Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: 'Süreci İyi Yönetenler ve Üretmekten Korkmayanlar Karlı Çıkacak'

Bakan Pakdemirli, coronavirüs salgını bittiğinde, süreci iyi idare edenlerin ve üretmekten korkmayanların karlı çıkacağını belirtti.

22.04.2020-15:16 - (Son Güncelleme: 22.04.2020-15:01) Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: 'Süreci İyi Yönetenler ve Üretmekten Korkmayanlar Karlı Çıkacak'

Bakan Pakdemirli, coronavirüs salgını bittiğinde, süreci iyi idare edenlerin ve üretmekten korkmayanların karlı çıkacağını belirtti.

Pakdemirli, İzmir Ticaret Odası (İZTO) aracılığıyla videolu konferans sistemiyle yapılan ve Youtube üzerinden canlı yayınlanan "İzmir Sektör Toplantısı"nda yaptığı açıklamada, tarım sektörünün üretim yapmaya devam ettiğini belirtti.

Üreticilere teşekkür eden Bakan Pakdemirli, "12 ay, 4 mevsim, 52 hafta canla başla çalışan çiftçilerimize, milletimiz adına şükranlarımı bir kere daha ifade etmiş olayım." diye konuştu.

Salgın süreciyle alakalı değerlendirme yapan Bakan Pakdemirli, "Bu covid-19 pandemi süreci bittiğinde, muhakkak ki süreci iyi yönetenler, aklını, zekasını, sermayesini, toprağını iyi kullananlar, üretmekten korkmayanlar, en karlı olacak olanlardır. Çünkü bu sorun bölgesel değil artık küresel bir sorun." dedi.

Bakan Pakdemirli, salgın sürecini, aldığı önlemlerle en az hasarla atlatan ülkelerden birinin de Türkiye olacağını belirtti.

Bakan Pakdemirli, alınan tedbirler sayesinde Türkiye'de gıda arzı noktasında herhangi bir problem yaşanmadığını, marketlerin stoklarının iyi ve raflarının dolu olduğunu bildirdi. Bakan Pakdemirli, şu ifadelerle devam etti:

"Şu an itibariyle de gıda tedarikimiz yeterli düzeydedir. Yine tahıl stoklarımız da şu an için iyi seviyededir. 2020 üretim sezonu ürün rekolte tahminlerimize baktığımızda, başta buğday olmak üzere başlıca temel gıda ürünlerimizin görünümleri de iyi durumda. Gıda arz güvenliğimizi garanti altına almamız için ülkemizde ekilmedik yer bırakmamamız gerekiyor. Bunun için inşallah Hazineye ait tarıma elverişli atıl arazileri de çiftçilerimize bedelsiz olarak tahsis ederek üretime kazandıracağız. Bu dönemde çiftçilikle ilgilenen, şehirden kırsala yerleşmek isteyen bir kesim var. Onlara da bir fırsat olsun diye bu projeyi başlattık. Hazine arazileriyle ilgili başvuruları il ve ilçe tarım müdürlüklerimiz aracılığıyla alacağız."

Müracaatlarda gençler, kadınlar ve arazinin olduğu köylerde yaşayanlar vee arazisi küçük olanlara pozitif ayrımcılık yapacaklarını söyleyen Bakan Pakdemirli, "Pilot olarak başlattığımız proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız 14 milyon metrekare hazine arazisi verdi ve bunun devamı da gelecek inşallah. Tahsis edilen bu arazilerde hububat, baklagiller, yağlı tohumlu bitkiler ve yem bitkileri gibi stratejik öneme sahip ürünlerin ekilmesini de sağlamış olacağız." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin sunduğu olanaklarla tarım ve orman sektörünün, 2019 yılında % 3,4 genişlediğini ifade eden Bakan Pakdemirli, şu ifadeleri kullandı

"Ayrıca son 17 yılda yıllık ortalama yüzde 2,8’lik büyümeyle Hollanda, İspanya, Fransa gibi Avrupa ülkelerini geride bıraktık. 48 milyar dolarlık tarımsal Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) ile Avrupa'da lider ülkeler arasına girdik.Tarım orman sektörü olarak, 2019'da GSYH’ye yüzde 6,4'lük katkı yaparak, ülke ekonomisine de güçlü bir destek sağladık. 2017 yılında tarımsal hasılamız 189 milyar lira iken, 2019 yılında yüzde 45'lik artışla 275 milyar liraya çıkardık."

Bakanlık olarak 2018 senesinde çiftçilere 14,5 milyar TL tarımsal destek verirken, 2020 senesinde bu destekleri % 52 artırarak, 22 milyar liraya yükselttiklerini belirten Bakan Pakdemirli, bütçenin % 54,5’ini çiftçiye, yani tarımsal yardımlara ayırdıklarını ifade etti.

Kuru üzümde, kuru incirde Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından fiyat açıklayarak alım yaptıklarını anımsatan Bakan Pakdemirli, dane zeytine de fark desteği verdiklerini belirtti.

Bu seneyi de artan maliyetler karşısında, doyurucu fiyat politikasıyla telafi edeceklerini ifade eden Bakan Pakdemirli, "Hasat zamanından önce fiyatları açıklayacağız. Yani bir kez daha çağrıda bulunuyorum; kimse merak etmesin, tedirgin olmasın, siz ekmeye, biçmeye, güvenle üretmeye devam edin. Evelallah ürününüz tarlada, serada, etiniz, sütünüz ise elinizde kalmayacak. Gerekirse devlet olarak biz girer alım yaparız." diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal