Tarımsal Destekte Alt Kısıt 2 Bin TL'ye Yükseldi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, '2 bin liranın altında tarımsal destek almayacak kimse kalmayacak. Önümüzdeki yıl 2 bin liranın altında destek alanları bir sonraki yılın bütçesinden 2 bin liraya tamamlanacak şekilde formülize ettik.' açıklamasında bulundu.

15.10.2020-11:57 - (Son Güncelleme: 15.10.2020-15:46) Tarımsal Destekte Alt Kısıt 2 Bin TL'ye Yükseldi

Tarım ve Orman Bakanlığı himayesi altında Turkuvaz Medya Grubu ve Para Dergisi aracılığıyla yeni on senede Türkiye tarımının yol haritasına katkı sunmak için 'Tarım Ormanın Geleceği Zirvesi', İzmir'de gerçekleştirildi.

Programda Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, ATV Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı ile Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi ve yazarı Okan Müderrisoğlu'nun sorularını cevapladı.

Pandemi döneminde Türkiye'nin nasıl bir sınavdan geçtiği sorusu ile ilgili Bakan Pakdemirli, Türkiye'de ilk vaka tespit edilmeden perakende sektörüyle bir araya geldiklerini hatırlattı.

Türkiye'nin pandemi sürecinde bütün sektörlerde başarılı bir sınav verdiğini dile getiren Bakan Bekir Pakdemirli, şu ifadeleri kullandı:

'Tüm dünyada rafların boşaldığını gördük. Gıda arzıyla ilgili bir problem yok. Aslında tükettiğimizden fazlasını üretiyoruz. Burada tüketici davranışı ve psikolojisini iyi yönetmek gerekiyor. Bunun en büyük kısmı da tüketici markete gittiği zaman her ne koşulda olursa olsun aradığı ürünü bulmalı. İyi bir hazırlık dönemini geçirdik biz. Yurt dışındaki market manzaralarının hiç birini Türkiye'de görmedik.'

Her şeyin durabileceğini fakat gıda üretiminin kesilemeyeceğinin altını çizen Bakan Pakdemirli, salgın döneminde çiftçinin 'diplomatik pasaportla' üretimine sürdüğünü belirtti.

Pek çok sektörün küçüldüğü ikinci çeyrekte tarım sektörünün geliştiğini, bu dönemde hiçbir ürünün çöp olmadığını belirten Bakan Pakdemirli, 'İnanın çiçek konusunda bile olmadı. Hollanda'da çiçekler tır tır sağa sola döküldü. Hakikaten insanımızın pratikliği hem de bizim desteklerimizle bir problem yaşamadık.' diye konuştu.

Türkiye'de toplam hasıla içinde tarımın oranının % 6 olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde tarımsal hasılamız yüzde 46 arttı. 2017'de 189 milyar lira olan tarımsal hasıla 277 milyar liraya geldi.' şeklinde konuştu.

Toprak kaynakları bakımından Türkiye'nin dünyada 17. sırada olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli, buna karşın Türkiye'nin tarımda dünyada ilk on arasında olduğunu dile getirdi.

Tarımsal desteklemeler hususundaki bir soruya Bakan Pakdemirli, hem destek hem de müdahil alımlar olduğuna vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:

'Bu yıl da şöyle bir karar alıyoruz. Küçüklere daha fazla değecek şekilde, 2 bin liranın altında destek almayacak kimse kalmayacak şekilde bir düzenleme yaptık. Şimdilik ilk sene, önümüzdeki yıl 2 bin liranın altında destek alanları bir sonraki yılın bütçesinden 2 bin liraya tamamlanacak şekilde formülize ettik. Ondan sonra bu otomatik hesaplanarak hesaba yatacak vaziyete gelecek.'

Bu sene planlanan 22 milyar TL'lik  desteklemenin % 80'e yakınını birinci altı ayda dağıttıklarının altını çizen Bakan Pakdemirli, bunun sonuçlarının da almaya başladıklarını dile getirdi.

Türkiye'nin 18 milyar dolar dış satımı 12 milyar dolar dış alımı olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli, 'Türkiye net fazla veren ve kendine yüzde 100 yetebilen bir ülkedir.' diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal