Taşköprü Sarımsağının Kilosu 55 TL'ye Çıktı

Kastamonu'nun coğrafi işaret belgeli ürünü Taşköprü sarımsağının fiyatı 15 lira artışla 55 lira oldu.

18.04.2020-15:08 - (Son Güncelleme: 18.04.2020-14:55) Taşköprü Sarımsağının Kilosu 55 TL'ye Çıktı
Kastamonu'nun coğrafi işaret belgeli ürünü Taşköprü sarımsağının fiyatı 15 lira artışla 55 lira oldu.

Mühim sarımsak üretim merkezlerinden Taşköprü ilçesinde şubat ile mart aylarında dikilen sarımsağın, temmuz başlarında hasadı yapılıyor.

Taşköprü sarımsağında rekolte 2018 ile 2019'da 25 bin ton dolayında olurken, hasat peşinden fiyatta meydana gelen artış üreticinin yüzünü güldürüyor.

Sarımsak fiyatlarında martta olan 5 liralık artışın peşinden bu ay da 15 TL arttı. Bu artışla iriliğine göre kilogramı 20 ile 40 TL arasında alıcısına bulan sarımsak 30 ile 55 liraya kadar yükseldi.

Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, 2019'da dolu sebebiyle rekoltede düşüş olduğunu dile getirdi.

Bu sebeple mevsim başından itibaren fiyatların sürekli arttığını belirten Butur, fiyatların 2019'un ekim ayında dengelendiğini söyledi.

Şubatın sonlarında fiyatlarda yeniden bir canlanma olduğuna dikkat çeken Butur, "Sarımsak fiyatları sezonun ilk başlarında tavan yaptı. Türkiye'de haberlere konu oldu. Daha sonra sabitlendi. Son zamanlarda bir iki aydan bu tarafa biraz artış gösterdi." diye konuştu.

Sarımsak üreticisinin para kazanması gerektiğini belirten Butur, "Sarımsakta el emeği çok fazla. Sarımsak çok önemli bir ürün. Bir aile bir yılda 2-3 kilogram sarımsak tüketiyor." dedi.

Sarımsak üreticisi Erol Karaca da fiyatlardaki yükselişten memnun olduklarının altını çizdi.

Sarımsağın oldukça emek isteyen bir mahsul olduğunu belirten Karaca, şu ifadelerle devam etti:

"Şu anda 30 lira ile 55 lira arasında sarımsak satılıyor. Sarımsağı şubat ayında dikmeye başlıyoruz. Yani eksi 5 derece soğuk ile temmuzda 40 dereceye varan sıcakta da çalışıyoruz. Zahmetli bir iş. Fiyatlar şu anda çok iyi, inşallah bu sene de iyi olur."

Gelecek dönemde de sarımsak fiyatının yüksek olacağını beklediğini aktaran üretici Metin Özbay ise "Geçen yıl etkili olan dolu nedeniyle sezonun ilk başından itibaren fiyatlar arttı ve 55 liraya kadar çıktı." diye konuştu.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal