Tarım Bakanı Açıkladı! İlk Defa İHA Kullanılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından orman yangınlarının belirlenmesinde artık İHA’lar kullanılacak.

01.05.2020-15:29 - (Son Güncelleme: 01.05.2020-15:50) Tarım Bakanı Açıkladı! İlk Defa İHA Kullanılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından orman yangınlarının belirlenmesinde artık İHA’lar kullanılacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), orman yangınlarıyla mücadele için çalışmalarını tamamladı. Türkiye’de bilhassa Hatay’dan başlayıp Akdeniz ve Ege sahil bölgelerinden İstanbul’a kadar uzanan sahil bandı orman yangınları için en tehlikeli bölgeyi oluşturuyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çalışmaların bu tehlike göz önünde bulundurularak yapıldığını ve yangınla mücadele için yangın sezonunda araç, gereç ile çalışanın büyük bir kısmının buralarda hazır bekletildiğini belirtti. Orman yangınlarıyla mücadelede 3 esas strateji belirlediklerini dile getiren Pakdemirli, “Bunların ilki önleme, yani yangın çıkmasına mani olacak eğitim ve bilinçlendirme çalışması. Unutmayalım ki orman yangınlarının yüzde 88’i insan kaynaklı ve bu oranın inmesi ancak eğitim, bilinçlenme ve dikkatle sağlanabilir” şeklinde konuştu.

YANGIN TESPİTİNDE İLK KEZ İHA KULLANILACAK

İkinci stratejilerinin de önleme, yani erken uyarı, hızlı ve etkili müdahale olduğunun altını çizen Bakan Pakdemirli, “Orman yangınlarını tespitte bu yıl ilk defa İHA’lardan faydalanmaya başlıyoruz. Ülke genelinde 776 yangın gözetleme kulesinden ormanlarımızı izliyoruz. Yangından anında haberdar oluyor ve bin 140 noktada konuşlanmış ilk müdahale ekiplerimiz ile en kısa sürede yangınlara müdahale ediyoruz. Böylece yangınlara ilk müdahale süremizi 12 dakikaya indirdik” ifadesini kullandı.

Orman yangınlarıyla mücadele adına geniş bir planlamaya ve titiz çalışmaya gerek duyulduğunu aktaran Pakdemirli, ekipmanın da çok önemli olduğunun altını çizerek, “Yangınla mücadele kapsamında yaklaşık 8 bin araç görev alacak. 300 arazözü de bu yıl yenileyeceğiz” dedi.

OGM'İN ORMAN YANGINLARI İLE MÜCADELE EKİBİ GENİŞLİYOR

Bu sene Türkiye’de olabilecek her büyüklükte ve güçlükteki yangına karşı çalışmalarını sonlandırdıklarının altını çizen Pakdemirli, “Orman yangınlarında bu yıl 18 bin 545 personel görev alacak. Bu arkadaşlarımızla beraber bu yıl alımı yapılacak yeni elemanlar ile ekibimizi daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Stratejilerinin son etabının da yanan yerlerin yeniden ağaçlandırılmasının, yani rehabilitasyon çalışmalarının yapıldığını ifade eden Pakdemirli, ”Yanan ormanlık alanları ilk ağaçlandırma sezonunda, yani aynı yıl içinde tekrar ağaçlandırıyoruz. Anayasa gereği bu alanları başka bir maksatla asla kullandırmıyoruz. Ağaçlandırırken asli türlerin korunmasına da dikkat ediyoruz” şeklinde konuştu.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal