sürdüğünü kaydeden Uysal, tüm ülkelerin pandemiye karşı sadece para bastığını ifade etmiş oldu.

OTOMOBİLE KASKO YAPTIRAMAMAK

Bir aracınız var siz nizami kullanıyor ve her yıl düşen riskle daha uygun koşullara kasko sigortası yaptırıyorsunuz. Bir de, her gün kaza yapan bir şoför var. Artık, kasko sigortası ya çok yüksek rakamlara yapılıyor, ya da hiç yapılmıyor.

Bir ülkenin CDS/ risk primi de tam olarak bu anlama geliyor.

Uysal, portföy çıkışının, temmuz-ağustos-eylül döneminde, yükselirken, döviz kurundaki, aşırı hareketliliğin de arttığına işaret etti.

V TİPİ TOPARLANMA

Temmuz-ağustos-eylül döneminde, ekonomide V tipi toparlanmanın olduğunu söyleyen Uysal, daha önce Bakan Berat Albayrak’ın, 2020’de pozitif büyüme öngörüsünü teyit etti.

Altının, dolarizasyonla çıktığını, kredilerin normalleşmesi ile dış alımın da azalarak, ekonominin dengeleneceğini söyledi.

 

2. YARIDA İSTİHDAM KAYBI TELAFİ EDİLDİ

 

Ekonomik kalkınma için, büyümeye istihdamın da eşlik etmesi gerekiyor.

Uysal, yılın ikinci yarısından itibaren ekonomideki istihdam kaybının yarısının telafi edildiğini, ilk göstergelerle istihdam koşularının da düzeldiğini belirtti.

 

‘TAHMİNLER, 2. DALGANIN OLMAYACAĞI BEKLENTİSİYLE YAPILDI’

Yıl sonu brent petrolün variliyle ilgili 41,6 dolara işarat eden Uysal, gıda enflasyonu öngörüsünü yüzde 13,5'e

TÜFE’yi yüzde 12,1'e ve 2021 TÜFE tahminini ise yüzde 9,4’e yükseltirken, ‘Tahminler, pandemide 2. Dalganın yaşanmayacağı beklentisi üzerine inşaa edildi’ dedi.

‘MERKEZ’İN KUR HEDEFİ YOK!’

Uysal, 22 Ekim’de faizlerin değiştirilmemesi kararını savunarak, gecelik borç verme faizinin, 150 baz puan arttırılarak, 14,75’e çekildiğini ve önemli hamlenin yapıldığını söyledi.

Merkez’in herhangi bir kur seviyesini hedeflemediğini açıkladı.

Uysal’ın, temmuz ayı kur hedefleri tutmamıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal